Mladí versus staří a naopak
Klub

Mladí versus staří a naopak

Redakce

Letité zkušenosti potvrzují, že největších úspěchů člověk dosáhne spoluprací s patřičnými parťáky.

Ve fotbale platí, že nejlepší je ten klub, který má kvalitní mužstvo, náročné trenéry, pracovitý managment a věrné fandy. A trenér umí namixovat sestavu týmu ve správném poměru z potřebných zkušeností a nezbytného elánu. Čili skloubí ostřílené borce s talentovanými janky. S oběma bývá potíž. Staří si věří, že všechno vědí a všude byli nejméně dvakrát. Mladí jim lezou na nervy tím, že na ně kašlou a neváží si jich.
Ovšem tým potřebuje zkušené fotbalisty na překonání krizových situací a zároveň mladickou dravost při zteči protivníkovy defenzívy.
Zničující však je, když mladí svoji šanci na slunci vidí jako samozřejmost a nikoliv jako důvod k pracovitosti. Staří takový postoj považují za oprsklost, možná z toho důvodu, že zapomínají, ale možná také proto, jak si moc dobře pamatují, že před lety nebyli jiní.
Život je plný paradoxů.
Ve složitém organismu fotbalového mužstva by mladí měli být okysličujícím faktorem dodávajícím novou energii. Ale podívejte se na ně. Očekávanou drzost a elán mnohdy neuplatňují, ba naopak záhy si přivlastňují zlozvyky zkušených. Nepřinutí váhavější spoluhráče ke svižnější hře a riskantnějšímu ataku soupeřovy defenzívy. Spíše se přizpůsobí pohodlnějšímu hernímu stylu s rozehrávkou do strany nebo dokonce zpátky. Jakoby příliš rychle zestárnuli.
O českém fotbalu podobenství s celou českou společností sedí jako pozadí na hrnec. Za co nejméně peněz co nejvíce muziky, to je český chlíveček. A z něho nevěřícně a závistivě všichni vykukujeme, jak pětasedmdesát tisíc lidí v hledišti Old Trafford vstoje aplauduje sedmatřicetiletému Ryanu Giggsovi při vstřelení 100. ligového gólu v 840. utkání za Manchester United. Nechce se mi věřit, že tam společně mladí Rooney, Hernandez, Nani, Valencia i staří Giggs a Schoules dřou do úmoru a buší do vrat soupeřovy obrany tak dlouho, dokud je nevyvrátí, jenom proto, že v Anglii ten fotbal kdysi dávno vynalezli a my se ho pořád jen učíme.

Váš fanda Bolek

Psáno pro zpravodaj k utkání 6. kola Gambrinus ligy 2010/11, které se hrálo v neděli 22. srpna 2010.

Fanshop banner