Kalina s Holubem se vrací na Kladno pro body
Klub

Kalina s Holubem se vrací na Kladno pro body

Redakce

Utkání 18. kola I. Gambrinus ligy SK Kladno – FK Mladá Boleslav v neděli 24. února od 15 hodin na kladenském Stadionu Františka Kloze proti sobě svede několik fotbalistů, kteří v nedávné minulosti hráli v soupeřově dresu. Někdejší boleslavští hráči Čáp a Cigánek jsou nyní v Kladně, naopak kladenský odchovanec Kalina kope v současnosti za Mladou Boleslav. V kladenském dresu působil před čtyřmi roky také Radim Holub.

Osmadvacetiletý Václav Kalina prožil na Kladně tolik fotbalových sezón, že si bude muset dávat pozor, aby v útrobách stadionu nezabloudil do domácí šatny a na hřišti nepřihrával kladenským fotbalistům. Nebo snad ne? „Určitě se nespletu na chodbě ani na trávníku,“ odmítl se smíchem roli poplety.
Přiznal však, že nedělní ligové utkání bude mít zvláštní kouzlo. „Těším se. Bude to pro mě specifický zápas, ale nějak mimořádně nervózní nebudu. Jakmile rozhodčí zapíská, tak bude pro mě Kladno soupeř jako každý jiný. Vždyť tam už moc spoluhráčů z mého působení nezbylo.“
Na podzim utkání v Mladé Boleslavi proseděl na lavičce náhradníků a tak pravděpodobně teprve v poslední únorové neděli bude mít premiéru v boleslavském dresu proti Kladnu. Navíc poprvé vyběhne na trávník Stadionu Františka Kloze v jiném než kladenském triku. Možná si také vzpomene, že před necelým rokem šel v kladenském dresu třikrát sám na boleslavského brankáře Millera a ani jednu šanci neproměnil v gól.

A jak na své kladenské období vzpomíná Radim Holub?
„Abych řekl pravdu, moc se mi tenkrát ze Sparty Praha na hostování do Kladna nechtělo, ale potom jsem tam vydržel celý mistrovský ročník a byl hodně spokojený.“
Holub se přišel do Kladna rozehrát po operaci kolena v létě 2003, o rok později putoval do Drnovic a v červnu 2005 přestoupil do Mladé Boleslavi, kde nyní patří k nejzkušenějším členům hráčského kádru (starší je už jenom brankář Pižanowski).
Dobře si vzpomíná, jak se na jaře 2004 Kladno přetahovalo o postup do první ligy s Mladou Boleslaví. A když v posledním kole už nebylo o boleslavském postupu pochyb a naopak Kladno mělo jistotu, že nepostoupí, vyhrálo v Mladé Boleslavi 4:1. S velkým Holubovým přičiněním. „Ten zápas si vybavuji. Boleslav už myslela více na oslavy než na fotbal a dal jsem ji dva ze čtyř kladenských gólů,“ pravil s poťouchlým úsměvem autor 74 ligových gólů. Nyní proti Kladnu může oslavit 300. ligový zápas.
A ještě jedna statistická zajímavost navíc. Z předchozích tří ligových utkání Mladé Boleslavi proti Kladnu nastoupil Holub ve dvou a pokaždé dal gól a Mladá Boleslav vyhrála? A v utkání, které skončilo vloni na jaře bezgólovou remízou, Holub nehrál...

V neděli 24. února Kalina i Holub jistě zaplaší všechny minulé kladenské vazby a budou usilovat o boleslavskou výhru. „Musíme na Kladně vyhrát a odčinit domácí remízu s Jabloncem,“ prohlásil Holub. „Nic jiného, než tři body nebere,“ přidal se podobně odhodlaně Kalina. „Zápas s Jabloncem jsme zkazili tak moc, že to může být už jenom lepší,“ dodal s nadějí Holub.

Za Kladno dnes kopou devětadvacetiletí Tomáš Čáp i Tomáš Cigánek, kteří pomáhali Mladé Boleslavi při postupu z druhé do první ligy. Čáp boleslavský tým posílil v zimě 2004 a po dvou letech přestoupil do Kladna. Cigánek byl kmenovým hráčem Mladé Boleslavi od roku 2002 a do Kladna přestoupil v roce 2005.
V kladenském kádru pro letošní jarní sezónu je také boleslavský odchovanec David Brunclík, jenž v dubnu oslaví třiadvacáté narozeniny. V nedělním utkání proti Mladé Boleslavi však nastoupit nemůže, což je jedna z podmínek smlouvy o jeho půlročním hostování do konce června 2008 v Kladně.

Fanshop banner