Rolko s Kuličem proti krajanům
Klub

Rolko s Kuličem proti krajanům

Redakce

Utkání 12. kola Gambrinus ligy FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav, které se hraje v neděli 17. října od 15 hodin na Všesportovním stadionu v Hradci Králové, proti sobě svede týmy postrádající střelecké osobnosti. Přestože má Boleslav třetí nejproduktivnější útok v lize.

Mladá Boleslav šest uplynulých ligových utkání v řadě neprohrála (doma Ostrava 1:0 a Liberec 3:1, venku Olomouc 0:0, doma Teplice 3:3, venku Sparta 1:1, doma Bohemians 1905 3:2). S pohárovými duely (v Trutnově 1:0 a v Kunicích 1:1) to je dokonce osm neprohraných soutěžních duelů v řadě. Má třetí nejproduktivnější ofenzívu v Gambrinus lize. Nastřílela osmnáct gólů stejně jako druhá pražská Sparta. Více daly jen třetí Olomouc (19) a první Plzeň (29). Boleslav však postrádá střeleckého lídra, neboť nikdo z jejich hráčů nedal více jak dva góly a na osmnácti úspěšných střelách se podílelo jedenáct fotbalistů.

Střelci Gambrinus ligy: 7 - Michal Hubník (Sigma Olomouc), Jan Rezek (Viktoria Plzeň), Daniel Kolář (Viktoria Plzeň), 6 - Bony Wilfried (Sparta Praha), 5 - Tomáš Pekhart (Baumit Jablonec). Čtyři góly dalo šest fotbalistů.
Třikrát
skórovalo deset fotbalistů a jedním z nich je Pavel Dvořák z Hradce Králové, momentálně nejlepší střelec východočeského mužstva.
Dvakrát úspěšně do soupeřovy branky zamířilo devětadvacet fotbalistů. Z hradeckých mezi nimi jsou Václav Pilař a Pavel Černý, z Mladé Boleslavi šestice Alex Mendy, Marek Kulič, Adrian Rolko, Ivo Táborský, Jan Chramosta a Jakub Řezníček.
Po jednom gólu
dali z Hradce Králové Tomáš Rezek a Jakub Chleboun, z Mladé Boleslavi Tomáš Fabián, Ludovic Sylvestre, Lukáš Opiela, Václav Procházka a Kerem Bulut, jenž se navíc podílel na gólu ústeckého Jana Poláka do vlastní sítě.

V současném mladoboleslavském kádru jsou dva hráči, Adrian Rolko a Marek Kulič, kteří mají kořeny v hradeckém fotbalu. Naopak Radim Wozniak z hradeckého kádru ve své profesionální kariéře působil také v Mladé Boleslavi.

Dvaatřicetiletý stoper Adrian Rolko je odchovanec Hradce Králové, odkud přestoupil v létě 2006 do Mladé Boleslavi, které dal přednost před Tescomou Zlín. V mladoboleslavské dresu si připsal všech dosavadních 131 startů a 8 gólů v Gambrinus lize. V letošním létě novináři spekulovali, že o jeho služby projevil Hradec Králové zájem, ale on prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi

Čerstvě pětatřicetiletý útočník Marek Kulič je odchovanec Hradce Králové. Postupně prošel kluby v Bohdanči, Drnovicích, Příbrami a Českých Budějovicích. Z jihu Čech poprvé přestoupil do Mladé Boleslavi v létě 2005. Po roce a půl přestoupil do pražské Sparty, odkud se v létě 2009 vrátil do Mladé Boleslavi, v jejímž dresu si připsal dosud 78 startů a 23 gólů v Gambrinus lize.

Dvaatřicetiletý obránce Radim Wozniak je odchovanec ostravského fotbalu (Lokomotiva Ostrava, FC Baník Ostrava) a přes Dynamo české Budějovice se dostal do FK Mladá Boleslav. Později hrál za Duklu Bánská Bystrica a od počátku roku 2007 je v Hradci Králové, kterému podobně jako Mladé Boleslavi pomohl postoupit z druhé do první ligy.

Také jednašedesátiletý kouč FK Mladá Boleslav Karel Stanner zanechal stopu v hradeckém fotbalu. Kariéru profesionálního trenéra začal právě v Hradci Králové, kde působil v letech 1992-94. „Do té doby jsem trénoval jen při zaměstnání," řekl Karel Stanner. V Hradci Králové poznal atmosféru československé a české nejvyšší ligy v roli asistenta dvou hlavních trenérů, nejprve charismatického kouče a známého hradeckého patriota Ladislava Škorpila a po něm Štefana Nadzama. V neděli 17. října povede mladoboleslavský tým proti hradeckému, což bude jeho pětatřicáté prvoligové utkání v roli hlavního trenéra.

Fanshop banner