Chceme góly
Klub

Chceme góly

Redakce

Fotbal hraje 250 miliónů a zbylé miliony ze 6,8 miliard obyvatel Země ho sledují s větším či menším zaujetím. O bezkonkurenční celosvětové popularitě fotbalu nepochybuje jistě nikdo z návštěvníků boleslavského Městského stadionu.

Historici prokázali, že hra podobná fotbalu existovala před více jak dvěma tisíci lety. Míčové hry, při kterých se do kulatého předmětu kopalo nohama, provozovali ve starověkých Číně i Řecku. Přesto se za kolébku dnešního fotbalu považuje Anglie, neboť tady v polovině 19. století sepsali první pravidla a založili první fotbalové sdružení (The Football Association). Nejstarší soutěží je FA Cup čili Anglický pohár. Hraje se od roku 1872. A v tom samém roce 30. listopadu se uskutečnil první mezistátní zápas Anglie - Skotsko 0:0.

Takže bezgólová plichta straší fotbalové příznivce od počátku novodobé historie. A je na ni zaděláno i v nejbližším zápase o body Boleslavi s Olomoucí, neboť k ní svádí mnohé statistické indicie.

V pondělí 13. září 2010 na Andrově stadionu v Olomouci při zatím posledním vzájemném duelu nepadl ani jeden gól. Považte, že se tak stalo na nejlepším ze všech trávníků v Gambrinus lize při střetu soupeřů, v jejichž předchozích dvanácti zápasech se urodilo celkem šestatřicet gólů. To byl slibný průměr tří gólů na jedno utkání, neboli skórování v každé půlhodince hry.

Dalším neblahým předpokladem jsou střelecké jalovosti boleslavských i olomouckých fotbalistů ve dvou ligových kolech předcházejících dnešnímu. Boleslavští neskórovali při porážkách v Ostravě (0:1) a v Liberci (0:4), Olomoučtí při prohře v Brně (0:2) a domácí remíze s pražskou Slavií (0:0).

Pod dojmem těchto údajů nikoho nepřekvapí, když utkání dvaadvacátého ligového kola Boleslav - Olomouc skončí bez gólů. I když oba trenéři, boleslavský Karel Stanner i olomoucký Zdeněk Psotka, shodně očekávají, že se gólů dočkají. Samozřejmě v sítích soupeře.

Jsou tací fotbaloví diváci, kteří věří, že bezgólovou remízou může skončit i dobrý fotbal. Jako třeba před sedmi měsíci v Olomouci. Oba týmy hrály ofenzívně, nebetonovaly, ale hráči vypracované příležitosti v góly neproměnili. Za všechny v hledišti jim vzkazuji, že o reprízu nestojíme. Chceme vidět góly.

Váš Fanda Bolek

Psáno pro zpravodaj k utkání 22. kola Gambrinus ligy FK Mladá Boleslav - SK Sigma Olomouc hraného v pátek 1. dubna 2010.

Fanshop banner