Jaro je tady, i když ještě není
Klub

Jaro je tady, i když ještě není

Redakce

Jaro začne až za dva týdny. Spočítali to meteorologové, učí se to školáci na základce a ví to i většina ostatní populace. A těší se, že pominou mrazivé dny a přibude více slunečných a prohřátých.

Jenom fotbalisté meteorologických termínů nedbají a vyhlásili začátek jara, přesněji jarní Gambrinus ligy, již před týdnem. Však se také fotbalisté na hřišti a diváci v hledišti třásli v mrazu.
Profesionální fotbal má v Česku zvláštní podobu a to platí především o jeho jarním období. Rozběhnul se hodně ztuha poslední únorový víkend a za třináct týdnů v poslední májové sobotě bude v cíli.
Tím pádem je Gambrinus liga skoro tak náročná soutěž jako veskrze amatérský středočeský přebor, jenž začne druhý březnový víkend a jeho program skončí až po čtrnácti týdnech v předposlední červnové neděli. A mladoboleslavský okresní přebor se hraje od posledního březnového víkendu do druhé poloviny června, čili dvanáct týdnů, čímž je sice o týden kratší než Gambrinus liga, ale je tomu tak proto, že v něm je o dva mančafty méně, než v nejvyšší profesionální lize.
Alespoň ti, kdo český fotbal řídí, mají dostatek času k přemítání nad jeho sportovní kvalitou, marketingovou atraktivností a vhodným počtem ligových účastníků.
Copak asi tak můžou vymyslet?
Nejspíše .....! Ano, přesně to napadá každého, kdo se o fotbal jen trochu zajímá.
Při krátké jarní mistrovské sezóně hrozí, že by si někteří boleslavští fotbalisté ani nestihli všimnout, že už se začalo hrát o ligové body, potažmo o Evropu, o které téměř každý z nich mluví s optimistickou touhou, ale v Příbrami pro ni udělal pramálo. Je tedy hned v prvním domácím mistráku co napravovat.
Staročeští sedláci nepostižení fotbalovým fandovstvím říkávali, že dokud vlaštovička nezašveholí, jara nebude. My si jejich moudro přizpůsobíme na aktuální dění v mladoboleslavském fotbale ve znění, že dokud nezačnou naši plejeři střílet góly, bodů nebude. Také naši předci říkávali, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Kdyby fandili boleslavskému fotbalu, nejspíše by řekli, že jeden bod (z Příbrami) Evropu nepřiblížil.

Takže, chlapi na hřišti i v hledišti, do toho!

Váš fanda Bolek

Psáno pro zpravodaj k utkání 19. kola Gambrinus ligy 2010/11 hraného v neděli 6. března 2011.

Fanshop banner