Nastřelená vlastní ruka se nepíská
Klub

Nastřelená vlastní ruka se nepíská

Redakce

Pravidlová komise Českomoravského fotbalového svazu na základě školení rozhodčích před evropským šampionátem dospělých EURO 2008 a dorosteneckém mistrovství Evropy U19, následném vyhodnocení a praktických poznatků z řízení utkání na těchto turnajích, upozorňuje odbornou i laickou fotbalovou veřejnost na změnu výkladu pravidla o zakázané hře rukou s platností od 1. srpna roku 2008.

Změna se týká části Pravidla 12, přestupku „hra rukou“, kdy dle výkladu FIFA i UEFA již nebude rozhodčí považovat za porušení pravidla situaci, když si hráč při odkopu míče sám nastřelí míč na vlastní ruku. Takovýto způsob hry se již nepovažuje za zakázaný způsob hry a nebude rozhodčími trestán.

Ostatní případy výkladu zakázané hry rukou dle Pravidla 12 Pravidel fotbalu se nemění a zůstávají v platnosti.

Pravidlová komise ČMFS v této souvislosti upozorňuje všechny hráče, funkcionáře a ostatní příznivce fotbalu, aby toto rozhodnutí a změnu v posuzování části Pravidla 12 vzali na vědomí.

Rozhodčí již byli, popřípadě budou na seminářích rozhodčích ČMFS s touto změnou výkladu seznámeni, aby posuzování (ne)zakázaného způsobu hry rukou bylo v rámci soutěží FIFA, UEFA a jednotlivých národních svazů (ČMFS) co nejjednotnější.

Zdroj informace: vyjádření pravidlové komise na oficiálním webu ČMFS

Fanshop banner