I jídlo je na Kypru nezapomenutelným zážitkem
Klub

I jídlo je na Kypru nezapomenutelným zážitkem

Redakce

Pan Costas Skitinis, majitel společnosti Tecoma Travel&Tours, která zabezpečovala kyperský pobyt boleslavské fotbalové výpravy, pozval presidenta FK Mladá Boleslav Josefa Dufka a přítomné české novináře na večeři do taverny Kava v obci Paralimni, jenom deset minut taxíkem od Ayia Napa. Šarmantní hostitel s laškovným úsměvem pod šedivým knírkem připravil pro české hosty pestré menu, aby je seznámil s mnoha podobami kyperské kuchyně.

Předkrmový salát vlastnoručně pan Skitinis prolil olivovým olejem a zručně promíchal. S odzbrojujícím gestem jako aperitiv nabídl náprstek kořaličky. Následoval gurmánský festival v němž nechyběly pikantní klobásky, restovaná jatýrka, jehněčí i vepřové maso, plněné lusky, olivy, ančovičky a další pamlsky kyperské kuchyně, z nichž každý měl výraznou chuť. Ve finále se servírovaly sladké zákusky a ovocné mísy s pomeranči, jablky a banány. K pití bylo místní lahvové pivo a vynikající víno bohaté chuti.
Zalíbením v kyperské či řecké kuchyni se netají boleslavský kouč Zdeněk Ščasný: „Chutná mi všechno, ale úplně nejvíce ryby.“ Na Kypru boleslavští fotbalisté našli ideální místa pro zimní přípravu s příjemným klimatem a přírodní trávou. Ale nejen běháním po hřišti a kopáním do míče jsou živi. Důležitá je i strava. A tu měli každý den perfektní v nejnižším podlaží pětipatrového hotelu Atlantica v Ayia Napa, který se stal na dva týdny jejich kyperským domovem.
Nejednoho Čecha napadne, že v historii lidstva druhým nejgeniálnějším vynálezem hned po pivu je stravování formou švédského stolu. A snoubení švédského stolu s pivem vytváří téměř dokonalou podobu stravovacího Ráje, jakou si však boleslavští fotbalisté museli odepřít. Přesto jim chutnalo.

Fanshop banner