Pohárový soupeř Třinec vyřadil Zlín a Slovácko
Klub

Pohárový soupeř Třinec vyřadil Zlín a Slovácko

Redakce

Utkání 4. kola poháru ČMFS FK Třinec – FK Mladá Boleslav se hraje v úterý 16. října od 15 hodin. Třinecký tým uzavírá tabulku druhé ligy, neboť se mu v mistrovských zápasech nedaří tolik, jako v pohárových kláních, ve kterých vyřadil prvoligový Zlín a exligové Slovácko. V historii dnes druholigového třineckého klubu bylo prvoligové období v sedmdesátých letech minulého století. V nejvyšší československé lize sehrál 176 mistrovských utkání v šesti ročnících a nejlepšího umístění dosáhl v roce 1971, kdy dohrál první ligu na 10. místě.

Mistrovská utkání spolu naposledy hrály Mladá Boleslav s Třincem ve druhé lize ročníku 2000/01. Na jeho konci byla Mladá Boleslav desátá s 36 body a Třinec poslední v šestnáctičlenné tabulce s 18 body a spolu s Karvinou sestoupil. Doma Mladá Boleslav vyhrála 2:1 a v Třinci 3:2. Do druhé ligy se Třinec vrátil až v roce 2006 a na konci sezóny 2006/07 byl třináctý se 32 body, což bylo tři body nad sestupovou propastí.
Pro Mladou Boleslav není Třinec neznámým pohárovým soupeřem. Na podzim 1998 ve 3. kole poháru ČMFS vyhrála Mladá Boleslav doma nad Třincem jasně 4:0. V následujícím 4. kole, které se hrálo v březnu 1999 však Mladá Boleslav podlehla Slovanu Liberec 1:2, když ji rozhodčí Jára vyloučil v posledních třech minutách utkání Bejdu a Vaněčka.

V loňském ročníku poháru ČMFS vypadl Třinec ve 3. kole prohrou se Zlínem 1:2. O rok dříve ve 2. kole nepřešel přes Baník Ostrava, když po remíze 1:1 prohrál penaltový rozstřel 4:5. Naopak na podzim 2004 vypadl už v 1. kole po prohře v Dětmarovicích 0:1 a na podzim 2003 také skončil v prvním kole po prohře v Albrechticích 0:2.
Do krátké historie novodobého národního poháru ČMFS se Třinec zapsal neslavně, neboť v prvním ročníku na podzim 1993 inkasoval ve 3. kole rekordní prohru od Baníku Ostrava 0:8.

V letošním létě byl pro Třinec vstup do pohárové soutěže generálkou na druholigovou mistrovskou soutěž. V 1. kole poháru ČMFS vyřadil divizní FC TVD Slavičín 5:0 na jeho hřišti. Dvakrát se trefil Kořínek, po jednom gólu přidali Malíř, Pindor a Dombi.

První tři mistrovská utkání Třinec prohrál shodně 0:2, a to v Ústí nad Labem, doma s Jihlavou a ve Starém Města s FC Slovácko. Teprve ve čtvrtém kole získal první bod za domácí remízu s Vítkovicemi 1:1, ale v dalším kole ve Fulneku prohrál vysoko 1:4. Navzdory následné domácí výhře nad Hlučínem 2:1 padl trenér Miroslav Čopjak a nahradil jej Miroslav Kouřil, jenž se v uplynulém ročníku podílel na postupu Fulneku do druhé ligy.
Prvním Kouřilovým úspěchem na lavičce Třince bylo překvapivé vyřazení prvoligového Zlína ve 2. kole poháru ČMFS. „Nečekal jsem, že duel se Zlínem zvládneme až tak dobře,“ pravil Kouřil. V mistrovských utkáních však moc důvodů k radosti neměl. Pod jeho taktovkou Třinec remizoval v Sokolově 1:1, prohrál doma s Příbramí 1:3, v Čáslavi 0:2, doma se střížkovskou Bohemkou 0:3 a naposledy v Opavě 0:1, kde hrál v sestavě: Bruk - Lisický, Pindor, Zítka, Martinčík (85. Matěj) - Malíř, Hupka (85. Cieslar), Ďurica, Ceplák - Rodrigues, Dombi (77. Berger).
Navzdory druholigovým nezdarům uspěl Třinec i ve 3. kole poháru ČMFS, když vrátil Slovácku prohru ze třetího mistrovského kola. Podobně jako Zlín i Slovácko vyřadil v penaltovém rozstřelu 5:4. Rozdíl byl jen v tom, že zlínským střelcům dělal potíže brankář Bruk, proti Slovácku zářil brankář Dítě.

