Fiorentina si skupinu UEFA vystřílela penaltami
Klub

Fiorentina si skupinu UEFA vystřílela penaltami

Redakce

ACF Fiorentina patří k předním týmům Serie A, jedné z nejkvalitnějších fotbalových soutěží v Evropě. Do letošního Poháru UEFA se kvalifikovala z pátého místa v ligové tabulce předchozího ročníku 2006/07. Do podzimní skupiny se prodrala podobně dramatickým vyřazením nizozemského FC Groningen v penaltovém rozstřelu, jako Mladá Boleslav přes sicilské Palermo.

ACF Fiorentina první utkání v Groningenu hrála nerozhodně 1:1. Na groningenský gól Lovreho z 25. minuty odpověděl Kuzmanovic v 65. minutě.
Odveta skončila také 1:1. Opět vedl Groningen, tentokrát od 55. minuty gólem Nevlanda, ale již v 59. minutě srovnal Mutu.
O postupu tedy rozhodoval penaltový rozstřel. Začínal groningenský Lewlsjenko a nedal. Potom se trefili Pazzini (ACF), Van de Laak (G) a Montolivo (ACF). Ve třetí sérii chyboval groningenský Kolder, kdežto florentinský Kuzmanovic nezaváhal. Když Silva (G) dal a Alberto Santana (ACF) ne, následovala pátá série za jednogólového vedení Fiorentiny. Lovre (G) proměnil, Mutu (ACF) také a bylo rozhodnuto o postupu ACF Fiorentiny, která vyhrála penaltový rozstřel 4:3.

Ve skupině C Poháru UEFA nejprve Fiorentina remizovala na hřišti španělského Villarrealu 1:1, potom doma rozdrtila švédský IF Elfsborg 6:1, když se ji povedla úvodní pětiminutovka, a na řecké půdě remizovala s AEK Athény 1:1.
Ve Villarrealu vedla od 48. minuty gólem Vieriho a o výhru ji připravil dvě minuty před koncem Capdevila.
Proti Elfsborgu se dvakrát trefil Jorgensen (4. a 78.) a jednou Vieri (5.), Donadel (62.), Kroldrup (65.), Di Carmine (87.), za švédský tým snižoval Ishizaki (41.), kterého si dobře pamatují boleslavští obránci, jak je v Boras aréně proháněl, ale nejvíce asi brankář Pižanowski, jenž švédskému kanonýrovi v závěrečné minutě první půle zneškodnil penaltu.
V Athénách hrála Fiorentina jubilejní 100. zápas v Poháru UEFA a začala ho dobře. Ve 29. minutě se Osvaldo trefil přesně k tyči athénské branky, kterou hájil podobně jako v Mladé Boleslavi Moretto. Za pět minut si střelu Cesara srazil do vlastní branky Balzaretti. Blíže k výhře měla sice Fiorentina, její brankář Frey byl téměř bez práce, ale na nerozhodném výsledku se už nic nezměnilo.

ACF Fiorentina z pěti letošních utkání Poháru UEFA (dvě v prvním kole a tři ve skupině) čtyřikrát hrála nerozhodně 1:1, pouze švédský Elfsborg výrazně přehrála. V tabulce skupiny C Poháru UEFA má před posledním kolem ACF Fiorentina nejlepší skóre (8:3) a pět bodů. Ty by ji k postupu stačily, pokud by Athény doma prohrály s Villarrealem, jenž o postup už nemůže přijít. K jistotě postupu, bez ohledu na athénské utkání, potřebuje Fiorentina ještě jeden bod získat. Mladá Boleslav postoupí pouze v případě, že Fiorentinu porazí. Na konci této fotbalové bitvy tedy čeká radost jen pro jednoho ze soupeřů.

Fanshop banner