Boleslav zdolala Budějovice Řezníčkovými góly
Klub

Boleslav zdolala Budějovice Řezníčkovými góly

Redakce

Po dlouhých čtyřech měsících se hledištěm mladoboleslavského Městského stadionu rozléhal vítězný jásot. Lví podíl na něm měl Jakub Řezníček, jenž dvěma góly v rozpětí necelé desetiminutovky překonal budějovického brankáře a připsal si tak první ligové trefy v kariéře. V dramatickém závěru Mladá Boleslav výhru uhájila i v oslabení, když od 85. minuty postrádala vyloučeného stopera Procházku. Uhájila tak právě před Českými Budějovicemi sedmou příčku v aktuálním ligovém pořadí.

Boleslavští utkání začali v tradici letošní jarní sezóny. Již ve 4. minutě vedli. Od pravé lajny zacentroval před budějovickou branku Kysela a tam byl na malém vápně včas Řezníček, který prostřelil Kučeru a dal svůj první ligový gól – 1:0.

Mladý boleslavský útočník dostal rázem chuť do fotbalu a zle proháněl budějovické obránce. Ti jej zastavovali jen za cenu faulů. Kromě Řezníčka se po narážečce s Mendym do šance prodral Táborský, ale míč mu v rozhodujícím okamžiku utekl. Blízko gólu byl také projektil z Hodúrovy levačky ve 23. minutě.

Ve 32. minutě se Budějovičtí poprvé trefili do boleslavské branky a byl z toho vyrovnávací gól. Vozábalův centr odvrátil Ševinský na rohový kop, po jeho rozehrání se sice Boleslavští na chvilku ubránili, ale v rohu trestného území se k míči dostal Mrkvička a nádherným volejem vymetl vzdálenější horní růžek Millerovy branky – 1:1.

Ve 38. minutě předvedli boleslavští fotbalisté mimořádně pohlednou akci. Hodúr uprostřed hřiště přehrál protihráče, přihrál Rajnochovi a ten nadýchaný oblouček poslal za budějovickou obrannou linii. K míči se dostal rozeběhnutý Hodúr, vnikl do vápna a ve chvíli, kdy všichni čekali střelu, přistrčil míč Řezníčkovi, jenž snadno do odkryté branky podruhé strhl vedení na boleslavskou stranu – 2:1.

V samém závěru poločasu Miller zmařil jasnou šanci Stráského odvážným pádem pod jeho nohy.

Druhý poločas začal nepovedenou malou domů Ševinského, ale Miller krizovou situaci zvládl drzou kličkou Stráskému a následným odkopem. Budějovická obrana měla nadále nejvíce starostí s Řezníčkem, jenž se mnohdy za benevolentního přihlížení rozhodčího pral s faulujícím protihráčem, jindy zase marně s budějovickou přesilou.

Budějovičtí po změně stran zvýšili aktivitu v napadání protihráčů a ve snaze dobýt podruhé boleslavskou branku. Nepovedlo se jim to ze dvou důvodů. Buď své akce sami zmařili nepřesnostmi nebo narazili na výtečného brankáře Millera. Především v 73. minutě po Šímově centru a Mrkvičkově hlavičce do spodního rohu u levé tyče předvedl boleslavský gólman opravdu famózní zákrok. O pět minut později při jedovaté dělovce Dolejše včas vykryl ten samý prostor branky.

Boleslavští většinu druhého poločasu spoléhali na brejky. Gól však už žádný nedali. Neprosadil se Řezníček ani Kysela. Bez potrestání zůstalo zaváhání budějovického brankáře Kučery v 64. minutě. Po malé domů totiž odkopem trefil Mendyho, ale míč se od boleslavského dotírajícího hráče odrazil do rukavic budějovického brankáře. Do šance se dostal i nejlepší boleslavský střelec. Po Kyselově centru z pravé strany Rajnoch hlavičkoval jen do dobře postaveného brankáře Kučery.

Dramatičnost závěru zvýšilo přísné vyloučení boleslavského stopera Procházky, který v souboji o míč zastavil Dolejše nedaleko boleslavského vápna. Další budějovické ataky skončily opakovanými ofsajdy.
Vítěznou boleslavskou pojistku pokazil Poláček. Hrdlička jej parádně vyslal do úniku, Poláček obešel vyběhnuvšího Kučeru, ale prováhal správný moment k zakončení a tak hledal přihrávkou spoluhráče Mendyho. Vracející se budějovický gólman však míč zalehl. Skóre z prvního poločasu vydrželo i po čtyřminutovém nastavení.

Sestava FK Mladá Boleslav: Miller – Ševinský, Procházka, Kopic, Kalina – Kysela, Rajnoch, Hodúr (87. Hrdlička), Táborský (61. Poláček) – Mendy, Řezníček (67. Sedláček).

Sestava SK Dynamo České Budějovice: Kučera – Peroutka (46. Leština), Horejš, Homoláč, Žižka – Šíma, Vozábal, Hílek (78. Svátek), Plocek (66. Dolejš) - Stráský, Mrkvička.

Rozhodčí: Matějek – Pospíšil, Kubáň

Góly: 4. a 38. Řezníček – 32. Mrkvička

ŽK: Kopic, Kalina - Mrkvička

ČK: Procházka

Diváků: 3857

Fanshop banner