Čtvrtý letošní pokus porazit Slavii Praha
Klub

Čtvrtý letošní pokus porazit Slavii Praha

Redakce

Utkání 16. kola I. Gambrinus ligy SK Slavia Praha – FK Mladá Boleslav se hraje v neděli 2. prosince od 20,15 hodin na pražském Strahově. Podzimní utkání prvního a desátého mužstva aktuální ligové tabulky je již čtvrtým vzájemným střetnutím v letošním roce. Zimní příprava a jarní mistrák neměly vítěze, letní přípravu vyhrála Slavia. Nyní je tedy na řadě Mladá Boleslav. Přímý přenos dává speciální sportovní kanál ČT4, on-line reportáž můžete sledovat na tomto klubovém webu i na mobilních telefonech s wap službou. Autobus s fandy odjíždí z boleslavského městského stadionu v nedělním podvečeru 2. prosince v 18 hodin - Boleslav do toho!

 

Na hřiště aktuálně vedoucího týmu ligové tabulky a účastníka Ligy mistrů jedou Boleslavští ze soustředění na Holých Vrších, kam se bezprostředně po návratu ze Švédska uchýlili k důkladné regeneraci a koncentraci v nabitém programu (Čt-29.11. v Elfsborgu, Ne-2.12. na Slavii, St-5.12. doma AEK Athény a v Ne-9.12. doma Olomouc).
Slavia Praha si domácí výhrou a venkovní remízou nad rumunskou Steauou Bucurest v Lize mistrů zajistila účast v jarní fázi poháru UEFA. Mladá Boleslav k podobnému počinu potřebuje po vítězství ve švédském Borasu nad Elfsborgem ještě porazit řecký klub AEK Athény, se kterým se střetne tři dny po utkání na Strahově.

V dosavadní prvoligové vzájemné bilanci ze šesti zápasů polovina skončila bodovou dělbou. Mladá Boleslav pražskou Slavii porazila dosud jenom jednou, za to pořádně. V loňské jarní sezóně sešívaným naložila 4:1, když po dvou gólech dali střelci, kteří již v boleslavském kádru nejsou - Pecka s Kuličem. Boleslavští na Strahově ještě nevyhráli, je tedy nejvyšší čas změnit nelichotivou tradici...

Ligová bilance Mladé Boleslavi se Slavií Praha:

Podzim 2004 MB – Slavia 1:1 (Bednář – Piták)
Jaro 2005 Slavia – MB 2:2 (Fořt, Latka – Matějovský, Rolko)
Podzim 2005 Slavia – MB 2:1 (Jarolím, Vlček – Ševinský)
Jaro 2006 MB – Slavia 4:1 (Pecka 2, Kulič 2)
Podzim 2006 MB – Slavia 1:3 (Rolko – Fořt, Vlček, Kalivoda)
Jaro 2007 Slavia – MB 1:1 (Vlček – vlastní Necid)

V letošním kalendářním roce se Mladá Boleslav a Slavie Praha střetly již třikrát. Kromě jarního ligového utkání také v zimní i v letní přípravě.

První letošní utkání v zimní přípravě na vedlejším tréninkovém hřišti na Strahově skončilo nerozhodně 2:2. Góly padaly až ve druhém poločase. Po Matějovského přihrávce Mikolanda překonal Kozáčika, ale záhy Necid vyrovnal. Druhý boleslavský gól dal opět Mikolanda, remízu slávistům zachránil Ševinského vlastenec v předposlední minutě.

V jarním ligovém mistráku Mladá Boleslav se Slavií Praha remizovala 1:1. Úvodní slávistickou převahu vyjádřil ve 21. minutě Vlček gólem po Necidově nevydařené střele. V 57. minutě Latka fauloval Pecku a trestný kop rozehrál Matějovský. Falšovaný míč od levého kraje vápna srazil u bližší tyče Necid za záda vlastního brankáře Vorla. Necelých deset minut před koncem sudí Makovička nesmyslným verdiktem vyloučil ze hry boleslavského Poláčka.
Jarní ligové utkání hrála Mladá Boleslav ve složení: Miller – Ševinský, Rajnoch, Kopic, Palát (35. Rolko) – Dittrich (78. Dittrich), Matějovský, Abraham, Poláček – Kysela (90. Ordoš), Pecka. Slavia Praha nastoupila v sestavě: M.Vorel – Krajčík, Latka (70. Kalivoda), Suchý (45. Hrdlička), Hubáček – Janda (78. Gaucho), Jarolím, Švec, Švento – Vlček, Necid.

V červenci Mladá Boleslav prohrála se Slavií Praha 0:1 finále letního turnaje O pohár starosty města Čelákovice. Rozhodla jediná chyba boleslavské obrany. Ve 14. minutě brankář Miller mimo šestnáctku ztratil míč a následný centr před opuštěnou branku odvrátil Brezinský hlavou na roh. Po jeho rozehrání stopeři i brankář nechali Šenkeříka v klidu hlavičkovat z malého vápna do branky. Slavie Praha tak obhájila prvenství v předchozím ročníku čelákovického letního turnaje.

V současné podzimní sezóně je Slavie Praha druhým nejlepším týmem ve statistice domácích utkání. Z dosavadních sedmi ani jedno neprohrála, pouze dvakrát remizovala (Ostrava i Olomouc shodně 0:0) a pětkrát vyhrála (Kladno 2:0, Brno 1:0, Zlín 7:1, Plzeň 3:0, Teplice 1:0). Výmluvně hovoří i skóre z domácího hřiště 14:1, když jediný podzimní gól na Strahově do slávistické sítě dal zlínský Zbožínek. Stalo se tak 28. září a od té doby drží Slavie dva měsíce domácí neprůstřelnost. Lépe jsou na tom jenom Teplice, které doma na podzim neztratily ještě ani bod. Spolu se Slavií Praha a Teplicemi drží podzimní domácí neporazitelnost už jenom Plzeň a Olomouc.

Podzim se Mladé Boleslavi nevydařil podle představ, což platí o utkáních doma i venku. Na cizích hřištích ze sedmi utkání dvakrát vyhrála (na Spartě Praha 1:0, v Brně 3:0), třikrát remizovala (v Jablonci 1:1, v Českých Budějovicích 2:2, v Ostravě 3:3) a dvakrát prohrála (v Olomouci 0:1, v Plzni 0:2). Přičiněním výrazného vítězství v Brně má aktivní skóre 10:9.

V ligovém utkání proti Slavii Praha bude Boleslavským chybět brankář Miller, který si léčí prst zlomený od utkání v Plzni. Naopak na soupisce přibyl útočník Jiří Mašek, k jehož zaregistrování dala FIFA souhlas v posledním listopadovém týdnu. Předpokládaná sestava by tedy mohla vypadat takto: Pižanowski – Voříšek, Procházka, Kopic, Hrdlička – Kysela, Matějovský, Rajnoch, Kalina nebo Vaněček – Mendy, Táborský nebo Mašek.

Ve slávistickém táboře zranění trápí Vlčka (výron v lýtkovém svalu), Švece (podvrtnutý kotník), Kalivodu (léčí koleno), Dřížďala (zraněný stehenní sval) a dlouhodobě jsou mimo hru Janda, Švento i Latka, který však již začal s tréninkem. Otazník tradičně visí nad nasazením Šmicera (nakopnuté koleno). Očekávané složení Slavie Praha: Vaniak nebo Vorel – Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček – Gebreselassie, Belaid nebo Šmicer, Tavares, Pudil – Ivana, Šenkeřík.

Fanshop banner