Nad ostravským Baníkem vyhráli fotbalisté i policisté
Klub

Nad ostravským Baníkem vyhráli fotbalisté i policisté

Redakce

Reportér Českého rozhlasu 1 Radiožurnál Jan Kaliba se zajímal o zákulisí fotbalového utkání a nechal se najmout jako brigádník pořadatelského sboru při ligovém utkání 25. kola I.Gambrinus ligy FK Mladá Boleslav – FC Baník Ostrava.

Tajnou misi začal přibližně hodinu před výkopem, konkrétně v neděli 13. dubna kolem sedmé hodiny večerní na mladoboleslavském Městském stadionu. Vyfasoval pořadatelskou vestu a vyslechl základní instrukce od hlavního pořadatele fotbalového utkání Milana Krejčího: „Vaše pravomoce nejsou žádné, jste řadový občan.“ Co to znamená v praxi?

U bohulibého a zákonů dbalého občana se očekává, že když uvidí páchaní trestného činu, buď podle možnosti zakročí nebo přivolá policii. V případě konání fotbalového utkání nemusí ani moc hlasitě křičet. Policisté jsou přítomni v každém sektoru hlediště včetně těžkooděnců, kteří sami zasáhnou, jakmile uvidí, že se schyluje k dramatické nepřístojnosti.

„V pořadatelské vestě mě člen najaté bezpečnostní agentury odvedl k sektoru hostujících příznivců. S ostravskými fanoušky jsme hráli hru na schovávanou, nebo romantičtěji řečeno hru na celníky a pašeráky,“ popsal své první dojmy po nástupu do služby zakuklený reportér Kaliba. Fanouškové totiž vymýšlejí rozličné rafinovanosti, jak pronést do hlediště cokoliv zakázaného včetně světlic a jiné pyrotechniky. Proto jsou vpouštěni jednotlivě přes turnikety a po důkladných osobních prohlídkách.

Pořadatelé prohlíží všechna zákoutí oděvů, příruční zavazadla, tašky a kabely, dokonce i do krabiček se zápalkami nakukují. Mezi nežádoucími předměty nalézají pyrotechniku, sprej se slzným plynem, plastové láhve a skleněné půllitry pravděpodobně zcizené v nedaleké hospodě.

Důkladná kontrola bývá většině fanoušků nepříjemná. Muži prohlížejí muže a ženy prohmatávají ženy. Při skladbě pořadatelského sboru se musí pamatovat i na to, že v partách fotbalových fans bývají ženy a dívky, které je potřeba také prošacovat.

„Totálně podnapilé fanoušky pořadatelé do hlediště nevpustili a hned je vyvedli,“ potvrdil reportér v pořadatelské vestě a všiml si, že někteří zkoušeli obejít prohlížecí proceduru, případně se dostat na fotbal bez placení. Bez úspěchu. „Do hlediště se ostravští fanouškové tentokrát dostali bez pyrotechniky i dalších nežádoucích předmětů a tak se jejich účinkování v hledišti boleslavského stadionu obešlo bez nepřístojností. Jejich jedinou zbraní zůstaly hlasivky,“ uzavřel své nasazení v pořadatelském sboru pro ligové utkání Kaliba.

V hledišti boleslavského Městského stadionu byly více než čtyři tisícovky diváků a z nich tři sta padesát příznivců Baníku Ostrava. „Osm jsme jich zadrželi ještě před výkopem, když tropili výtržnosti, a jednoho jsme pokutovali v průběhu utkání,“ řekl tiskový mluvčí okresního ředitelství Policie ČR v Mladé Boleslavi Ladislav Mareš. „Vcelku se fotbalové utkání obešlo bez dramatických událostí,“ dodal policejní mluvčí.

Ostravští fandové předvedli, že dokáží své fotbalisty opravdu hlasitě a vytrvale povzbuzovat, byť jejich tým nevyhrává. Po prohraném utkání opustili stadion i město v relativním pokoji. Možná by se někomu mohlo zdát, že nepřístojnosti se nekonaly hlavně proto, že Ostrava prohrála. Což by bylo hodně pokrytecké hodnocení. Vždyť rozmrzelost poražených je mnohdy horší stav než rozpustilost vítězů. Pravda je spíše taková, že fotbalové utkání FK Mladá Boleslav – FC Baník Ostrava 3:1 stejně perfektně jako boleslavští fotbalisté na trávníku zvládli i pořadatelé ve spolupráci s pracovníky bezpečnostní agentury a policisty.

Fanshop banner