Aston Villa oslavila devadesátiny
Klub

Aston Villa oslavila devadesátiny

Redakce

Fotbalový klub Aston Villa Mladá Boleslav v sobotu 18. dubna slavil 90 let od svého založení. Pamětníci a příznivci se sešli v sobotním dopoledni v restauraci Praha v mladoboleslavské Železné ulici. A protože Aston Villa má pokračovatele v dnešním FK Mladá Boleslav, tak na oslavách nechyběli představitelé současného fotbalového klubu prezident Josef Dufek, trenér Pavel Hapal a manažer klubové komunikace Jiří Koros.

O den později v neděli 19. dubna před výkopem nedělního prvoligového utkání FK Mladá Boleslav – FK Teplice obdrželi žijící pamětníci mladoboleslavské Aston Villy Milouš Kvaček, Karel Záruba, Miloslav Kubelka, Karel Tůma, Ladislav Masopust, František Šichta a František Marek dárky v podobě pamětních dresů v barvách současného klubu.

V pečlivě opatrovaných pamětech zájemci o fotbalovou historii najdou například vzpomínku na úplné počátky. V dubnu roku 1919 totiž až druhá návštěva jednatele Antonína Najmana na pražské Fotbalové asociaci znamenala, že nový klub byl zaregistrován pod anglickým názvem a složit povinné zápisné umožnila sbírka mezi členy ve výši 40 Kč. Klubovými barvami Aston Villy se stala zelená a bílá. Vůbec první utkání s místní Studentskou XI. prohrála 0:4. První domácí hřiště na Kolonii bylo slavnostně otevřeno 13. srpna 1922 přátelským utkáním s Čechií Karlín, ve kterém tři tisíce diváků vidělo prohru Aston Villy 3:5. Později se klub přestěhoval na nové hřiště, které v meziválečném období 20. století patřilo k nejmodernějším v Československé republice a dodnes mu pamětníci i současní fotbaloví diváci říkají Astonka.

Fanshop banner