Projekt severní tribuny žije
Klub

Projekt severní tribuny žije

Redakce

Severní tribuna za brankou fotbalového hřiště splňující kriteria pro Gambrinus ligu a s odřenými zády i pro poháry UEFA je neustálým tématem debat mezi představiteli fotbalového klubu a magistrátu města, ale i mezi fanoušky. Poslechněte si názory náměstka primátora Adolfa Beznosky na severní tribunu na TV Bolka.

Náměstek mladoboleslavského primátora Adolf Beznoska je přesvědčený, že stojí za to o realizaci projektu nadále přemýšlet. „Stále věřím na domluvu, prostor k jednání s obyvateli panelového domu je.“
Šéfové fotbalového klubu jsou z patové situace nešťastní. Fotbalový prezident Josef Dufek zmínil i možnost přestěhování prvoligového klubu z Mladé Boleslavi, čímž hodně vyděsil fanoušky. Generální ředitel Jaromír Šeterle vnímá severní tribunu jako nerealizovatelnou bez dohody města s majiteli pozemků mezi panelovým domem a hřištěm.

Projekt severní tribuny počítá se zabráním necelých deseti metrů pozemku, přičemž následné zastínění prostoru u panelového domu novou tribunou bude odpovídat platným hygienickým normám. Což je zřejmé i z obrázků digitální vizualizace na této stránce, ze kterých je také patrné, že severní tribuna v žádném případě nepřevýší současnou zeleň.

Veřejnost i radnice v Mladé Boleslavi si začínají uvědomovat, že od roku 2011 budou muset účastníci Gambrinus ligy splňovat podmínky Projektu fotbalových stadionů 2012, mezi kterými je i požadavek minimální kapacity osmi tisíc sedících diváků. „Výstavba zcela nové fotbalové arény není v tomto volebním období aktuální,“ prohlásil náměstek primátora Beznoska. Podobně se vyjádřil i primátor Raduan Nwelati: „Výstavbu nové fotbalové arény neodmítáme, ale město nemá a nebude mít peníze na projekt v rozsahu kolem jedné a půl miliardy korun.“

Co tedy zbývá? Vybudovat severní tribunu a přiměřeně rozšířit kapacitu tribun východní a západní. „Uvědomuji si, že mám v otázce severní tribuny rezervy, neboť jsem nemluvil osobně se všemi obyvateli domu, jichž se případná stavba dotýká,“ uvedl Beznoska, který cestu k dohodě vidí v odstranění dvou základních překážek. První je nešťastný vstup do jednání a druhou obava vlastníků ze snížení tržní hodnoty bytů. „Obojí lze trpělivým jednáním a seriózní debatou překonat,“ věří náměstek Beznoska.

Město již jednou nabídlo obyvatelům domu jako kompenzaci za zábor desetimetrového pásu pozemku úpravu okolí v nákladech do pěti milionů korun. Zatím na to nepřistoupili. Zdá se, že kauza severní tribuny spěje do krizového řešení, při kterém by mohlo dojít až na právní zpochybnění privatizačního procesu přidělení pozemků k panelovému domu. „Nechceme jít touto cestou, věřím na domluvu. Domnívám se, že opravdu stojí za to ještě jednou se setkat se všemi obyvateli domu,“ prohlásil Beznoska.

Fanshop banner