SK Indoss Plzeň - FK Mladá Boleslav 3:3 (0:1, 2:2 na pen. 5:3)
Klub

SK Indoss Plzeň - FK Mladá Boleslav 3:3 (0:1, 2:2 na pen. 5:3)

Redakce

V pátém rozhodujícím finále play-off 2. ligy Západ futsalu FIFA muselo dojít k rozhodnutí, kdo si vybojuje právo účasti v nejvyšší futsalové soutěži. A takhle nějak by asi mělo vypadat opravdové finále jakéhokoliv sportu a úrovně soutěže. Výborná divácká kulisa, enormní nasazení soupeřů, dramatický vývoj skóre se spoustou šancí, trochu rozdílná taktika obou celků a přiměřené emoce. Škoda jen, že na konci obrovského dramatu musel odejít jeden z rivalů se skloněnou hlavou a bohužel to nakonec byl mladoboleslavský tým.

Po úvodním hvizdu se proti očekávání oba soupeři do sebe pustili bez respektu, i když Boleslav striktně dodržovala taktiku zataženějšího obranného bloku, která jim přinesla úspěch ve dvou předchozích kláních. Přesto mohla ihned inkasovat, když Blažkova bomba ze střední vzdálenosti otřásla břevnem Belladovy svatyně hned v 1. minutě utkání. Indoss nadále tlačil a výsledkem byla další zahozená šance Vnukem, jenž po dobré kombinaci těsně minul branku. Pak však pomalu nápor utichal a růžky začali vystrkovat i hosté, konkrétně Krejčík, který nejdříve nádherně trefil z voleje tyč Hajžmanovy branky a později orazítkoval břevno, zaujala i dalekonosná dělovka nestárnoucího Kamenického, se kterou si však Hajžman poradil. Domácí si jen ztěžka dokázali otvírat dobře zavřené nebezpečné prostory a hosté tak drželi na uzdě především elitní čtyřku domácích Blažek - Holý - Kovács - Štverák, jenž nemohla naplno uplatnit svoje pověstné kombinace na jeden dotek. Přesto se okénka v boleslavské obraně našla, ale za ní skvěle lapal Bellada, jenž chytil i superšanci Kovácsovi, a dal tak plzeňským divákům zapomenout na svůj výpadek v úplně prvním finálovém utkání. Závěr poločasu vyzněl pak pro FKMB, když nejprve Boško v dobrých pozicích nedokázal dotlačit míč do sítě a jednou mu opět zazvonilo břevno plzeňské branky. Nakonec se však Boleslav přeci jen dočkala, když několik vteřin před koncem potáhl Poláček v přečíslení míč do rozhozené obrany Plzně, uvolnil Krause, který zkušeně přehodil Hajžmana - 0:1.

Ač byl očekáván veliký nápor domácích hráčů, výsledek předčil i očekávání hostů. Plzeň doslova rozjela kolotoč, zrychlila přihrávky a boleslavští hráči nestačili lepit jednu díru za druhou. Výsledkem nemohlo být nic jiného, než vyrovnání, o které se postaral Holý, který hned ve 21. min. v přečíslení nadvakrát se štěstím přes padajícího Belladu rozvlnil síť hostující branky - 1:1. Plzeň pokračovala v nátlakové a fyzicky náročné hře i nadále a výsledkem byl ve 30. min. nádherně sehraný aut, který jako volejbalový rychlík „zatloukl" po nalití Štveráka do branky o tyč svojí levačkou Holý - 2:1. Drama však pokračovalo nadále, Boleslav vytáhla svojí obranu hluboko do soupeřova území a začaly se rodit i šance, jenže při Hajžmanovi stálo potřebné štěstí, případně boleslavští střelci neměli potřebně seřízenou mušku, jako např. Boško, jenž ve vyložené šanci trefil jen tyč. Když už se boleslavská lavička pomalu připravovala na závěrečnou power-play, vystřelil ve 38. min. Boško a odraženou střelu od tyče zasunul do sítě všudybyl Remenec - 2:2. Do konce se již nic na skóre nezměnilo, i když hosté hráli opatrněji pod hrozbou 5 faulů a zákrok na Kovácse v pokutovém území ve 39. min. byl asi penaltový. Ale nepískalo se (sudí by v těchto fázích odpískali asi jen vraždu), stejně jako několik sporných zákroků na obou stranách, a tak přišlo prodloužení.

V jeho první části šli do vedení opět domácí, když Kovácsovu prudkou křížnou přihrávku na zadní tyč ve 44. min. nepohlídal Jílek, a pro Mižára to byla do prázdné branky již lahůdka - 3:2. Radost však domácím vydržela jen minutu. S nevídaným zápalem hrající Kraus nádhernou českou uličkou uvolnil ve 45. min. Remence, ten si chladnokrevně položil Hajžmana a po dlouhé kličce do strany na něj zívala prázdná branka - 3:3. Ve druhé části prodloužení se už hrálo na jistotu, a tak fantastické utkání dospělo do úplného penaltového finále. V něm nejprve v první sérii uspěl domácí Kovács, zatímco Kamenického střelu zastavila tyč, poté za domácí proměnili Holý, Kučera a Štverák a za hosty kontrovali Brychta, Krejčík a Jílek. Za stavu 4:3 pro domácí si postavil míč na značku 6 metrů Blažek a nekompromisně rozvlnil síť - připravený Boško se mohl již jen beznadějně skácet k zemi, stejně jako jeho stejně zdrcení kamarádi z týmu, zatímco na plzeňské straně vytryskl gejzír radosti. Indoss tak vyhrál na penalty 5:3 a vybojoval si právo postupu do nejvyšší soutěže, k čemuž mu nezbývá nic jiného, než chlapsky pogratulovat.

Trenér Jiří Baborák: „Opravdové vyvrcholení dokázalo, že se v něm střetly dva nejlépe připravené celky. Plzeň se opírala o individuální schopnosti svých hráčů, jejichž páteř spolu hraje již několik let. My jsme vybudovali celek za pochodu za jedinou sezónu a podařilo se nám vštípit mu futsalovou disciplínu a organizaci hry. Do dokonalosti chybí samozřejmě ještě pořádný kus práce, spočívající v opakování futsalových návyků a dovedností, ale v celém kontextu soutěže jsme asi vytěžili z týmu maximum, co šlo. Postupně jsme tým obrušovali, až zůstali jen ti nejvytrvalejší a dle mého názoru i nejlepší typy hráčů. Škoda, že nedopadl postup, po vhodném doplnění a vyšší tréninkové zátěži bychom se asi reálně v 1. lize byli schopni první rok zachránit. Chtěl bych ale především ocenit kvality soupeře, jenž dokázal, že kraloval základní části právem a hráči typu Kučery, Kovácse, Holého, Štveráka, Mižára či pro mě velikého futsalového objevu Jakuba Blažka, a dalších, by se v předních ligových týmech určitě neztratili. Na závěr sezóny bych chtěl poděkovat všem, kteří to s boleslavským futsalem mysleli dobře, hráčům za týmového ducha, realizačnímu týmu a pořadatelskému sboru za příkladný servis, divákům za hojnou podporu, boleslavské radnici za to, že nám místo finanční podpory zvýšila nájem za zápasy a tréninky od 21.30 hod., a tím nás zocelila, a sponzorům v čele s fotbalovým FKMB."

Sestava: Bellada - Kamenický, Poláček, Remenec, Kraus (Brychta) - Pára, Jílek, Boško, Krejčík (Blažek, Hůlka). Branky: Remenec 2, Kraus - Holý 2, Mižár.

Fanshop banner