Sparta má Wilfrieda, Boleslav Táborského, Kuliče, Chramostu, Rolka…
Klub

Sparta má Wilfrieda, Boleslav Táborského, Kuliče, Chramostu, Rolka…

Redakce

V utkání 10. kola Gambrinus ligy AC Sparta Praha - FK Mladá Boleslav v sobotu 25. září budou Boleslavští čelit rudé ofenzivní síle reprezentované bijcem z Pobřeží slonoviny Bony Wilfriedem a dirigované boleslavským odchovancem Markem Matějovským.

Podzimní Spartu táhne za body velmi důrazný útočník Bony Wilfried. S pěti góly je nejlepším střelcem týmu a čtvrtým nejproduktivnějším útočníkem Gambrinus ligy. Více gólů nastříleli pouze olomoucký Michal Hubník (7) a plzeňští Daniel Kolář (7) a Jan Rezek (6).
Z dalších sparťanských hráčů tři góly dal Václav Kadlec, po dvou gólech přidali Manuel Pamič a Juraj Kucka, po jednom Jiří Kladrubský, Kamil Vacek, Libor Sionko a Lukáš Třešňák.

Kanonýra Wilfriedova kalibru FK Mladá Boleslav v této sezóně zatím nemá. Čtyři z boleslavských střelců se trefili dvakrát, ale víckrát nikdo. Střelci mladoboleslavských ligových gólů: 2 - Ivo Táborský, Marek Kulič, Jan Chramosta, Adrian Rolko, 1 - Ludovic Sylvestre, Tomáš Fabián, Václav Procházka, Alexandre Noël Mendy a Kerem Bulut, jenž se navíc podílel na gólu ústeckého Jana Poláka do vlastní sítě.

Ke statistickým zajímavostem také patří informace, že pokud Lukáš Opiela nastoupí v utkání proti Spartě Praha, bude to jeho jubilejní 100. start v Gambrinus lize. Stane se tak dvanáctým hráčem se sto a více ligovými zápasy v aktuálním mladoboleslavském kádru. Nejvíce odehrál Marek Kulič (322) a dalšími jsou Alex Mendy (185), Václav Procházka (164), Tomáš Hrdlička (162), Petr Johana (142), Miroslav Miller (136), Tomáš Janíček (134), Adrian Rolko (129), Václav Kalina (110), Jan Kysela (110), Ivo Táborský (107). Těsně před stovkou zůstal Ludovic Sylvestre, který s 99 ligovými starty na kontě přestoupil do anglického Blackpoolu.

Pestrý je přehled bojovníků z opačných stran pomyslné barikády. Z někdejších mladoboleslavských fotbalistů je v současné Spartě Praha Marek Matějovský. Naopak zkušenosti s působením ve Spartě Praha mají ze současných mladoboleslavských fotbalistů Ondřej Kúdela, Marek Kulič, Petr Johana a také Radek Šírl.

Marek Kulič v tuzemské lize oblékal dresy Příbrami, Českých Budějovic, Sparty Praha a Mladé Boleslavi. Ve Spartě od ledna 2007 do léta 2009 v 63 zápasech dal 12 gólů a z nich dva do boleslavské sítě. Vloni se vrátil do Boleslavi a letos na jaře dal Spartě první gól za boleslavský tým. Za pár dnů pětatřicetiletý Marek Kulič se v letošní podzimní sezóně trefil zatím dvakrát a ranou do teplické branky zaokrouhlil svůj kanonýrský účet na 75 ligových gólů. Potřeboval k tomu 322 startů. To znamená, že se trefil přibližně v každém čtvrtém utkání. Je bezesporu nejzkušenějším střelcem v současném mladoboleslavském kádru.

Ondřej Kúdela patřil Spartě osmnáct měsíců (2007-08), z nichž čtyři pobyl na hostování v Kladně. Za Spartu si připsal jen 6 prvoligových startů. V mladoboleslavském dresu už má 34 startů s jednou gólovou trefou. Kvůli svalovému zranění byl polovinu letošní podzimní sezóny mimo hru. Poprvé vběhl na hřiště v devátém kole na druhý poločas proti Teplicím.

Petr Johana ve Spartě působil dvě sezóny (2003-05). Odkopal v rudém dresu 39 ligových utkání a dal jeden gól. Do Sparty přišel ze Slovanu Liberec a odešel do tureckého Manisasporu. Letos v létě z rakouského SC Wiener Neustadt přišel do Mladé Boleslavi a v jejich modrobílých barvách se poprvé postaví proti Spartě. Možná, pokud bude zdravotně v pořádku, neboť uplynulých pět kol nehrál kvůli potížím se stehenním svalem.

Radek Šírl sice administrativně patřil rok a půl Spartě Praha, ale v jejím dresu odehrál pouze dvanáct minut v jednom ligovém utkání, dalších 48 startů v Gambrinus lize si připsal v zelenobílých barvách vršovických Bohemians. Po více než sedmi letech v ruském Petrohradu se v letošním září upsal na dva roky Mladé Boleslavi.

Ve sparťanských službách je Marek Matějovský, který v Mladé Boleslavi prožil významná období své fotbalové kariéry. Ve dvaceti letech s pověstí talentovaného mladíka odešel z tehdy druholigové Mladé Boleslavi do Jablonce nad Nisou, odkud se po dvou letech vrátil. V druhém boleslavském období slavil postup do Gambrinus ligy, zahrál si pohár UEFA, probojoval se do české reprezentace a v lednu 2008 přestoupil do anglického Readingu. Z Anglie se do Čech vrátil letos v létě a podepsal smlouvu se Spartou Praha. V sobotu se poprvé v mistrovském utkání Gambrinus ligy postaví proti Mladé Boleslavi.

Fanshop banner