Prvním letošním soupeřem je Hradec Králové
Klub

Prvním letošním soupeřem je Hradec Králové

Redakce

Střetnutí FK Mladá Boleslav – FC Hradec Králové se hraje v sobotu 12. ledna od 10,30 hodin v nymburském sportovním areálu a je pro oba týmy prvním utkáním letošní zimní přípravy. Boleslavští v něm pravděpodobně představí dvě nejčerstvější posily Ivana Hodúra z Liberce a Lukáše Opielu ze Zlína. Sobotním utkáním s druholigovým Hradcem Králové uzavřou boleslavští fotbalisté úvodní týden ostrého přípravného období.

Pro boleslavského trenéra Zdeňka Ščasného to bude první příležitost prověřit si v utkání gruzínského Danugravu, mladšího Mendyho a hlavně čerstvě přestoupivší slovenské fotbalisty Hodúra a Opielu, jejichž přestupy do Mladé Boleslavi patří jistě k těm nejzajímavějším přesunům v rámci Gambrinus ligy. Ivan Hodúr i Lukáš Opiela se k boleslavskému mužstvu připojili ve čtvrtek 10. ledna bezprostředně potom, kdy činovníci zainteresovaných klubů dokončili příslušná jednání.

V současném hradeckém kádru působí tři fotbalisté, kteří před čtyřmi roky pomáhali Mladé Boleslavi z druhé do první ligy: Martin Čupr, Radim Wozniak a Jiří Vít. Stále ještě kmenový hráč Mladé Boleslavi Jaromír Šmerda v Hradci Králové v loňském podzimu hostoval a nyní vyjednává o dalším angažmá. Naopak v mladoboleslavském kádru je Adrian Rolko, který přestoupil z Hradce Králové v létě 2006.

FC Hradec Králové sice hraje v současnosti druhou ligu, ale neodmyslitelně patří do historie nejvyšší tuzemské soutěže, neboť působil v jejich čtyřiadvaceti ročnících (šestnáct roků hrál československou a osm roků českou ligu). Poprvé mezi elitu postoupil v roce 1955 a v následujících padesáti letech střídavě sestupoval a postupoval. V roce 1960 se stal československým mistrem a v roce 1995 vyhrál Pohár ČMFS, když v bezgólovém finále zdolal Viktorii Žižkov až v penaltovém rozstřelu 3:1. Poslední pád z první do druhé ligy Hradečtí zažili v roce 2003.

V aktuální druholigové tabulce je Hradec Králové čtvrtý s pouhými třemi body ztráty na postupovou příčku. Vede Slovácko (31) před Opavou (30), Příbramí (29) a Hradcem Králové (27). Ve vánoční přestávce na trenérském postu usedl Pavel Malura, jenž na podzim vedl Slovácko, a vystřídal Luďka Klusáčka, který přijal nabídku Ivana Haška a odešel s ním trénovat do Spojených arabských emirátů.

Fanshop banner