Fotbalový rébus
Klub

Fotbalový rébus

Redakce

Fotbalisté se shodují v tom, že před plným hledištěm se jim hraje lépe a v bouřlivé atmosféře nacpaných ochozů ze sebe vydají mnohem více sil a umění, než v komorním prostředí. Lidé, co na fotbal jen koukají, zase prohlašují, že by chodili ve větším množství, kdyby fotbalisté hráli s větším nasazením a předváděli dramatičtější hru, než je momentální tuzemská norma.

Kdo začne dřív?
Fandové více chodit, nebo fotbalisté atraktivněji hrát?
Kdo ten začarovaný kruh první rozetne?
To je podobně zapeklitý případ, jako odvěké dilema, zda bylo dříve vejce, nebo slepice. Jak se laskaví čtenáři mohli v letošním vedru dočíst, ujali se tohoto problému britští vědci s plnou vážností a vyřešili ho. Po zkoumání příslušného proteinu Ovocledidin-17 pomocí superpočítače HECToR profesor Colin Freeman ze Sheffieldské univerzity veřejně prohlásil, že nejdříve byla slepice a teprve potom vejce.
Přiznám se, že Sheffield jsem dosud vnímal především skrze tamní fotbalový klub Sheffield United. Kdysi patřil mezi anglickou fotbalovou elitu a letos prohrál baráž s Burnley o postup z League Championship do Premier League, čili z druhé do nejvyšší fotbalové soutěže v Anglii. Že by tam někde měli univerzitu se starostmi o slepice a vejce, mě zaskočilo. A zároveň přimělo k zamyšlení, jestli by ta problematika s provázaností návštěvnosti a kvality českého fotbalu nestála za vědecké bádání sheffieldských mudrců.
To by v tom byl čert, aby v zemi fotbalu zaslíbené a se zkušenostmi z vyřešení slepičího hlavolamu nepřišli na to, jak nám pomoct popasovat se s českou závistí, leností a vyčůraností. Pro začátek třeba jenom ve fotbale. A kdyby se dobrá věc podařila následně přelít i do běžného života, bylo by to jenom dobře.

Vás fanda Bolek

Psáno pro zpravodaj k utkání 2. kola Gambrinus ligy 2010/11, které se hrálo v pátek 23. července 2010.

Fanshop banner