Mendy a Sylvestre v Mladé Boleslavi
Klub

Mendy a Sylvestre v Mladé Boleslavi

Redakce

Mladoboleslavská záložní formace je v současnosti česko-francouzská. Její stabilní složení tvoří český reprezentant Jan Rajnoch, aktuálně nejlépe hodnocený fotbalista deníkem Sport Tomáš Poláček, mistr Španělska s Barcelonou i Česka se Spartou Praha Ludovic Sylvestre a z příbramského a mosteckého působení v Gambrinus lize dostatečně ostřílený Alexandre Noël Mendy. A právě francouzský tandem dodává boleslavskému hernímu projevu žádoucí kreativní švih.

Protože Mendy hraje fotbal v Česku již pátým rokem, lze s ním komunikovat česky. „Když se mluví pomalu, tak rozumím dobře,“ nabádá k volnějšímu tempu konverzace. Kamarádovi z boleslavské zálohy rád tlumočí. „Taky mluvím skoro dobře česky,“ směje se Sylvestre. Jinak se oba kromě rodné francouzštiny domluví také anglicky a španělsky. Na otázku, jak se vlastně dostali z Francie do srdce Evropy, odpovídají shodně, že je do českého fotbalu přivedl Ivan Hašek. Někdejší výtečný hráč a nyní trenér patří ke znalcům francouzského fotbalu zásluhou svého působení v tamní lize.

Pro Čechy je Francie země módy, umění, dobrého jídla a dobrého pití. Jak Francouzi vnímají Česko? „Praha, pivo, hezký holky,“ odpovídá Mendy s úsměvem a jeho parťák přitakává. Z fotbalu prý Francouzi vnímají hlavně český národní týmy a trochu také Spartu Praha z její opakované účasti v Lize mistrů a někdo možná i Slavii Praha.

O Mladé Boleslavi má ve Francii málokdo povědomí a Mendy se Sylvestrem přiznávají, že před příchodem do Česka nebyly výjimkou. Ani o mladoboleslavských autech Škoda se ve Francii neví? Kdepak, tam si lidi vybírají z renaultů, citroenů a peugeotů…

Pro oba bylo velkým překvapením, jak vřelý vztah k alkoholu má česká společnost. „Ve Francii lidé také pijí, ale nepotkáte tam tolik opilců za bílého dne, jako tady. V Mladé Boleslavi jich vidíte víc, než v celé Paříži.“ Mendy i Sylvestre tvrdí, že alkohol nepijí. Jen při výjimečných příležitostech a oslavách trochu šampaňského.

Alex Mendy přišel v roce 2004 do Příbrami, kde začal jako hrotový útočník a dokonce dal Mladé Boleslavi gól. Když po dvou letech přestoupil do Mostu, stavěli jej na pravé křídlo. Nyní v Mladé Boleslavi hraje na pravém kraji záložní řady. „To mi vyhovuje nejvíce,“ pokyvuje spokojeně hlavou.

Ludovic Sylvestre s ambicí kreativního středopolaře poznal v Barceloně i ve Spartě Praha, to znamená v klubech, o jejichž dresech sní mnozí začínající fotbalisté, že na jeho post je obrovská konkurence. „Z Barcelony do Sparty a později ze Sparty do Mladé Boleslavi jsem odešel ze stejných důvodů. Chtěl jsem hrát víc, než jsem v těch klubech hrál.“ A proč zamířil právě do Mladé Boleslavi a jak je v jejím týmu spokojený? „Nabídla mi dobré podmínky a líbí se mi, že mám více ofenzivních úkolů, než ve Spartě.“

Mendy zpočátku boleslavského angažmá působil často matný dojmem, ale v nové sezóně hraje aktivněji a s větším zápalem. Rozkoukal se ve zdejším prostředí, nebo mu prospěl příchod kosmopolitního trenéra a francouzského spoluhráče? „Může za to Hapal i Sylvestre, ale i celé mužstvo, které hraje mnohem lépe, než v minulé sezóně,“ vysvětluje Mendy.

Na hřišti se jeví Sylvestre jako neúnavný smíšek a Mendy zadumaným dojmem. „Tak to není,“ brání se Mendy, který v soukromí působí podobně rozverně jako Sylvestre. Oba se evidentně baví nejen fotbalem, ale i prostou každodenní existencí. Shodně tvrdí, že jim v Česku z francouzského životního stylu nic nechybí, ale přiznávají stesk po rodině, příbuzných a kamarádech. Mendy má dvě sestry a dva bratry, z nichž jeden je v mosteckém fotbalovém kádru. Sylvestre má dva bratry a jednu sestru. Vidí se s nimi třikrát až čtyřikrát do roka.

Záliby sportovní i nesportovní uvádějí stejné. Baví je hudba, film, Mendyho speciálně ty s detektivní záplatkou, basket a ping pong. A co francouzský lidový sport pétanque? „Ten hrají jenom důchodci,“ se smíchem doprovázejí odmítavou gestikulaci.

Už jste přemýšleli nad tím, co budete dělat, až skončíte fotbalovou kariéru? „Baví mě jazyky a jsem rád ve společnosti, proto si představuji, že bych se uplatil ve firmě zabývající se komunikací a marketingem,“ odpověděl bez dlouhého přemýšlení a s vážnou tváří Mendy. „Nejraději bych dělal účetního,“ řekl Sylvestre s poťouchlým úsměvem, takže není úplně jasné, zda on sám si dokáže sebe představit nad sloupci čísel.

Sylvestre už má doma poměrně cenné fotbalové trofeje. S Barcelonou získal titul ve španělské Primera division a se Spartou Praha vyhrál Gambrinus ligu i Pohár ČMFS. To Mendy má ještě poličku pro poháry prázdnou. „Rád bych něco vyhrál s Mladou Boleslaví,“ přeje si Mendy. „To já taky,“ přidal se Sylvestre. „Ale to my všichni také,“ byla slyšet ozvěna ze všech koutů mladoboleslavské fotbalové arény.

Fanshop banner