Nervy fotbalového prezidenta a fandy
Klub

Nervy fotbalového prezidenta a fandy

Redakce

Někdejší hokejista Jaroslav Holík a nedávný atlet Jan Železný se nechali slyšet, že kdo ze sportovců neunese tlak na výsledek, nemá sport provozovat ve vrcholové čili profesionální podobě.

„Pod tlakem může být nezaměstnaný otec rodiny, ale nikoliv profesionální fotbalista," řekl jasně José Mourinho, charismatický a světoznámý fotbalový trenér, dnes šéftrenér Realu Madrid.
„Fotbal je moje práce a nervozitou při něm netrpím," tvrdí Vladimir Dimitrovski, letní posila FK Mladá Boleslav z Makedonie s vědomím, že tlak je živinou nervozity, která plodí chyby vedoucí k prohrám a neúspěchům.
To jsou všechno dozajista moudrá vyjádření a krásně se poslouchají. Jsou to však jen slova od osobností s nadprůměrným sebevědomím. Ale jak si s tlakem a nervozitou má poradit obyčejný fanoušek. Pro něho fotbal není práce. Je zábavnou podívanou, nebo lépe řečeno měl by být zábavnou podívanou. Ale skutečnost je jiná, když soupeř častěji a přesněji střílí a sudí píská jak posunovač na seřaďovacím nádraží.
Není ve fotbalové aréně nervóznějšího subjektu, než fotbalového fanouška. Jedině snad mladoboleslavský prezident Josef Dufek, který mít možnost nervozitu pytlíkovat a prodávat, byl by bohatší než Petr Kellner a Zdeněk Bakala dohromady.
Odpověď na otázku, kde se bere nervozita fotbalového fanouška a boleslavského prezidenta, jimž stoupá tlak v krevních řečištích na hodnoty ohrožující zdravý rozum a nezřídka i život, je skrytá v jejich duších a srdcích. Fanda a boleslavský prezident mají tyto orgány zcela oddané klubovým barvám a zároveň nepřátelsky naprogramované vůči každému, kdo by cokoliv pranepatrného provedl ve prospěch soupeře a tím ke zmaření výhry milovaného týmu.
To není o ničem jiném, než o lidské vášni. A ta jak známo dokáže skály rozbíjet a člověka sžírat.
Něco jako konzumace japonské ryby fugu. Její milovníci vědí, že můžou zemřít při pozření pokrmu z ní připraveného, ale neodolají a pochutnají si. Když přežijí, užijí si prožitku ze sousta nesčíslněkrát znásobeného. Podobně se fandovi a boleslavskému prezidentovi přetrpením ataků soupeře a křivd sudího patřičně znásobí radost z výhry. A radují se, že fotbalové utkání přežili, aby mohli za týden trpět znovu.

Váš fanda Bolek

Psáno pro zpravodaj k utkání 6. kola Gambrinus ligy 2010/11, které se hrálo v neděli 29. srpna 2010.

Fanshop banner