Ve 2. pohárovém kole se Zlínem nejprve po Malířově akci trefil Hromada tyč zlínské branky, ale od 5. minuty prvoligový tým vedl gólem Malára. Ve 26. minutě po Ceplákově centru srovnal Malíř na 1:1. Ve druhém poločase už gól nikdo nedal a došlo na penalty.
Zlinský Malár dal, třinecký Paulo přestřelil. Zlínského Pazderu vychytal Bruk a třinecký Lisický vyrovnal na 1:1. Zlínský Vidlička dal, třinecký Kořínek také. Ve čtvrté sérii zlínský Šmahaj mířil nad a třineckého Bergera vychytal Baránek. Potom zlínský Vrtělka dal a třinecký Jakus taky. V šesté sérii se prosadil zlínský Žůrek i třinecký Hupka a bylo to 4:4. Rozhodla sedmá série. Zlínského Zbožínka vychytal Bruk a třinecký Brezničan proměnil, čímž poslal svůj tým do 3. kola s penaltovou bilancí 5:4.
Třinec proti Zlínu hrál ve složení: Bruk – Brezničan, Hupka, Zítka, Martinčík – Malíř (46. Lisický), Berger, Kořínek, Ceplák (46. Matěj) – Hromada (46. (Paulo), Jakus.

Ve 3. pohárovém kole mělo Slovácko více ze hry, ale neprosadilo se střelecky. Nejblíže gólu bylo čtvrt hodiny před koncem Eismann, když z trestného kopu trefil tyč třinecké branky. A protože ani Třinec gól nedal, skončilo utkání 0:0 a nastoupili střelci pokutových kopů.
Slovácký Chmelíček dal, třinecký Kořínek trefil brankáře. Šultesovu střelu vyrazil Dítě, třinecký Zítka proměnil a vyrovnal na 1:1. Ve třetí sérii slovácký Němčický dal a Dítě také. Střelu slováckého Inemana brankář Dítě vystihl, třinecký Berger proměnil. V následné sérii slovácký Kaspřák dal, třineckého Jakuse vychytal Bolek. Potom slovácký Görner dal a třinecký Hupka také. Rozhodla sedmá série, ve které slovácký Šimáček trefil břevno a Brezničan proměnil. Třinec penaltový rozstřel opět vyhrál 5:4.
Třinec proti Slovácku hrál ve složení: Dítě – Brezničan, Pindor, Hupka, Martinčík – Kořínek, Cieslar (46. Zítka), Hromada (68. Berger), Ceplák (46. Matějů) – Jakus, Dombi.

Třinecký kádr tvoří brankáři Lubomír Dítě (ročník narození 1986), Václav Bruk (1982), obránci Jakub Pindor (1984), Ivan Martinčík (1977), Ilja Zítka (1982), Karel Maceček (1980), Pavel Krejčíř (1983), Petr Lisický (1986), Marek Čelůstka (1985), Jaromír Matěj (1982), František Brezničan (1983), záložníci Zdeněk Cieslar (1973), Pavel Malíř (1979), Michael Hupka (1987), Miroslav Ceplák (1983), Paulo Rodriques da Ailva Paulinho (1986), Tomáš Ďurica (1979), Miroslav Černý (1978), Jan Berger (1976), útočníci Kamil Kořínek (1978), Tomáš Jakus (1978), Karel Hromada (1987), Martin Dombi (1977).
K nejostřílenějším patří čtyřiatřicetiletý středopolař Zdeněk Cieslar, jenž kopal ve Vítkovicích, Brně, NH Ostravě a Siegendorfu, třicetiletý obránce Ivan Martinčík, který hrál za Vítkovice, Frýdek Místek, Příbram a Pardubice, a stejně starý útočník Martin Dombi se zkušenostmi z Olomouce, Uherského Hradiště, Kyjova, Krnova, Uničova, Rýmařova a Albrechtic. Sedmadvacetiletý Karel Maceček hrál za Frýdek Místek, Baník Ostrava, Sigmu Olomouc i HFK Olomouc.
Po nepovedených úvodních třech kolech letošní mistrovské soutěže přišly do Třince tři zajímavé posily. Osmadvacetiletý Slovák Tomáš Ďurica získal se Žilinou dva slovenské tituly a ve své vlasti hrál také v Dubnici a Púchově, zahraniční fotbal si vyzkoušel v Dynamu Moskva. Jedenadvacetiletý Paulo Rodriques da Silva Paulinho v rodné Brazilii prý hrál za dva klubu v nejvyšší lize, ale do Třince přestoupil z druholigového Assisi. Jedenatřicetiletý Jan Berger, dědic slavného jména československého internacionála a odchovanec Sparty Praha hrál fotbal v Příbrami, Grasshoppers, Belinzoně, Aarau, Basileji a Luzernu.
Zahraniční zkušenosti mají i další třinečtí fotbalisté. Například pětadvacetiletý obránce Ilja Zítka kromě toho, že hrál v Havířově, Vítkovicích a Albrechticích, působil i v polském klubu Odra Opole. Pavel Malíř hrál za Karvinou a Hennigsdorf. Útočník Tomáš Jakus ve svých devětadvaceti letech stihnul poznat fotbal ve Vietnamu, kde hrál za Nen Dinh, a v tuzemsku prošel Jablunkov, Karvinou, Liberec, Most, Vítkovice a opakovaně Třinec.

Fanshop banner