Obrovský úspěch, jásali hráči mladí i zkušení
Klub

Obrovský úspěch, jásali hráči mladí i zkušení

Redakce

Zisk české pohárové trofeje je velmi významným mezníkem v historii mladoboleslavského fotbalového klubu, ale i obrovským úspěchem pro každého jednotlivého hráče, který se na něm podílel. Bez rozdílu, zda se jednalo o první úspěch, nebo o další trofej v řadě.

Boleslavští Ondrášovka cup 2011 vyhráli ve velmi tvrdé bitvě s olomouckými protivníky. „Bylo to hodně tvrdé utkání, všichni hráli na hraně, protože šlo o hodně," shodli se boleslavští fotbalisté.

Kapitán mužstva Marek Kulič už před finále prohlásil, že si trofeje získané v dresu Mladé Boleslavi bude vážit o trochu víc, že trofejí získaných se Spartou Praha. Po úspěšné středě svůj názor nezměnil. „Platí to stoprocentně a jsem strašně rád, že jsme s Boleslaví dosáhli cíle, o který jsme všichni stáli." Připustil, že pohárové finále s Olomoucí bylo hodně ostré s množstvím osobních kontaktů a dramatickou podívanou pro lidi. „Ze začátku jsem marně v hledišti hledal naše fandy, než jsme se dozvěděli, že se zdrželi na cestě. Potom jsme je vnímali a byli moc rádi, že přijeli. Vítězství jsem si užili společně s nimi. Děkujeme za přízeň." Přiznal, že v sezóně občas divákům zůstalo mužstvo dlužné. „Měli jsme výkyvy, vždyť ne všechno se povede a tak fandy prosím, ať pochopí, když jsme při nevydařeném zápase ve stresu." Těch, kteří za mužstvem přijeli do Jihlavy, si nesmírně váží. „Zvládli jsme to i pro ně a společně se budeme jistě těšit na zajímavé soupeře v Evropě."

Brankáře Miroslava Millera, který v penaltovém rozstřelu zneškodnil tři rány ze sedmi, mnozí pasovali na hrdinu pohárového finále. „Jako hrdina se vůbec necítím. Celý mančaft si trofej zasloužil za to, co jsme společně předvedli. I když jsme prohrávali, srovnali jsme skóre a na penalty zaslouženě vyhráli." Patří ke služebně nejstarším v FK Mladá Boleslav, což neopomněl zdůraznit. „Zisk poháru bych významem i emocemi přirovnal k postupu z druhé do první ligy, který jsem v Boleslavi zažil před sedmi lety." Protože na posledním tréninku před finále mu chytání penalt nešlo, přál si, aby na ně po zápase nedošlo. „Bohudík to dopadlo dobře. Zásluhu má i Filip Toncar, který mně podle statistik z počítače radil, na kterou stranu budou olomoučtí hráči kopat a já se podle toho řídil a vyšlo to."

Středový hráč Lukáš Opiela tradičně oplýval bojovností a aktivitou a po skončení utkání toho měl plné zuby. Ale zářil spokojeností. „Konečně jsem se po letech dočkal konkrétního úspěchu. Všichni jsme se na něj nadřeli. Cesta za pohárovou trofejí byla hodně kostrbatá. Ale většinou to tak bývá, že mančaft, který zvládne nelehkou cestu, bývá úspěšný." Opakovaně na svém těle poznal, že pohárové finále bylo na hraně tvrdosti, ale nestěžoval si. „Šlo o hodně nám i soupeři. Jsem rád, že se utkání povedlo, mělo úroveň a všechny parametry, jak se na finále patří." Situace, že se o vítězi nerozhodlo v řádné hrací době, ho neznervóznila. „Řekli jsme si, že jsme odvedli dobrou práci a penaltový rozstřel byl osud. A ten nahoře to zařídil tak, že jsme vyhráli. Nyní se těším na Evropskou ligu."

Obránce Radek Šírl ve své fotbalové kariéře vyhrál ruský titul i pohár UEFA, přesto si zisku Ondrášovka cupu hodně cení. „Všechny úspěchy se dají srovnat, ať je to v Rusku, v Evropě nebo v Česku. Fotbalista trofeje nerozlišuje, kvůli nim fotbal hraje každý z nás. V Čechách jsem dosud nic nevyhrál, Ondrášovka cup je moje první česká trofej, proto z ní mám stejnou radost, jako ze všech předchozích." Tvrdil, že se všichni mladoboleslavští hráči dobře připravili na tvrdou bitvu a nikdo nic nepodcenil. „Snažili jsme se nepustit Olomouc do hry, proto tam bylo více faulů a standardních situací. Přineslo nám to ovoce, i když jsme o konečném vítězství rozhodli až v penaltovém rozstřelu, který je hodně o náhodě a štěstí. A my byli šťastnější."

Záložník Ivo Táborský měl obrovskou radost ze dvou důvodů. „Poprvé jsem vyhrál tak důležitou trofej a jsem moc rád, že se mně to povedlo právě s touto boleslavskou partou." Přesnou ranou z pokutového kopu vyrovnal nepříznivý stav utkání a pomohl mužstvu k penaltovému rozstřelu, jehož se však nezúčastnil, neboť deset minut před koncem vystřídal. Netajil se obrovskou touhou, s jakou po úspěchu prahnul. „ Od ledna jsem myslel na vítězství v Ondrášovce, moc jsem po trofeji toužil. Kvůli tomu fotbal hraji a vítězství v jihlavském finále je pro mě tou nejlepší odměnou za to, co jsem fotbalu dal a dávám. Moc se těším na utkání v Evropské lize."

Francouzský záložník Alex Mendy s největší pravděpodobností vyhrál Ondrášovka cup na rozloučenou s FK Mladá Boleslav. „U výhry tak prestižní trofeje jsem poprvé. A s Mladou Boleslaví naposledy, v létě určitě odcházím. Myslím, že jsem se rozloučil dobře," řekl Mendy, ale podrobněji o své další kariéře mluvit nechtěl.

Fanshop banner