Kustod nesmí nic zapomenout
Klub

Kustod nesmí nic zapomenout

Redakce

Čtvrtým rokem je kustodem prvoligového mužstva FK Mladá Boleslav Pavel Uhlíř. Fotbalu se aktivně věnoval v Mnichově Hradišti, kde chytal v žákovských a dorosteneckých družstvech. Později chvíli trénoval mládež v Mladé Boleslavi a od ledna 2005 pečuje o vybavení hráčů áčka. Absolvuje s ním všechny tréninky, domácí i zahraniční soustředění a utkání.

S odpovědí na dotaz, jaký je rozdíl materiálově zabezpečit fotbalové týdenní soustředění v Nymburku či v Písku, nebo dvoutýdenní na Kypru, nezasvěceného člověka překvapí. „Skoro žádný,“ tvrdí kustod Uhlíř. Je to tím, že když fotbalové mužstvo někam vyrazí, musí mít předem zabezpečené nejen tréninkové plochy, ale také dohodnutou službu místní, nejčastěji hotelové prádelny.

Co tedy boleslavský kustod vezl na Kypr?

Pro potřeby hráčů zabalil dvě různě barevné kompletní sady dresů a tři sady tréninkových rozlišovacích tílek. Dále pro každého hráče dvě šusťákové bundy, tři tréninková trika, tři mikiny, dvoje trenýrky a dvoje tepláky. Vše od značkové firmy Umbro.
Nesměl zapomenout na pětadvacet míčů, tréninkové kužílky, expandery, nafukovací vaky a náhradní kolíky do kopaček. A to přesto, že o obutí se nestará, péče o kopačky je osobní věcí každého fotbalisty.
Vzal sebou také kompresor k nafukování míčů a klubové reklamní předměty pro soupeře případně jako dárky pro strýčka Příhodu.
Všechno naskládá do čtyř hliníkových přepravních beden, jedné mamutí tašky a míče do dvou speciálních pytlů. „Když to balím, nesmím si dát pivo, abych něco nezapomněl,“ říká se smíchem Pavel Uhlíř, který letos oslaví dvaačtyřicátiny.
Zatím se mu podařilo jenom jednou zapomenout různobarevné kužílky pro vymezování tréninkového prostoru. Stalo se při cestě do norského Oslo a boleslavský postup do třetího předkola Ligy mistrů to naštěstí nezmařilo.
Nejdůležitějším předpokladem pro práci kustoda je především vztah k fotbalu a zkušenosti z aktivní kariéry. A potom také veselá mysl a velká trpělivost. „Jsou velké rozdíly mezi jednotlivými hráči ve vztahu k vybavení. Někteří jako by ani nevěděli, co je rub a líc u trika.“ Každopádně i kustodův smysl pro humor a pozitivní přístup k životu přiživuje správnou atmosféru ve sportovním kolektivu. To znamená vítěznou.

Fanshop banner