Rajnochovi se turecké jaro povedlo
Klub

Rajnochovi se turecké jaro povedlo

Redakce

Na trávníku Městského stadionu v Mladé Boleslavi se na počátku druhého týdne přípravy potili adepti prvoligového dresu. Z ochozů je sledovalo jen pár diváků. Mimojiné i hráč tureckého Ankaragücü Jan Rajnoch, před půlrokem ještě lídr sestavy FK Mladá Boleslav.

Stihnul jste z Ankary sledovat, jak to Boleslavi na jaře šlo bez vás?

„Mám tam českou televizi, takže jsem viděl prakticky všechno, co dávala."

Co jste říkal těsně prohraným zápasům a mnohdy i smolně ztraceným bodům?

„Shodli jsme se s panem prezidentem Dufkem, že byly zápasy, ve kterých se mělo do dvacáté minuty získat vedení a byl by klid. Ale někdy to tak padne na mužstvo, že to dopadne obráceně."

Všimnul jste si, že na jaře hrála za Boleslav spousta mladíků?

„Je to v současné době takový směr, že se dává šance mladým. Pro mladého fotbalistu je každá minuta na hřišti v první lize velká zkušenost, ze které může čerpat pro další kariéru. A určitě pro kluky, kteří dostali příležitost ve druhé polovině jara, kdy prakticky už o nic nešlo, bylo dobré, že šanci dostali."

Vy jste si užil hodně zajímavé jaro, neboť jste hrál tureckou ligu a s reprezentací turnaj v USA?

„Za celé jaro v turecké lize jsem nehrál jen jeden zápas, který jsem nemohl nastoupit z disciplinárních důvodů po předchozím vyloučení. Jinak jsem odehrál všechny. Kromě té červené karty jsem také jeden gól dal a na další přihrál, takže jsem spokojenější než při loňském působení v bundeslize. Z jara mám dobrý pocit, docela se mi povedlo a mám zprávy, že jsou spokojení i z vedení klubu. Takže nyní záleží jenom na mně, jak budu pokračovat dál. V reprezentačním dresu nás všechny v Americe mrzel první zápas s Tureckem, který se vyloženě nepovedl. Pak jsme si to vyříkali a druhý zápas byl hodně dobrý. V mužstvu už bylo znát české srdíčko, které mu v prvním zápase chybělo. Měl jsem z toho dobrý pocit a věřím, že nároďák půjde výkony nahoru."

Když jste do Ankaragücü přišel, bylo mužstvo nad sestupovou propastí, takže jste jim pomohl se záchranou, je to tak?

„Klub udělal hodně nákupů. Kromě mě tam přišli další zkušení hráči, například Geremi, Rothen, Vittek a Sapara, takže jsem od začátku byl přesvědčený, že to jinak než s klidnou záchranou dopadnou nemůže. Věřím, že když mančaft zůstane pohromadě a případně se trochu doplní, můžeme hrát i o vyšší příčky."

Jak z vašich osobních zkušeností vypadá porovnání německé, turecké a české nejvyšší soutěže?

„Bundesliga je bojovná a tvrdá, turecká liga je technická, jsou tam výborní hráči pro hru dopředu a na obranu se tolik nedbá. Hrál jsem českou ligu dlouho a vím, že má spoustu domácích kritiků, ale špatná soutěž to není. Je velice kvalitní a pro hráče bude čím dál těžší se v ní prosadit. V porovnání s německou i tureckou nejvíce české lize chybí divácký zájem a s tím související lepší atmosféra při zápasech."

Jakou šanci dáváte omlazenému boleslavskému týmu v nové sezóně?

„Mančaft zůstává v Boleslavi pohromadě a věřím tomu, že po nějaké době zase bude hrát o přední pozice v Gambrinus lize. Fandím Boleslavi jak se dá. Při jediném jarním utkání jsem byl oboustranně nervózní, když s Boleslaví hrálo Slovácko o záchranu. Mám na Slovácku stále spoustu známých, protože jsem tam dlouho hrál. Mají pěkný stadion i výbornou atmosféru při zápasech, protože tam lidé chodí hodně na fotbal a hodně mu fandí. Naštěstí to pro Slovácko dopadlo dobře. A věřím, že dopadne dobře i nová sezóna pro Slovácko a hlavně pro Mladou Boleslav."

Dovedete si představit, že na podzim 2011 se v evropském poháru potkají Mladá Boleslav s Ankaragücü?

"Když to oběma klubům půjde, což si samozřejmě přeji, tak je možné všechno."

Fanshop banner