Více fotbalu do škol
Klub

Více fotbalu do škol

Redakce

I letos začal v září nový školní rok všem školákům a samozřejmě i všem malým fotbalistům. V Mladé Boleslavi je speciální fotbalová akademie při 9. základní škole, která už má pět tříd.

Letošní čerství prvňáčkové před učiteli, rodiči a staršími spolužáky předváděli, jak umí kopat do balonu, za což si vysloužili dárkové balíčky od fotbalového klubu. Jeho šéfové a hráči byli pochopitelně zahájení školního roku přítomni.
Neuvěřitelně zní pomyšlení na dobu před sto lety, kdy spolu škola a fotbal nekamarádily. Klukům přistiženým při hraní fotbalu hrozila snížená klasifikace z mravů a na středním vzdělávacím stupni dokonce vyloučení ze škol v celém tehdejším rakousko-uherském císařství.
Zároveň však je pravda, že do Česka se fotbal na konci devatenáctého století dostal přičiněním studentů. Tehdy mladý pán Thurn-Taxisova šlechtického rodu přijel z anglických studií na prázdniny do zámku Loučeň a s ním přicestovali angličtí kamarádi. Načež se společně v rozlehlé zámecké zahradě oddávali hře s míčem kopaným k údivu všech, kteří je spatřili.
Loučeňské panství na dnešním pomezí mladoboleslavského a nymburského okresu je nesporně památným místem, kde se v Česku poprvé hrál fotbal. Nechápu, proč tam není pomník v podobě obrovského fotbalového míče a poutní místo s modlitebnou za lepší výsledky. Dnešní fotbalový svaz i nároďák by něco podobného potřebovali jako sůl.
Ale vraťme se ke vztahu fotbalu a školy. Dnes patří k sobě a to je dobře.
Předpokládám, že na zmíněné fotbalové akademii učitelé a učitelky nezatěžují školáky letopočty, poučkami a vzorci, které jsou kdykoliv k dohledání na internetu, a místo toho se více věnují umění s fotbalovým míčem, aby ho dokázali v každé situaci zpracovat, neomylně přihrát, cíleně zacentrovat a přesně napálit do branky. To budou v životě potřebovat, aby sobě vydělali na živobytí a nám nadělovali radost, za což je budeme chválit, oslavovat a velebit. Jestli tomu tak není, je nejvyšší čas vyhlásit stávkovou pohotovost a případně i vyrazit do ulic s požadavkem na patřičné změny školních osnov.
Více fotbalu do škol a do života, to je náš hlavní požadavek pro všechny příští školní roky.

Váš fanda Bolek

Psáno pro zpravodaj k utkání 9. kola Gambrinus ligy 2010/11, které se hrálo v neděli 19. září 2010.

Fanshop banner