Skromné pohárové úspěchy
Klub

Skromné pohárové úspěchy

Redakce

Více než stoletá historie mladoboleslavského fotbalu moc pohárových úspěchů nezná. Bezesporu tím největším byla v roce 1978 finálová účast proti Baníku Ostrava. Mimo to se Mladá Boleslav čtyřikrát probojovala do čtvrtfinále. Naposledy v ročníku 2006/07, což byl nejlepší počin v Poháru ČMFS v dosavadní prvoligové éře. Na opravdový úspěch v tuzemském poháru boleslavští příznivci pořád čekají…

Mladá Boleslav dosáhla největšího pohárového úspěchu v roce 1978, kdy se probojovala do finále Českého poháru. Ve čtvrtfinále vyřadila Slavii Praha 1:0, v semifinále si poradila s Kovostrojem Děčín 5:1 a finále hrála na dva zápasy s Baníkem Ostrava. Mladá Boleslav doma vyhrála 1:0 a odvetu v Ostravě prohrála 0:2. Baník Ostrava získal Český pohár a následně po výhře 1:0 nad vítězem Slovenského poháru Trenčínem i Československý pohár. Mladou Boleslav tehdy trénoval Milan Kollár a Baník Ostrava vedl Evžen Hadamczik.

Utkání AŠ Mladá Boleslav – Baník Ostrava 1:0 se hrálo 1. března 1978 před návštěvou 5800 diváků a za řízení rozhodčího Horbase. Domácí nastoupili v sestavě: Laub - Bartoš, Venera, Minařík, Jahoda, Pohunek, Barták, Jegla, Pinkas, Schubert, Kříbala. Jediný gól utkání dal Schubert.
Odveta Baník Ostrava – AŠ Mladá Boleslav 2:0 se hrála 29. března 1978 a v Ostravě se na ni přišlo podívat 2500 lidí. Rozhodoval sudí Veverka a v mladoboleslavském dresu nastoupili: Vaňousek - Bartoš, Schubert, Minařík, Venera, Vocásek, Pohunek (Pacan), Barták, Jegla, Pinkas, Kříbala (Bobek). Pohunek si dal vlastence a ostravský Knapp přidal druhý gól. Tehdy Mladá Boleslav odjela z Ostravy s pocitem křivdy nad tendenčním řízením utkání ve prospěch prvoligového týmu.

Od roku 1978 úspěch podobný tehdejší finálové účasti žádná mladoboleslavská fotbalová garnitura nezopakovala. V tuzemském poháru se Mladá Boleslav nejdále dostala čtyřikrát do čtvrtfinále.

Ročník 1982/83: postupně vyřadila KŽ Králův Dvůr 2:1, DP Xaverov Horní Počernice po remíze 1:1 na penalty 3:2, Škodu Plzeň 2:0, RH Cheb 4:3 a až ve čtvrtfinále podlehla Baníku Ostrava 0:1.

Ročník 1984/85: prošla do čtvrtfinále vyřazením mužstev Slavoj Vyšehrad 5:1, Kovostroj Děčín 2:1 v prodloužení, Slavoj Český Krumlov 2:0 a LIAZ Jablonec 2:1. Ve čtvrtfinále potom Mladá Boleslav podlehla pozdějšímu vítězi Českého poháru Dukle Praha 0:2.

Ročník 2001/02: tehdy pod trenérem Josefem Hlouškem skončila třetí ve druhé lize za postupujícími Českými Budějovicemi a Zlínem a v Českém poháru postupně vyřadila Velim 2:1, Pardubice 1:0, Jablonec 1:0 a Viktorii Žižkov také 1:0. Ve čtvrtfinále narazila na Baník Ostrava a na jeho hřišti uhrála bezbrankovou remízu. Ostravští však postoupili na penalty 5:4, ale v semifinále nestačili na Slavii Praha, která ve finále porazila Spartu Praha 2:1 a získala pod trenérem Miroslavem Beránkem Pohár ČMFS.

Ročník 2006/07: trénovaná Dušanem Uhrinem jr. postupně na podzim vyhrála nad Náchodem 6:2, Letohradem 1:0 a Hradcem Králové 4:1. V jarním čtvrtfinále, které se tehdy hrálo jen na jedno utkání, prohrála na hřišti Tescoma Zlín 1:2.

V loňském pohárovém ročníku po očekávaných a jednoznačných výhrách nejprve v Libiši 5:1 a potom v Kolíně 4:0 ostudně vypadla ve 4. kole v Třinci. Prohrála za trenéra Zdeňka Ščasného 1:2 s mužstvem, které se zachraňovalo ve II. lize.

Fanshop banner