Fotbalisté kleli více než dřevorubci
Klub

Fotbalisté kleli více než dřevorubci

Redakce

Najít boleslavské juniory v prvním únorovém týdnu nebylo snadné. Z Pojizeří se přesunuli do Jizerských hor, přesněji vysoko do kopců v katastru obce Janov nad Nisou. Ve stráních uhlazených ledovým větrem i mezi kmeny vzrostlých smrků se jejich klukovské klení mísilo s vrčením motorových pil. To když kolem pracujících dřevorubců lopotně probíhali po zmrzlé lesní cestě necestě v rámci kondičního soustředění.

Za hlavní stan týdenního soustředění od 4. do 9. února si boleslavská juniorka zvolila hotel Muranov, což je zmodernizovaná Hašlerova chata. „Máme tady vynikající podmínky,“ shodně prohlásili trenéři Karel Stanner a Jiří Tymich. Pochvalovali si úroveň ubytování, výtvory kuchaře, vybavení posilovny i příhodné tréninkové podmínky v kopcovitém okolí. Jenom toho sněhu by mohlo být více, aby se mohli hráči pořádně protáhnout na běžkách.
„Za týden soustředění každý hráč naběhá šedesát kilometrů,“ prozradil Stanner. A dodal, že na lyžích ve sněhové stopě účastníci horského soustředění absolvovali přibližně pětadvacet kilometrů a více než třicet kilometrů odběhali klasickým způsobem v náročném horském terénu. Ovšem nikoliv jednorázovými zápřahy v předlouhých bězích, ale v dávkovaných úsecích nepřesahujících jeden tisíc metrů.

Jak se na horách líbí fotbalistům? „Je tady pěkně, jenom ty kopce jsou strašné,“ odtušil Vajgl. Není se co divit, že jim kopce a stráně Jizerských hor nevyhovují, neboť na rozdíl od zvolna kráčejících turistů po nich pobíhají. „Když oni to trenéři po nás chtějí...“ s chápavým úsměvem si postěžoval Vajgl. „Je to strašné, měl jsem se raději dát na šachy,“ povzdechl si Tomáš Brezinský, když se vysílený v závěru dopoledního tréninku potácel od smrku ke smrku zpátky k hotelu. Plné zuby toho měli i ostatní, o čemž svědčilo propocené oblečení a ztěžklá chůze. „Nikdo se neulejvá a tak věřím, že budeme na jarní sezónu dobře připravení,“ prohlásil nejzkušenější z přítomných fotbalistů Vizingr.
Hráči juniorského týmu tuší, že horským soustředěním zimní dřina vrcholí a v následujících dnech a týdnech bude lépe. „V Jizerských horách završujeme pětitýdenní hrubou kondiční přípravu. Po návratu z hor do Mladé Boleslavi zvolna přejdeme na herní a taktickou přípravu s cílem optimálně načasovat formu k zahájení mistrovské sezóny,“ potvrdil trenér Stanner.

Boleslavští junioři v zimní přípravě již sehráli čtyři utkání a dalších šest je ještě čeká. První mistrovský zápas hrají v sobotu 15. března v Letohradu a na domácím hřišti v sobotu 22. března proti Sezimovu Ústí.

Fanshop banner