Mučení na úvod přípravy
Klub

Mučení na úvod přípravy

Redakce

Jaký je začátek zimní přípravy? „Krutý,“ shodnou se fotbalisté všech profesionálních klubů. A nejkrutější ze všech ukrutností jsou zátěžové testy. Fotbalisté FK Mladá Boleslav je v pátek 4. ledna 2008 absolvovali na specializovaném oddělení Ústřední vojenské nemocnice v pražské čtvrti Střešovice pod odborným dohledem Petra Krejčího, lékaře české fotbalové reprezentace.

Na místo činu přicházeli hráči postupně podle předem stanoveného harmonogramu, který s pomocí mobilního telefonu operativně upravoval masér mužstva Václav Kubíček. Každému příchozímu odborníci odebrali vzorek krve a moče, zvážili jej, změřili vrstvu podkožního tuku, prověřili srdeční činnost na EKG a ve finále poslali na nenáviděný nekonečně běžící pás.
Na moderním mučírenském zařízení testovaný člověk nejprve běží šest zahřívacích minut volným tempem. Pak dostane krátkou pauzu, ve které mu asistentka nasadí náhubek k odběru vydýchávaného vzduchu a zkontroluje elektrody upevněné na hrudi a zádech. Následuje běh se zvyšující se intenzitou po každé uplynulé minutě. Ke zrychlení je běžec nedobrovolně přinucen zrychlujícím se posunem pásu, nikoliv vlastní vůlí. Ti nejlepší vydrží osm a většina sedm minut. Dříve než po šesti minutách si nikdo nedovolí zastavit.
Je to náročná prověrka kondice a vůle. Jenom pasivní pohled z uctivé vzdálenosti na mučené sportovce je nepříjemný, natož absolvování samotného testu. Počítač snímá a zaznamenává potřebné údaje, čímž organismus sportovce dokonale proklepne. A trenér podle získaných záznamů může individuálně řídit přípravu svých svěřenců.
Při vyhodnocení předchozího testování kompletního boleslavského kádru před půl rokem na pražské FTVS dosáhli nejlepších výsledků mladíci Jan Kysela a David Brunclík.

Fanshop banner