Fotbal na jevišti a v galerii
Klub

Fotbal na jevišti a v galerii

Redakce

Po skončení podzimního ligového programu se v Mladé Boleslavi fotbal přestěhoval ze hřiště do divadla. Soubor boleslavského Městského divadla nastudoval divadelní hru Muži v offsidu, jejíž slavnostní premiéra se uskuteční v pátek 14. prosince. Doprovází ji výstava fotografii Františka Stýbla pod názvem Boleslavský fotbal na mezinárodní scéně. Další nejbližší reprízy jsou na programu v pátek 21. prosince 2007, v úterý 8. ledna a v pondělí 14. ledna v příštím roce 2008.

Pro mladoboleslavské Městské divadlo je komediální představení s fotbalovou tématikou druhou premiérou sezóny 2007-08. Podle knížky Karla Poláčka Muži v offsidu napsal divadelní scénář Martin Vačkář a pro boleslavskou scénu ji režíroval Ondřej Havelka. Diváci na jevišti uvidí herce domácího souboru Otu Jiráka, Evu Reiterovou, Petra Bucháčka, Petru Nakládalovou, Martina Hrubého, Karolinu Frýdeckou, Miroslava Babuského, Petra Halíčka a hostující umělce Vojtu Havelku, Martina Zbrožka a Jakuba Šafra. Komedie pojednává o tom, že kdo zradí svůj klub, nemá štěstí v životě.
„Když se mnou hovořili ředitel divadla František Skřípek a jeho kolega Josef Kettner o tom, že by k této hře chtěli mít také vhodnou výstavu, navrhl jsem jim prezentaci fotografií Františka Stýbla,“ prozradil novinář Josef Donát, jak se výstava Stýblových fotbalových fotografií stala součástí divadelní premiéry. „Autor je kromě mnoha jiných reportérských a kameramanských činností dvorním fotografem Fotbalového klubu Mladá Boleslav a s mužstvem jezdí na všechny mezinárodní zápasy do zahraničí. Návštěvník divadelních představení hry Muži v offside tak uvidí fotbalové momentky ze zápasů v Bukurešti, Tel Avivu, Palermu, Borasu, ale také domácích zápasů s Řeky, Francouzi, Italy či Němci. Na výstavě jsou fotky z utkání s Wolfsburgem, Libercem, kdy květnové vítězství 4:0 znamenalo pro Boleslav postup do poháru UEFA, a z podzimní výhry nad Spartou. Fotografie zachycují hlavičkové souboje Rajnocha, Mendyho, Táborského, kličky Matějovského, brankáře Millera či Pižanovského, rychlíka Kyselu, Poláčka, dramatické branky Sedláčka, gólové akce Pecky či Kuliče a mnoha dalších boleslavských hráčů,“ upřesnil Donát.

Třiačtyřicetiletý fotograf František Stýblo žije v benátecké městské části Kbel a snímky z fotbalu i jiných sportovních či společenských událostí boleslavského regionu publikuje na stránkách Boleslavského deníku a vlastní webové stránce www.press-photo.net .

Fanshop banner