O poháru rozhodovaly penalty, vyhrála Boleslav
Klub

O poháru rozhodovaly penalty, vyhrála Boleslav

Redakce

Pro oba soupeře byla účast ve finále národního poháru, který se druhým rokem hrál pod titulem Ondrášovka cup, poslední letošní šancí probojovat se do předkola Evropské ligy. Povedlo se to Mladé Boleslavi.

Finále Ondrášovka cupu se hrálo na hřišti v Jihlavě. V ochozech měli počtem i hlasitostí navrch Olomoučtí. Z Mladé Boleslavi na Vysočinu odjelo přibližně sedm set fanoušků deseti autobusy a řadou osobních vozů.

V úvodní minutě se nejvíce naběhali hasiči při likvidaci světlic v různých koutech zaplněného stadionu. V páté minutě už měli Boleslavští za sebou jeden roh ubráněný a dva rozehrané. Po druhém z nich byl z bojiště na nosítkách odnesen Kúdela s otřesem mozku a dlouho ošetřován brankář Olomouce. Kúdelu vystřídal Procházka, Drobisz pokračoval s ovázanou hlavou.
Ve 14. minutě Schulmeister tvrdě vystřelil a Miller vyrazil na roh. Olomoučtí tak potvrdili větší počáteční tah na branku.
Netrvalo však dlouho a Boleslavští také ukázali ofenzivní sílu. V 19. minutě Opiela poslal do brejku Kuliče, ten se však do koncovky neprosadil. Ve 25. minutě útok z pravého křídla zakončil Opiela a Chramostovi nevyšel pokus o teč. V následující minutě po Mendyho průniku odcentroval Kysela a Chramosta nůžkami těsně přestřelil.

Ve 33. minutě po Johanově žlutém zákroku Vepřek trestný kop poslal mimo levý horní roh Millerovy branky. Ve zbytku poločasu se hráči přetahovali o střed hřiště v množství důrazných soubojů se zjevnou snahou neudělat fatální chybu. Ve 44. minutě Procházkův centr na Chramostu vyrazil Drobisz mimo vápno a následnou střelu Opiely snadno chytil do náruče. V pětiminutovém nastavení prvního poločasu tečovaný trestný kop Rossiho snadno zvládl Miller a na druhé straně se Táborskému nepodařilo zakončit přesně ani jeden ze dvou centrů, první Mendyho a druhý Procházkův.
Poločas skončil bez gólů.

Po přestávce vyrazili Boleslavští hned do útoku a Chramosta vybojoval roh, po jehož rozehrání Drobisze nikdo neohrozil. V příštích minutách pokračoval urputný boj především uprostřed hřiště. V 56. minutě po rohu Kuliče šanci Boleslavi zmařil sudí přísným odpískáním útočného faulu.

V 59. minutě proběhl Hořava polovinou hřiště, středem boleslavské obrany pronikl před branku a překonal Millera - 1:0. Olomouc překonala boleslavského brankáře po čtyřech hodinách hry v tomto soutěžním ročníku (ve dvou ligových zápasech ani jednou). Vzápětí Boleslav získala roh, ale k vyrovnání nevedl. V 66. minutě Táborského trestný kop hlavičkoval Rolko nad.

V 72. minutě po Procházkově dlouhém autovém vhazování Vepřek stáhl na malém vápně Chramostu a sudí Kovařík bez váhání nařídil pokutový kop. Proměnil ho přesnou ranou k levé tyči Táborský - 1:1.
A tak závěrečnou čtvrthodinu začaly týmy vlastně znova, neboť k trofeji měly stejně daleko. V 86. minutě Opiela našel před olomouckou brankou Řezníčka, ale rozhodčí mu odpískal ofsajd. Ze stejného důvodu na druhé straně zastavil brejk Petra.

Rozhodčí nastavil řádnou hrací dobu o jednu minutu, ale ani ta nestačila k rozhodnutí, kdy vyhraje. Na řadu tedy přišel penaltový rozstřel. Střílet začali Olomoučtí.

1.serie: Janotkovu střelu Miller chytil a Řezníček dal - 0:1.

2.serie: Bajerovu ránu opět Miller lapil a Opiela přestřelil - 0:1.

3.serie: Rossi proměnil a Mendy také - 1:2.

4.serie: Šultes dal a Procházku vychytal Drobisz - 2:2.

5.serie: Ordoš dal a Johana také uspěl - 3:3.

6.serie: Kučerovu střelu Miller vyrazil a Kysela přestřelil - 3:3.

7.serie: Hořava mířil vedle levé tyče a Chramosta proměnil - 3:4.

Mladá Boleslav poprvé v historii vyhrála český pohár a jako čerstvý vítěz Ondrášovka cupu postoupila do třetího předkola Evropské ligy. Vrátila se do fotbalové Evropy po tříleté pauze, před tím evropské poháry hrála v podzimních sezónách 2006 a 2007.

Sestava FK Mladá Boleslav: Miller - Kysela, Rolko, Johana, Šírl - Mendy, Opiela, Kúdela (9. Procházka), Táborský (81. Dimoutsos) - Kulič (57. Řezníček), Chramosta.

Sestava SK Sigma Olomouc: Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Navrátil (67. Ordoš), Schulmeister (61. Petr), Šultes.

Góly: 59. Hořava - 73. Táborský z penalty

ŽK: Schulmeister, Škerle - Johana, Mendy, Procházka, Kysela

Rozhodčí: Libor Kovařík - Kordula, Jiřík

Diváků: 5300

Fanshop banner