Hanba bulvárním pisálkům
Klub

Hanba bulvárním pisálkům

Redakce

Fotbalu je dozajista bližší nadhled, vtip a zábav, než vědecké tlachy o defenzivních blocích, jak je veřejnosti servírují tuzemské televize, a než zatuchlé bafuňářské půtky, z kterých jsou živi investigativní reportéři.

Chtěl bych se dožít toho, aby tuzemské televize i noviny vyzobávaly fotbalové hrozinky jejich zaměstnanci zdůrazňovali krásné momenty hry nejrozšířenější a nejpopulárnější na této planetě.
Podobně jako si chlapi vzájemně sdělují z proklínané povinné vojenské služby převážně dobré a především komické zážitky. A spisovatelé s filmaři je v tom podporují. Ta sranda vyvěrá z prožitého utrpení a šikany. Kdo se nekrčil pod řevem prťavého velitele čety, nevšimne si jeho obrovské komičnosti.
Podobně fotbalová radost se rodí z bolesti prohraných soubojů a křivdy rozhodčích. Teprve proti vůli sudího vsítěný vyrovnávací či dokonce vítězný gól dá vytrysknout ryzí kráse fotbalu a v té chvíli i víře, že je na hřišti více neomylných střelců než spalovačů šancí a míčových kouzelníků než faulujících dobytků.
Fotbal má být lidovou zábavou, jako v příbězích Klabzubova jedenáctka Eduarda Basse či Muži v ofsajdu Karla Poláčka. Budiž chvála šéfům mladoboleslavského divadla a režisérovi Ondřeji Havelkovi za nastudování inscenace podle Poláčkovy předlohy.
Hanba těm, kteří o sobě tvrdí, že jsou fotbalovými žurnalisty, ale fotbal v životě nehráli, rozhodující gól nikomu nedali a proto ani o fotbale nic pořádného, pozitivního a zábavného napsat a říct nedovedou. Čest všem ojedinělým výjimkám.
A samozřejmě také hanba všem fotbalistům, trenérům, sudím a bafuňářům, kteří brakovým pisálkům a bulvárním novinářům dávají záminky k očerňování fotbalu. Vždyť týden co týden i bez nich polovině aktérům a fanouškům dostatečně zčerná život utrpěnou prohrou. Doufejme, že nám boleslavským dnes ne...

Váš fanda Bolek

Psáno pro zpravodaj k utkání 4. kola Gambrinus ligy 2010/11, které se hrálo v neděli 8. srpna 2010.

Fanshop banner