Matějovský pomohl Česku na evropský šampionát
Klub

Matějovský pomohl Česku na evropský šampionát

Redakce

Boleslavský středopolař Marek Matějovský má nesporný podíl na postupu Česka na mistrovství Evropy, které se koná v červnu 2008 v Rakousku a Švýcarsku. Reprezentační tým těžkou skupinu D vyhrál před Německem, Irskem, Slovenskem, Walesem, Kyprem a San Marinem. Ze dvanácti kvalifikačních utkání Matějovský odehrál dvě v základní sestavě, ve dvou střídal a v dalších byl připravený mezi náhradníky. Po většinu kvalifikace patřil do reprezentačního kádru.

Protože hrál i ve dvou přípravných utkáních (proti Belgii a Rakousku), má dnes již na svém osobním kontě šest reprezentačních startů a jeden vstřelený gól. V minulosti odehrál za reprezentační výběr dvacetiletých dvě přátelská utkání v roce 2001 proti Itálii a Polsku. Italům dal dva góly a zařídil tak výhru 2:0.

Ve dvanácti bitvách o účast na ME 2008 nastříleli čeští reprezentanti sedmadvacet gólů. Podělilo se o ně čtrnáct fotbalistů a jedním z nich byl i boleslavský Marek Matějovský, když přispěl k senzační výhře 3:0 nad Německem v mnichovské Allianz aréně. Střelci reprezentačních gólů v kvalifikaci o ME 2008: 6 – Koller, 3 – Baroš a Sionko, 2 – Jankulovski, Kulič, Rosický a Lafata, 1 – Matějovský, Plašil, Pudil, Kováč, Polák, Jarolím a Grygera.
Česká obrana inkasovala jen pět gólů, z nich dva byly vlastní. Jiránek ho dal Čechovi v prvním kvalifikačním utkání ve Walesu, Kadlec překonal Blažka v předposlední kvalifikaci se Slovenskem. Ze soupeřů Čecha překonali pouze irský Kilbane jednou a německý Kuranyi dvakrát.

Statistika Matějovského reprezentačních startů:

7. únor 2007, přátelsky v Bruselu: Belgie - Česko 0:2
První gól dal v 6. minutě Koller, druhý přidal až v 75. minutě Kulič po přihrávce Matějovského, který v premiéře odehrál 22 minut.
Sestava Česka: Čech – Ujfaluši, Jiránek, Rozehnal (46. Kováč), Jankulovski – Sionko (46. Plašil), Galásek (68. Matějovský), Rosický (46. Pudil), Polák – Baroš (56. Kulič), Koller (87. Lafata).

2. červen 2007, kvalifikace ME v Cardiffu: Wales – Česko 0:0
Ve vyrovnaném bezgólovém utkání odehrál Matějovský jen závěrečných šest minut.
Sestava Česka: Čech – Ujfaluši, Kováč, Rozehnal, Jankulovski – Plašil, Rosický, Sivok (84. Matějovský), Polák (65. Jarolím) – Koller, Baroš (46. Kulič).

22. srpen 2007, přátelsky ve Vídni: Rakousko – Česko 1:1
Ve 33. minutě skóroval Koller, za Rakousko vyrovnal v 78. minutě Harnik. Do utkání zasáhl Matějovský ve druhém poločase a místo Poláka odehrál třiatřicet minut.
Sestava Česka: Čech – Ujfaluši, Kováč (46. Sivok), Rozehnal, Grygera (41. Zápotočný) – Piták (17. Plašil), Galásek, Jarolím (45. Kulič), Polák (57. Matějovský) – Koller (46. Fenin), Baroš.

18. říjen 2007, kvalifikace ME v Mnichově: Německo – Česko 0:3
Utkání ve prospěch českého týmu ovlivnil brzký gól Sionka ve 2. minutě. Druhý přidal ve 23. minutě Matějovský a po změně stran se v 64. minutě prosadil Plašil. Česko si tak zajistilo účast na ME 2008, přestože do konce kvalifikace zbývala ještě dvě utkání. Matějovský byl poprvé v základní sestavě, odehrál celý zápas a dal premiérový reprezentační gól.
Sestava Česka: Čech – Pospěch, Kováč, Rozehnal, Ujfaluši – Sionko (58. Vlček), Matějovský, Galásek, Plašil, Pudil (73. Kulič) – Koller (78. Fenin).

17. listopad 2007, kvalifikace ME: Česko – Slovensko 3:1
Ve 13. minutě se prosadil Grygera, druhý gól přidal až v 77. minutě Kulič. Potom si v 79. minutě dal Kadlec vlastni gól, ale o chvíli později v 82. minutě Rosický výhru zpečetil. Matějovský zaskočil za Poláka jen na poslední čtyři minuty.
Sestava Česka: Blažek – Pospěch, Kováč, Rozehnal, Grygera (46. Kadlec) – Polák (86. Matějovský), Galásek, Rosický, Plašil – Baroš (71. Kulič), Koller.

21. listopad 2007, kvalifikace ME: Kypr – Česko 0:2
Od 11. minuty vedli Češi gólem Pudila, vítěznou pojistku přidal až v 73. minutě Koller. V tomto utkání nastoupil Matějovský podruhé v základní sestavě a odehrál celých devadesát minut dobře.
Zítka – Pospěch, Rozehnal, Kováč, Kadlec – Plašil (87. Kladrubský), Galásek, Matějovský, Pudil – Kulič (58. Baroš), Koller (77. Fenin).
Fanshop banner