Útočníci jen na ozdobu
Klub

Útočníci jen na ozdobu

Redakce

Utkání 20. kola I.Gambrinus ligy FK SIAD Most - FK Mladá Boleslav se hraje v neděli 9. března od 17 hodin. Co mají mladoboleslavský a mostecký fotbal společného? Především skutečnost, že ve své stoleté historii se do nejvyšší soutěže premiérově probojovaly až v 21. století a v současnosti paradoxní fakt, že nejlepšími klubovými střelci nejsou útočníci, tedy ti členové hráčského kádru, kteří střílení gólů mají jako prioritní úkol. Vypadá to, že forvardy si v boleslavském i mosteckém klubu drží jenom na okrasu.

Historická podobnost je tato: mladoboleslavský fotbal počal svoji existenci roku 1902 a poprvé do nejvyšší ligy postoupil v roce 2004 a mostecký fotbal svůj počátek datuje od roku 2009 a poprvé do první ligy postoupil v roce 2005.

A jak je to s těmi střelci?

V Mladé Boleslavi je nejlepším Jan Rajnoch, v Mostu Tomáš Pilař. Oba nastupují ve středové formaci, Rajnoch některá utkání odehrál i ve stoperské dvojici. Každopádně ani jeden z nich nehraje a ani v představách trenérů i fandů nemá místo v útoku.

Jan Rajnoch se sedmi vstřelenými góly dokonce patří mezi elitní střelce Gambrinus ligy. Stejně úspěšný je i Goce Toleski, který na podzim nastřílel sedm gólů v mosteckém dresu, ale na jaře již patří Slavii Praha, za kterou se ještě netrefil. Proto je momentálně mosteckým kanonýrem Tomáš Pilař se čtyřmi trefami.

Čelo pořadí ligových střelců:

8 – Libor Došek, Miroslav Slepička (oba Sparta Praha), Václav Svěrkoš (Baník Ostrava),

7 – Jan Rajnoch (Mladá Boleslav), Goce Toleski (Most/Slavia Praha), Stanislav Vlček (Slavia Praha), Martin Fenin (Teplice).

V boleslavském mužstvu jsou za Rajnochem v uctivém odstupu další střelci v tomto sledu:

3 – Radim Holub a Jan Kysela,

2 – Jakub Řezníček a Ivo Táborský,

1 – Marek Matějovský, Alex Mendy, Adrian Rolko, Tomáš Sedláček, David Vaněček

Ze současných mosteckých fotbalistů už nikdo kromě čtyřgólového Pilaře nedal více než jeden gól v ročníku 2007/08. Jednou se trefili: Da Silva Andrei, Petr Loos, Patrik Oboya, Ondřej Prášil, Jan Procházka, Jaroslav Škoda, Jiří Studík, Byron Webster.

Fanshop banner