Opiela měl nahradit Hodúra, ale nyní hrají spolu
Klub

Opiela měl nahradit Hodúra, ale nyní hrají spolu

Redakce

Oba jsme techničtí hráči a dovedeme si představit naši spolupráci na hřišti, je poselství slovenských posil fanouškům FK Mladá Boleslav. Boleslavský klub byl jediným účastníkem Gambrinus ligy, který ještě před půlrokem měl výhradně český kádr. Na počátku roku 2008 to již neplatí. Modrobílý dres dnes oblékají Francouz Alex Mendy a Slováci Ivan Hodúr a Lukáš Opiela.

„Je příjemné mít krajana v českém klubu,“ shodují se Hodúr s Opielou, přestože Slováci v Česku jsou cizinci jen polovičními. „A také je dobře, že jsme do nového klubu přišli spolu současně,“ dodal Opiela.
Do Pojizeří přišel Opiela ze Zlína a Hodúr z Liberce, kde byla poměrně početná slovenská „partia“. Oba svými nespornými kvalitami naznačili, že by pro boleslavský tým měli být posilami. Opielu však zbrzdilo svalové zranění. „Dost mě to vzalo,“ přiznal drobný fotbalista.

Jaké byly jejich cesty do Mladé Boleslavi?

Hodúra, kterému by v letošním červnu skončila smlouva ve Slovanu Liberec, kontaktovali činovníci FK Mladá Boleslav s odpovídajícím předstihem v souvislosti se zamýšleným odchodem Marka Matějovského. O poznání zajímavější byl vývoj Opielova odchodu ze Zlína. „Manažer mě informoval o zájmu Liberce, ve kterém jsem měl nahradit Hodúra odcházejícího do Mladé Boleslavi. Ale v prvních dnech nového roku se přestupová jednání seběhla tak, že jsme se nakonec s Ivanem oba sešli v Mladé Boleslavi,“ prozradil zajímavou pikantnost z přestupového zákulisí Opiela.

Na co jsou zvyklí ve středové řadě fotbalového mužstva?

Hodúr o sobě tvrdí, že je mu vlastně jedno, zda má v záloze ofenzivnější či defenzivnější úkoly. Opiela preferuje ofenzivnější povinnosti. Což mu přihrálo rozepře se zlínským trenérem Hoftychem v minulém působišti. „Do defenzivní činnosti se mi moc nechtělo,“ přiznal Opiela se smířlivým dodatkem, že Hoftychovy výtky s odstupem času uznává jako oprávněné.
Oba slovenští fotbalisté v boleslavském dresu se shodují, že česká liga je agresivnější a důraznější než slovenská. „Při tréninku i zápasech se klade důraz na dohrávání soubojů, v české lize jsou zápasy o body více vyhrocené a adrenalinové,“ upřesnil Opiela.

Mají nějaké fotbalové vzory?

Opiela si portrét svého fotbalového idolu Seedorfa nechal vytetovat na pravé lýtko. „Byl to takový malý dárek k loňským Vánocům,“ poznamenal k absolvované tříhodinové tetovací procedůře. Když se Hodúr přiznal k oblibě Maradony, tak Opiela pohotově reagoval, zda si po jeho vzoru nechal zkudrnatit vlasy. Hodúr se pobaveně zasmál a zároveň odmítl, že by následoval Opielova příkladu s vytetováním Maradonova portrétu na své. „Manželka by asi byla proti.“

Může Mladá Boleslav letos dosáhnout na Evropu?

Hodúr s Opielou se shodují, že jejich současný klub má v Gambrinus lize na víc, než je jeho momentální postavení. „Mladá Boleslav nepatří na desáté místo a stále má šanci dostat se na příčku zaručující postup do evropských pohárů. Doufám, že k tomu dopomůžu,“ pravil sebevědomě Hodúr, který se paradoxně na pádu boleslavského fotbalu pod střed ligové tabulky také trochu podílel, když v loňském říjnu výtečným výkonem v libereckém dresu slavil nečekanou výhru na mladoboleslavském hřišti.
Také Opiela věří, že se s FK Mladá Boleslav zapojí do bojů o přední umístění v Gambrinus lize. „Když jsem ji vloni sledoval v televizi, naznačila, že má opravdu dobré mužstvo, jenom nedávala góly.“

Fanshop banner