Athénští ve skupině Poháru UEFA dvakrát remizovali
Klub

Athénští ve skupině Poháru UEFA dvakrát remizovali

Redakce

AEK Athény po dvou remízových utkáních ve skupině C Poháru UEFA je na čtvrté příčce jako jeden ze tří dosud neporažených a zároveň jako jeden ze dvou účastníků bez výhry. S Mladou Boleslaví se ve středu 5. prosince střetne v přímém souboji o postupovou naději. Ta připadne vítězi. Když Boleslav vyhraje, má postup jistý. Jinak bude rozhodovat poslední kolo, ve kterém jede Boleslav do italské Florencie a AEK hostí španělský Villarreal.

Účast v podzimní skupině Poháru UEFA si AEK Athény vybojoval v úspěšné konfrontaci s rakouským Red Bull Salzburg. Doma ho porazil 3:0 góly Geraldo Alvese, Rivalda a Kone, v odvetě si postup v Mozartově rodišti pohlídal těsnou prohrou 0:1. V dosavadních utkáních skupiny C Poháru UEFA remizoval ve švédském Borasu s IF Elfsborg a doma s ACF Fiorentina.

IF Elfsborg – AEK Athény 1:1 (1:0)
Podobně jako později boleslavskou obranu i v tomto utkání řeckou obranu proháněli Ishizaki a M.Svensson. V 15. minutě po Alexanderssonově centru z pravého křídla dal Mobaeck hlavou gól a Elfsborg vyhrál poločas. Z dalších šancí se už Švédové neprosadili. Čtyři minuty po změně stran trefil Blanco z osmnácti metrů vingl Wilandovy branky. V závěru utkání Mobaeck nastřelil tyč a Alexandersson břevno athénské branky. Sestava AEK: Morreto – Arruabarrena, Bourbos, Geraldo, Papaststhopoulos – Julio Cesar (76. Kone), Manduca, Manu (46. Pappas), Nsaliwa (62. Kafes) – Tozser, Blanco.

AEK Athény – ACF Fiorentina 1:1 (1:1)
Ve 29. minutě se Osvaldo trefil přesně k tyči Morretovy branky a Athénští prohrávali. Inkasovaný gól je však probudil a vynutili si herní převahu a za pět minut i vyrovnání. Cesar vystřelil a Balzaretti si srazil míč do vlastní branky. Po přestávce měli překvapivě více ze hry fotbalisté Fiorentiny. Nejblíže vítěznému gólu byl Liverani, jenž z trestného kopu mířil těsně vedle Morretovy branky. Athénští soupeřova gólmana Freye pořádně neohrozili. Sestava AEK: Morreto – Arruabarrena, Dellas, Papaststhopoulos, Ramos – Julio Cesar (82. Pappas), Kone (55. Manduca), Manu, Nsaliwa (71. Kafes), – Tozser, Blanco.

Mladá Boleslav v prvním kole Poháru UEFA vyřadila US Cittá di Palermo (0:1 a 1:0) úspěšným zvládnutím penaltového rozstřelu. Ve skupině C první utkání prohrála doma s Villarrealem 1:2 a druhé vyhrála ve švédském Borasu nad IF Elfsborg 3:1. Proto je v tabulce o jeden bod lepší než AEK Athény.

Střetnutí s AEK Athény je pro Mladou Boleslav patnáctým utkáním v evropských pohárech. Z předchozích čtrnácti čtyři vyhrála, pět remizovala a pět prohrála. Boleslavští fotbalisté svým evropským soupeřům nastříleli celkem devatenáct gólů, ale nikdo z dvanácti střelců se netrefil více než dvakrát:
2 – Matějovský, Pecka, Brezinský, Kulič, Holub, Sedláček, Mendy; 1 – Palát, Rajnoch, Kysela, Táborský a Voříšek. Navíc Matějovský, Holub, Rajnoch a Sedláček úspěšně proměnili kopy v penaltovém rozstřelu v Palermu a rozhodli o letošním postupu Mladé Boleslavi do skupiny Poháru UEFA.

Fanshop banner