Trenér Toncar sbíral zkušenosti v Chelsea
Klub

Trenér Toncar sbíral zkušenosti v Chelsea

Redakce

Trenér mladoboleslavského mladšího dorostu Filip Toncar byl osobně okouknout zákulisí anglického profesionálního fotbalu v londýnském klubu Chelsea. Jeho postřehy i poznatky jsou zajímavé a inspirující. Zároveň i nepříjemným zjištěním, o jaký kus je klubový fotbal anglický před českým.

Filip Toncar pobýval v Chelsea na týdenní stáži v prosinci roku 2010. Doslova nahlédl pod pokličku jednoho z nejlepších klubů planety a poznal zblízka jeho chod. Stáž mu zprostředkoval brankář české reprezentace a Chelsea Petr Čech. „Znám se s ním z doby společného působení v Blšanech a v současnosti s ním spolupracuji na jeho letních projektech v České republice," prozradil Filip Toncar. A pokračuje konkrétními postřehy z Londýna:

„S týmem Blues jsem strávil celý jeden týden a měl přístup takřka ke všemu, co se v tréninkovém klubovém centru v Cobhamu dělo. To znamená především tréninkový proces „A" týmu a práci mládežnické akademie. Prohlédl jsem si klubové zázemí a diskutoval téměř s celým trenérským štábem.
Tréninkové centrum v okrajové části Londýna je synonymem dokonalosti a pro každého trenéra snem v podobném komplexu pracovat. Fotbalisté mají k dispozici téměř čtyři desítky hřišť různých velikostí a navíc také uměle vytvořený kopec pro trénink dynamické síly a speciálně vytvořený prostor pro trénování brankářů. Jedna budova poskytuje veškeré zázemí a komfort hráčům prvního a rezervního týmu, druhá budova je vyhrazená pro mládežnickou akademii. Život klubu plyne takřka výhradně v Cobhamu, na stadion Stamford Bridge se hráči přesouvají až na samotná utkání.
Jelikož hráči mají v průměru jeden den volna za dva měsíce, tréninkové centrum jim poskytuje maximálně možný komfort včetně restaurace a relaxačních i odpočinkových prostorů. U snídaně a obědů se schází fotbalisté prvního i rezervního týmu, což přirozeně zlehčuje situaci při jejich případném přechodu z jednoho do druhého mužstva. V restauraci se navíc stravují všichni zaměstnanci Chelsea a tím se vytváří uvnitř klubu příznivé klima a pocit vzájemné soudržnosti. Není vzácností, že u jednoho stolu spolu obědvají největší hvězdy fotbalového týmu společně s údržbáři trávníků či administrativními pracovníky. I mně se poštěstilo den co den obědvat s Drogbou, Lampardem, Terrym a dalšími špičkovými hráči Chelsea.
Přímo v tréninkovém centru mají hráči a trenéři k dispozici rozsáhlý servis služeb, ke kterému patří například štáb lidí pro analýzy utkání, kompletní lékařské oddělení, tým fyzioterapeutů a kondičních trenérů. Při každé tréninkové jednotce je u prvního mužstva realizační tým čítající přibližně dvacet lidí a o rezervu se stará desetičlenný realizační tým.
Při sledování atmosféry uvnitř klubu je zjevná silná pozice Petra Čecha. Z vlastní zkušenosti musím prohlásit, že vyznívají opravdu směšně opakované útoky některých českých novinářů zpochybňujících jeho postavení v Chelsea. Kromě Petra Čecha působí v klubu ještě čtvrtý brankář Jan Šebek, o kterého před jeho odchodem do londýnského klubu usilovala i Mladá Boleslav, a mladičký stoper Tomáš Kalas. Z jejich výkonů v trénincích jsem měl velmi pozitivní dojem a především Tomáš Kalas mě velmi mile překvapil."

Filip Toncar pozorně sledoval vše, co se mu nabízelo. S potěšením vnímal, že nikdo před ním nic neskrýval. V Cobhamu pobýval od rána do večera. A za největší přínos z týdenního pobytu v tréninkovém komplexu Chelsea považuje vstřícnost všech, se kterými se potkal.

„Měl jsem možnost diskutovat v podstatě s kýmkoliv z trenérského štábu a využíval jsem toho vrchovatě. Informace o fotbalové přípravě jsem čerpal přímo od trenérů prvního týmu Paula Clementa a Michaela Emenala i od trenéra brankářů Christopha Lollichona. Diskuse se většinou točily okolo aktuální náplně tréninkových jednotek či průběhu přípravného období a podobně.
Dokonce jsem měl příležitost zblízka sledovat práci analytického oddělení. Má za úkol zanalyzovat minulá utkání a připravit analýzu nadcházejícího soupeře včetně videa. Jelikož jsem stejnou práci zastával ve svém předchozím působišti u ligového týmu Kladna, než jsem v loňském roce přešel do Mladé Boleslavi, mohl jsem porovnávat podmínky české Gambrinus ligy s anglickou Premier League v oblasti analytické činnosti. Potěšeně jsem konstatoval, že pokud pominu materiální a personální možnosti Blues, tak srovnání nevyznívá negativně.
Rozdíl je v tom, že v Chelsea mají celý štáb lidí jen pro analyzování soupeřů a následné stříhání videa, což jim dává prostor pro absolutně detailní zpracování veškerých podrobností hry, a to zatím v českých podmínkách není možné.
Velmi mě potěšilo pozvání trenéra brankářů Lollichona k hodnocení posledního utkání Chelsea proti Tottenhamu, při kterém jsem nejen asistovat, ale i diskutoval s Petrem Čechem a trenérem o jednotlivých situacích z konkrétního mistrovského utkání."

Týdenní pobyt v evropském velkoklubu byl pro Filipa Toncara neocenitelnou zkušeností a velikým zdrojem inspirace pro vlastní trenérskou činnost. Bez přehánění tvrdí, že žádná škola či studium trenérské licence nenahradí osobní přítomnost u klubu na úrovni Chelsea s příležitostí osobních diskusí s nejlepšími fotbalovými odborníky. Není divu, že spřádá plány na další stáž v klubu některé ze špičkových evropských soutěží.

„Jedinou malou vadou na mé anglické stáži bylo, že jsem se nedostal přímo na utkání. Měl jsem zažít střetnutí Chelsea proti Manchesteru United, ale Anglii pokrylo pět centimetrů sněhu a celá země překvapivě zkolabovala včetně Premier League. Jednu zajímavost týkající se mistrovského utkání přeci jenom zmíním.
Den před plánovaným utkáním s Manchester United zasypala Londýn již zmiňovaná sněhová nadílka a ačkoli má Chelsea v tréninkovém areálu čtyři vyhřívaná hřiště, absolvoval první tým předzápasový trénink v hale s umělým povrchem. S úsměvem jsem vzpomínal na paniku, která nás v realizačním týmu u českého klubu přepadala vždy, když jsme byli nuceni kdykoli v hlavním období namísto přírodního povrchu trénovat na umělé trávě. V Chelsea to den před utkáním s největším ligovým rivalem nikdo neřešil. Všichni nucený přesun přijali se stoickým klidem. Přeci jenom je ten profesionální fotbal v Anglii docela někde jinde než u nás v Česku."

Fanshop banner