I z Boleslavi vede pěšinka do nejlepší evropské ligy
Klub

I z Boleslavi vede pěšinka do nejlepší evropské ligy

Redakce

Bezprostředně před odletem Marka Matějovského do jeho nového fotbalového působiště v anglickém Readingu si hráč a president boleslavského klubu vzájemně poděkovali. Matějovský za vstřícnost při sjednávání zahraničního angažmá, Dufek za odevzdané výkony, které pomohly Mladé Boleslavi z druhé do první ligy a následně také dvakrát do Poháru UEFA.

Marek Matějovský je odchovancem mladoboleslavského fotbalu. Po klukovských začátcích ve Staré Boleslavi a Brandýse nad Labem, které dozoroval jeho otec, přišel do FK Mladá Boleslav ve svých dvanácti letech. Prošel zdejšími žákovskými a dorosteneckými družstvy a v roce 2001 se nechal zlákat nabídkou prvoligového Jablonce. Do jeho základní sestavy se neprodral, ale nasbíral první nezbytné zkušenosti s prvoligovým fotbalem, které začal uplatňovat v mladoboleslavském dresu od počátku roku 2003, kdy se ze severočeského klubu vrátil do tehdy druholigové Mladé Boleslavi.
Podílel se na historickém postupu FK Mladá Boleslav z druhé ligy mezi českou fotbalovou elitu v roce 2004 a má nesporný podíl i na dvojím postupu boleslavského týmu do evropských pohárů v letech 2006 a 2007. Zaslouženě byl povolán do českého reprezentačního mužstva a pomohl mu k postupu na Euro 2008.
Marek Matějovský si v tuzemské Gambrinus lize připsal šest startů v jabloneckém dresu v období 2001-02 a 98 startů za boleslavský tým v letech 2004-07. Dal sedm ligových gólů, všechny za Mladou Boleslav. Ze šesti reprezentačních startů byly čtyři kvalifikační v bojích o účast na Euro 2008, když nejvíce na sebe upozornil gólem při senzační výhře nad Německem 3:0.
To už o něm věděl manažer Coppell z anglického Reading FC a při sledování sóla v mnichovské Allianz aréně se musel definitivně ubezpečit, že jeho tým potřebuje právě Matějovského. A tak se i na počátku roku 2008 stalo.

Fanshop banner