Před více než deseti lety
Klub

Před více než deseti lety

Redakce

Mladá Boleslav byla pro pražskou Spartu nemilým soupeřem ještě v době před svým prvoligovým obdobím. Svědčí o tom listování v historických záznamech českého poháru. V ročníku 1997/98 se Mladá Boleslav se Spartou Praha střetla ve 2. kole. Hrálo se na trávníku „jedničky“ mladoboleslavského stadionu, kde dnes prvoligový tým trénuje, případně hraje přípravná utkání. Tehdy třetiligová Mladá Boleslav vyhrála 1:0 povedenou ranou Pokorného z 57. minuty kvalitního duelu a Spartu z pohárové soutěže překvapivě vyřadila. Na vlastní oči to vidělo 3 750 diváků, což byl tenkrát v Mladé Boleslavi jev vzácný, neboť na mistrovská utkání chodilo jen pár set lidí.

V následujícím 3. kole Mladá Boleslav v českém poháru skončila po prohře s Blšany 1:2. Pro zajímavost dodejme, že na jaře 1998 v pohárovém finále Jablonec porazil Drnovice 2:1 v prodloužení a v jabloneckém dresu se z výhry radoval Radim Holub, jenž odehrál hodinu v normální hrací době a dnes patří do mladoboleslavského hráčského kádru.

I přes vyřazení z poháru byl ročník 1997/98 pro Mladou Boleslav povedený. Na jeho konci totiž slavila postup z ČFL do II. ligy. Mužstvo trénoval Karel Stanner, dnešní šéf boleslavského centra mládeže a hlavní kouč třetiligové juniorky. Co se mu vybaví ve vzpomínkách? „Že jsme vyřadili z poháru mistra republiky, po utkání skončil ve Spartě Ivan Hašek hráčskou kariéru, když prohlásil, že taková překvapení na úkor Sparty nemá zapotřebí, a střelec gólu Pokorný do televizní kamery na otázku, jaký rozdíl vidí mezi třetí a první ligou, odpověděl, že žádný.“

A ještě jedna zajímavost se pojí s tehdejší pohárovou senzací. Na sparťanské lavičce totiž seděl Zdeněk Ščasný v pozici asistenta kouče Josefa Chovance. „Pamatuji se na to utkání, mělo výbornou atmosféru před plným hledištěm,“ zavzpomínal dnešní boleslavský trenér a potvrdil, že Ivan Hašek tenkrát opravdu skončil. „Nastartovali jsme jeho trenérskou a funkcionářskou kariéru,“ dodal se smíchem Karel Stanner.

A kdo byli aktéři vzpomínaného pohárového duelu?

Mladá Boleslav hrála v sestavě: Malík – Tymich, Vaněček, Pavel Lukáš, Šindelář – Niklfeld, Láďa Sedláček, Petr Čermák, Saidl (76. Mirabile), Pokorný (80. Josef Matějovský) – Kohout (90. Sojka).

Sparta Praha nastoupila ve složení: Poštulka – Řepka, Votava, Novotný (80. Němeček), Gabriel – Mistr (55. Obajdin), Ivan Hašek, Zdeněk Svoboda, Martin Hašek (66. Nemeth) – Lokvenc, Siegel.

(Text vznikl s pomocí archivu ČMFS a soukromého archivu Josefa Donáta)

Fanshop banner