Pomáhají od bolesti a blbé nálady
Klub

Pomáhají od bolesti a blbé nálady

Redakce

Fotbal přináší radosti z vítězství a smutky z prohrání. Oboje doprovází bolesti ze zranění, kterým se profesionální sportovec nevyhne. I v mladoboleslavské kabině platí známé rčení, že po vyhraném utkání se utržené rány hojí samy a naopak po prohraném bolí dvojnásobně. O hráče ligového mužstva pečují lékaři MUDr. Josef Horák a MUDr. Miroslav Sinkule. Spolu s nimi také masér Václav Kubíček.

Třiatřicetiletý Miroslav Sinkule pracuje jako ortoped a traumatolog v pražské Nemocnici Na Františku. Ze sportů dělal především atletiku a k boleslavskému fotbalu jej přitáhl v roce 2002 sportovní ředitel Zdeněk Kudela. Původně pouze na výpomoc při fotbalových oslavách a po nich už zůstal. Bývá připravený pomoci nejen hráčům, ale i jejich rodinným příslušníkům. Když si před rokem o Vánocích rozbil Matějovského syn hlavu, zavolal tehdejší boleslavský špílmachr o pomoc Sinkuleho. Okamžitě přijel a tržnou ránu klučinovi sešil. Fotbalová utkání prožívá a rozčílí se úplně stejně nad chybným verdiktem rozhodčího, jako nad lajdáctvím boleslavského hráče: „Z prohry bývám dva až tři dny špatný,“ přiznal Miroslav Sinkule.

Pětapadesátiletý Josef Horák je chirurg mladoboleslavské Kliniky Dr. Pírka. Do FK Mladá Boleslav jej přivedl prezident Josef Dufek v roce 2003. „Měl jsem zkušenosti od hokejistů a původně jsem k fotbalovému týmu šel jenom zaskočit, ale zůstal jsem dodneška,“ řekl o svých začátcích fotbalového lékaře Josef Horák. Za mlada kopal na úrovni krajských soutěží za Slovan Velvary a není tedy divu, že zápasy boleslavského týmu z lavičky prožívá. „Už ne tolik jako ze začátku, ale dění na hřišti mě klidným nenechává.“ Důkazem budiž, že po utkání v Českých Budějovicích, které se nevydařilo boleslavským fotbalistům ani rozhodčímu Fraňkovi, vynadal arbitrovi takovým stylem, že ten se kapitána Rajnocha vyptával, co to má jeho mužstvo na lavičce za divocha.

Třiačtyřicetiletý masér Václav Kubíček se staral o pražské fotbalisty Dukly, Slavie a Bohemians, než jej v roce 2005 přivábil do Mladé Boleslavi trenér Dušan Uhrin mladší. Jenom fotbalisté vědí, jak důležitou figurou v zákulisí je masér. Bývá první v kabině a poslední z ní odchází. Pečuje hráčům o svaly a pomáhá od všech bolístek, která se vyskytnou nakopnutím nebo pohnutím kostry či mysli. Do masérovy kompetence patří míchání občerstvovacích a posilňujících nápojů, vytváření a udržování dobré nálady i péče o zraněné a rekonvalescenty. Má zakázané marodění, musí být vždy po ruce a ví o hráčích mnohdy víc, než lékaři a trenéři dohromady. Proto je opravdu hodně váženým členem realizačního týmu.

Fanshop banner