Evropští rivalové mají formu jako hrom
Klub

Evropští rivalové mají formu jako hrom

Redakce

Mladá Boleslav po nepovedeném vstupu do I. Gambrinus ligy začíná atakovat přední příčky tabulky, byť v reprezentační pauze klopýtla v českém poháru, ze kterého ji vyřadil poslední druholigový tým Třince. Španělský Villarreal, švédský Elfsborg, italská Fiorentina i řecké Athény patří k předním klubům svých národních lig. Potvrdili to i v uplynulém víkendu, kdy Villarreal vyřídil Barcelonu a Athény si udržely ligovou neporazitelnost, která zdobí také Fiorentinu.

Po osmi odehraných utkáních poskočil Villarreal na druhou příčku dvacetičlenného pořadí Primera Division a s osmnácti získanými body při šesti výhrách a dvou prohrách s celkovým skóre 14:9 zaostává jenom jeden bod za vedoucím Realem Madrid.
Villarreal začal španělskou ligu divoce. Vyhrál ve Valencii 3:0, ovšem vzápětí prohrál doma s Realem Madrid 0:5. Ve třetím kole vyhrál na hřišti Realu Mallorca 1:0 a vzápětí doma nad Murciem a venku nad Santanderem shodně 2:0. V šestém kole porazil doma Bilbao 1:0, v sedmém kole prohrál v Osasuně, za kterou nyní kope český reprezentant Plašil, 2:3 a v uplynulé sobotě přehrál Barcelonu 3:1.
Villarreal proti Barceloně v osmém kole hrál v sestavě: Viera – Capdevila, Cygan, Venta, Fuentes – Pires (70. Fernandez), Cazorla, Cani, Senna – Bruno, Franco (80. Tomasson). Už ve 2. minutě skóroval Cazorla a hned ve 13. minutě zvýšil Senna z penalty. Madridský sedmnáctiletý mladík Krkič ve 24. minutě snížil, ale ještě před přestávkou z další penalty opět Senna dal na 3:1. Ve druhém poločasu už žádný gól nepadl a tak si tři body připsal Villarreal, čímž v ligovém pořadí přeskočil právě Barcelonu.

Klub AEK Athény kraluje aktuálnímu ročníku řecké ligy zcela jednoznačně. V pěti dosud sehraných utkáních neztratil ani bod a dokonce nedostal ani jeden gól. Postupně porazil Atromitos FC 2:0, AS Veria 1:0, APO Levadiakos 4:0, Panionios Athény 3:0 a AEL Larisa 1:0. Sečteno a podtrženo: patnáct bodů a skóre 11:0. V Evropě tímto stylem žádný jiný klub své národní lize nevládne.

Italská Serie A je považovaná za jednu z nejprestižnějších ligových soutěží v Evropě. Po osmi odehraných kolech si z dvaceti klubů jen dva drží neporazitelnost, a to Inter Milán a ACF Fiorentina. Ta čtyřikrát vyhrála a čtyřikrát remizovala. Nerozhodně hrála na hřišti AC Milan 1:1 a doma s Atalantou Bergamo 2:2, AS Roma 2:2 a Juventusem Torino 1:1. Vyhrála doma s Empoli FC 3:1 a na hřištích Calcio Catania 1:0 a AS Livorno 3:0. Naposledy v neděli 21. října vyhrála na domácím trávníku nad AC Siena jasně 3:0. Za Fiorentinu tentokrát nenastoupil reprezentační obránce Ujfaluši, naopak v dresu Sieny hrál hodinu exslávista Lukáš Jarolím a do statistiky zápasu se zapsal inkasováním žluté karty.
Fiorentina vyhrála v sestavě: Frey – Dainelli, Gamberini, Pasqual, Potenza – Donadel, Liverani, Montolivo (64. Gobbi), Semioli (78. Jörgensen) – Mutu, Pazzini (64. Vieri). Góly dávali v 15. minutě Pazzini, ve 31. minutě Mutu a v 71. minutě Vieri.

Nejvyšší švédská liga Allsvenkam se nachyluje ke konci, neboť se hraje systémem jaro-podzim. V předposledním kole v sobotu 20. října IF Elfsborg nečekaně prohrál doma s Örebro SK 0:2 a vypadl z boje o titul, kterému jsou nyní nejblíže IFK Göteborg, Djurgaardens IF a Kalmar FF. Listopadový soupeř Mladé Boleslavi si drží pozici remízového krále švédské ligy. Z pětadvaceti utkání deset sehrál nerozhodně, devět vyhrál a šest prohrál.

Fanshop banner