Matějovský letí zachraňovat Reading FC
Klub

Matějovský letí zachraňovat Reading FC

Redakce

Kapitán FK Mladá Boleslav a hráč české reprezentace Marek Matějovský přestoupil do anglického Reading FC. S klubem ze západního předměstí Londýna podepsal smlouvu na tři a půl roku a do svého nového působiště odletěl v pondělí 7. ledna 2008 společně s celou rodinou. „Splnil se mi klukovský sen,“ zářil spokojeností Marek Matějovský, který věří, že dostane v novém klubu brzo příležitost a přispěje k záchraně v Premier League.

Fotbalovým domovem klubu Reading FC, jenž byl založený již v roce 1871, je Madejski Stadium s kapacitou 24 161 sedících diváků.
Reading FC hraje nejvyšší anglickou soutěž až od roku 2006. V druhé nejvyšší anglické soutěži League Championship si v ročníku 2005/06 počínal přesvědčivě a při zisku 106 bodů a jen dvou prohraných zápasech ze šestačtyřiceti ji vyhrál s náskokem šestnácti bodů před druhým Sheffieldem United.
Jako nováček Premier League si počínal nebojácně a nad očekávání úspěšně. Z osmatřiceti utkání vyhrál šestnáct a s pětapadesáti body dohrál ročník 2006/07 na pěkném osmém místě, když za sebou nechal mnohem slavnější kluby, jako například jedenáctou Aston Villu, třináctý Newcastle United, čtrnáctý Manchester City, patnáctý West Ham United včetně trojice sestupujících Sheffield United, Charlton Athletic a Watford FC.
Po 20. kole aktuálního ročníku 2007/08 je Reading FC třináctý a čeká ho boj o záchranu, neboť od sestupové příčky ho dělí jen pět bodů.

V kabině mužstva Reading FC je hodně národností směsice, což je v anglickém klubovém fotbalu běžný jev současnosti. Nejpočetněji jsou zastoupeni domácí Angličané, kterých je na soupisce širokého kádru patnáct. K zajímavostem jistě patří zjištění, že klub sídlící nedaleko Londýna zaměstnává šest irských fotbalistů. Z dalších národností jsou tři Islanďané, dva Skotové, dva Australané, dva Američané a po jednom fotbalistovi z Walesu, Francie, Dánska, Bulharska, Ekvádoru, Nigerie, Kamerunu, Keni, Mali, Pobřeží slonoviny... a nyní také Čech Marek Matějovský. Šéfuje jim zkušený anglický manažer Steve Coppell.
Fanshop banner