Boleslav na severu vyhrála a je ve hře o postup
Klub

Boleslav na severu vyhrála a je ve hře o postup

Redakce

Boleslavští porazili švédský Elfsborg, přestože prohráli poločas gólem Mathiase Svenssona. Před přestávkou Pižanowski lapil Ishizakiho pokutový kop. Po změně stran skóre otočili Táborský s Mendym a v nastaveném čase výhru potvrdil Voříšek. Mladá Boleslav vítězstvím posílila své naděje na postup do jarní fáze Poháru UEFA, potřebuje však ještě nějaké body ke třem čerstvě získaným přidat.

V 7. minutě Ishizaki přihrál parádně do vápna Anderssonovi, ale Kopic za cenu rohu zachránil. Další akce se domácím povedla ve 13. minutě. Mobaekův ostrý centr odhlavičkoval Procházka.
Úvodní elfsborgský nápor zčásti způsobený jistějším pohybem domácích na umělé trávě zarazil v 17. minutě Voříšek. Po faulu na Vaněčka kopal boleslavský bek trestný kop od levé postranní čáry a falšovaný míč z jeho kopačky proletěl houštinou těl, aby se od levé tyče odrazil šťastně do náruče překvapeného elfsborgského brankáře Wilanda. Dění na hřišti se vyrovnalo, ovšem Vaněček ani Matějovský se v příhodných střeleckých pozicích neprosadili.

V 31. minutě Ishizakiho centr téměř od pravého rohového praporku si u bližší tyče bránící Procházka málem srazil do vlastní sítě, Pižanowski reflexivně míč vyrazil, ale důrazný Mathias Svensson ho z těžkého úhlu propasíroval do sítě – 1:0.

V závěru poločasu se Boleslav dostala opět pod tlak. Bombu A. Svenssona vytáhl pozorný Pižanowski nad břevno. Ještě výrazněji své mužstvo podržel ve 45. minutě. Rozhodčí uviděl, jak Hrdlička ve skrumáži stáhl za dres Keena a nařídil pokutový kop proti Boleslavi. Do té doby nejlepší elfsborgský hráč Ishizaki penaltu napálil k pravé tyči, ale Pižanowski tam byl o potřebný zlomeček sekundy dříve než míč a vyrazil ho.

Neproměněný pokutový kop byl důležitým momentem pro další vývoj utkání. Po jeho skončení se na tom shodli hráči s trenérem. „V kabině řekl, že se k nám obrátilo štěstí a že určitě vyhrajeme,“ prozradil hrdina zlomového okamžiku Pižanowski trenérův optimistický projev.

Chvíli to však trvalo, neboť úvod druhého poločasu vůbec nenasvědčoval, že přijdou lepší boleslavské časy. Elfsborg se totiž hrnul proti boleslavské brance v neustálých atacích a nenechal vydechnout obránce ani brankáře. Šance zmařili Keenen a Ishizaki. V 51. minutě zamířil přesně do levého dolního koutu Karlsson, ovšem Pižanowski famózně vytlačil míč na roh. Mobaekův brejk těsně před trestným územím zastavil čistým skluzem Kopic.

V 66. minutě se podařený Kyselův centr z levé strany Táborský parádně nasměroval do Wilandovy branky – 1:1. Vyrovnání přišlo jako blesk z čistého nebe.
Zkraje poslední čtvrthodiny boleslavská obrana se štěstím přežila elfsborgskou šanci, při níž míč proletěl malým vápnem a na druhé straně Matějovskému s Voříškem nevyšel signál s rozehráním trestného kopu.
V 79. minutě Matějovský šikovně prostrčil přihrávku mezi soupeřovými beky na Voříška, jenž desetimetrový sprint završil těsně před lajnou skluzem, ve kterém se mu podařilo nacentrovat před branku, kde u bližší tyče Mendy přetlačil nedůsledného Wilanda – 1:2.

Od Mendyho gólu měla Boleslav jasně navrch. Elfsborgskému týmu viditelně docházely fyzické síly a nepříznivý obrat skóre jeho morálce také nepomohl. Matějovský i Kysela přestřelili. V samém závěru utkání se Matějovský prokličkoval podle brankové čáry a nezištnou přihrávkou zamotal obráncům Elfsborgu hlavy. V opakované snaze ubránit se, vyprodukovali faul nedaleko hranice trestného území. Z nařízebného trestného kopu ve třetí minutě nastaveného času Voříšek přesnou ranou přes hráčskou zeď a od břevna trefil elfsborgskou branku – 1:3.

FK Mladá Boleslav: Pižanowski - Voříšek, Kopic, Procházka, Hrdlička – Kysela (90. Poláček), Rajnoch, Matějovský, Vaněček (46. Kalina) - Mendy, Řezníček (46. Táborský). Připraveni ještě byli Rolko, Holub, Brunclík a brankář Šeda.
IF Elfsborg: Wiland - Andersson, Augustsson, Björck (84. Bajrami), Karlsson - Mobaeck, Anders Svensson, Hola (70. Avdic), Ishizaki - Mathias Svensson, Keene (74. Berlung). Florén, Falk-Olander, Kuberqovic a brankář Hassan.

Góly: 32. M. Svensson – 66. Táborský, 79. Mendy, 90. Voříšek

ŽK: Andersson – Řezníček, Voříšek, Hrdlička, Procházka, Táborský

Rozhodčí: Kelly - McGrath, Mc Donelly (Irsko)

Diváci: 3631

Fanshop banner