Trenér Koubek se už upsal Boleslavi
Klub

Trenér Koubek se už upsal Boleslavi

Redakce

V sobotu 28. května 2011 podepsal trenér Miroslav Koubek smlouvu s FK Mladá Boleslav na dobu neurčitou. Přípravu na nový soutěžní ročník 20011/12 zahájí s týmem ve středu 15. června.

Boleslavští fotbalisté ověnčení úspěchem v národním poháru a postupem do předkola Evropské ligy od neděle 29. května rozutekli na sedmnáctidenní dovolenou. Než se ve středečním odpoledni 15. června opět sejdou, doladí nový kouč Miroslav Koubek složení realizačního týmu, vybere a osloví případné posily a detailně rozpracuje plán letní přípravy. Bude náročná ze dvou důvodů.
Především proto, že fotbalisty čeká hodně těžká podzimní sezóna s nejméně třiceti zápasy, pokud by se jim podařilo postoupit do základní skupiny Evropské ligy. A také z prostého faktu, že trenér Koubek je pověstný svou přísností a náročností.

Jisté je, že kondiční přípravu absolvuje hráčský kádr v domácích podmínkách areálu mladoboleslavského Městského stadionu, neboť Koubek zrušil zvažované soustředění v Lázních Bělohrad. Pravděpodobná je účast na letním turnaji v Čelákovicích, kde Mladá Boleslav obhajuje loňské prvenství. Vyvrcholením herní přípravy bude červencové soustředění v Rakousku s třemi až čtyřmi zápasy se zahraničními soupeři.

V sobotu 23. července se koná utkání českého superpoháru mezi vítězi Gambrinus ligy a Ondrášovka cupu FC Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav. Hned ve čtvrtek 28. července je na programu první utkání 3. předkola Evropské ligy a v posledním červencovém víkendu začne Gambrinus liga.

V dosavadní sedmileté prvoligové éře FK Mladá Boleslav je devětapadesátiletý Miroslav Koubek osmým novým jménem na trenérském trůnu.

FK Mladá Boleslav v Gambrinus lize postupně trénovali Milan Bokša s Luďkem Zajícem od ledna do října 2004 (v červnu postup z II. ligy), Dušan Uhrin jr. s asistentem Petrem Čuhelem od října 2004 do června 2007, Luděk Zajíc s asistentem Petrem Čuhelem od července do srpna 2007, Zdeněk Ščasný s asistentem Petrem Čuhelem od září 2007 do března 2008, Karel Stanner s asistentem Josefem Hlouškem od března do května 2008, Pavel Hapal s asistentem Karlem Stannerem od června 2008 do dubna 2009, Dušan Uhrin jr. s asistentem Petrem Čuhelem od května do prosince 2009, Karel Stanner od ledna 2010 bez oficiálního asistenta a od srpna s asistentem Josefem Hlouškem do května 2011, Ladislav Minář s asistentem Milanem Pechancem v závěru května 2011 a Miroslav Koubek začne s týmem pracovat v polovině června 2011. Do té doby má čas na sestavení realizačního týmu.

Miroslav Koubek je původní fotbalovou profesí brankář, čili může prezidenta FK Mladá Boleslav Josefa Dufka považovat za kolegu. Většinou chytal za Kladno, výjimkou byla léta 1978-82, ve kterých působil na Spartě Praha. S trénováním začal na Kladně. V sezóně 1988/89 byl asistentem Josefa Jarabinského ve Spartě Praha. Následně trénoval Chomutov, německý Amber, Union Cheb a opět Kladno.
V sezóně 2000/01 byl v pozici hlavního kouče u sestupu Plzně z Gambrinus ligy a po půlroce v druhé lize se s Plzní rozešel. V létě 2003 začal potřetí v Kladně a přivedl ho v roce 2006 z druhé do Gambrinus ligy. V ročníku 2006/07 uhrál s Kladnem jedenácté místo a neprodloužil smlouvu. Na jaře 2008 byl s trenérem Josefem Jarabinským v čínském klubu Teda Tchientin a v létě téhož roku převzal druholigovou Čáslav. V ročník 2008/09 s Čáslaví vyhrál druhou ligu, ale vedení klubu postup do Gambrinus ligy neakceptovalo. Přijal tedy nabídku od prvoligového Baníku Ostrava. V ročníku 2009/10 s Baníkem marně usiloval o mistrovský titul, ale i třetí příčka byla úspěchem. Na podzim 2010 v Ostravě skončil, neboť mužstvo oslabené v letním přestupním termínu nebylo schopné zopakovat předchozí úspěšný ročník.
Miroslava Koubka předchází pověst trenéra, který v mužstvu vyžaduje disciplínu a v herním projevu vyžaduje, aby ofenzivní síla vycházela z propracované týmové defenzívy. „Já vždycky věřil tvrdé práci," je Koubkovo krédo.

Fanshop banner