Fiorentině se v lize nedaří a přišla o brankáře Freye
Klub

Fiorentině se v lize nedaří a přišla o brankáře Freye

Redakce

Utkání čtvrtého kola skupiny C Poháru UEFA ACF Fiorentina – FK Mladá Boleslav se hraje ve čtvrtek 20. prosince od 20,45 hodin v italské Florencii na Stadio Artemio Franchi pro 47 282 sedících diváků. Průměrná návštěvnost ligových utkání přesahuje polovinu kapacity. ACF Fiorentina je v silné konkurenci nejvyšší italské soutěže Serie A na páté příčce, kterou uhájila čerstvou nedělní remízou na hřišti Sampdorie Janov.

V podzimních šestnácti mistrovských zápasech Fiorentina šest vyhrála, sedm remizovala a pouze tři prohrála. V poslední době se ji však přestalo dařit na domácím Stadio Artemio Franchi. Po úvodní výhře nad Empoli 3:1 totiž třikrát remizovala s Bergamem 2:2, AS Roma 2:2 a Juventus Torino 1:1. Následovaly dvě vítězství nad Sienou 3:0 a Neapolí 1:0. To však byla 31. října poslední domácí ligová výhra, protože potom podlehla Udinese 1:2 a Interu Milán 0:2.

V prosinci se Fiorentině moc nedařilo, neboť zatím získala pouhý jeden mistrovský bod. Nejprve 2. prosince prohrála doma s milánským Interem 0:2, potom 8. prosince venku v Palermu opět 0:2 a 16. prosince na hřišti Sampdorie Janov remizovala 2:2.
Proti milánskému Interu, který je úřadujícím italským mistrem a momentálně vedoucím týmem Serie A, prohrávala Fiorentina od 10. minuty, když brankáře Freye prostřelil Jimenez, a těsně před koncem poločasu přidal Cruz druhý gól. Na oba přihrával Ibrahimovic, jehož však po přestávce dvakrát vychytal vynikající Frey.
Na rozdíl od Mladé Boleslavi se Fiorentina na hřišti US Cittá di Palermo neprosadila. V 17. minutě inkasovala první gól od Miccoliho. Touhu po vyrovnání zhatilo zranění obránce Gamberiniho, jenž musel odstoupit ze hry, a protože trenér Prandelli již před tím využil všechna tři možná střídání, dohrávala Fiorentina dvacet minut v oslabení a v 80. minutě Freye podruhé překonal Simplicio.
Na janovském Stadio Luigi Ferraris inkasovala Fiorentina v 18. minutě od Castaldella, ale šest minut před pauzou vyrovnal Mutu a v 57. minutě vedoucí gól Fiorentiny dal Donadel. Janovští za dvanáct minut srovnali Cassanem na konečnou remízu 2:2.
Proti Sampdorii Janov chyběli Fiorentině zranění brankář Frey a obránce Gamberini, kterého na stoperu zastoupil český reprezentant Ujfaluši. Sestava vypadala takto: Lupatelli – Kroldrup, Pasqual, Ujfaluši, Jorgensen – Kuzmanovic (88. Gobbi), Montolivo (52. Donadel), Pazienza (46. Liverani), Santana – Mutu, Vieri.

Sedmadvacetiletý brankář Sebastien Frey si v týdnu před janovským mistrovským utkáním na tréninku poranil koleno tak vážně, že musel na operaci s meniskem a je dlouhodobě vyřazený ze hry. Vedení Fiorentiny se okamžitě začalo zajímat o Federica Agliardiho ze sicilského Palerma a Oscara Ustariho ze španělského Getafe, kteří by však mohli za Freye naskočit pouze v lize. V evropském poháru proti Mladé Boleslavi musí do branky dosavadní klubová dvojka devětadvacetiletý Cristiano Lupatelli.

ACF Fiorentina má na soupisce tři české fotbalisty. Nejzkušenějším je devětadvacetiletý český reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši, jehož Fiorentina v roce 2004 koupila za více než 200 milionů korun z německého Hamburger SV, kam přestoupil v roce 2000 ze Sigmy Olomouc. Na soupisce jsou také osmnáctiletý obránce Mazuch, který přišel z Brna, a osmnáctiletý středopolař Jan Hable, jenž přestoupil z Hradce Králové.
Fanshop banner