Soupeři patří ve svých ligách k nejlepším
Klub

Soupeři patří ve svých ligách k nejlepším

Redakce

Španělský Villarreal, řecký AEK Athény, italská Fiorentina i švédský Elfsborg jsou elitními týmy ve svých domácích ligách. To z nich činí velmi náročné protivníky pro Mladou Boleslav. „Chtěli jsem postoupit do skupiny, tak se nemůžeme lekat síly soupeřů,“ odmítl sebemenší náznaky ustrašenosti boleslavský kouč Zdeněk Ščasný. Jeho mužstvo se střetne ve čtvrtek 8. listopadu doma s Villarrealem, 29. listopadu ve Švédsku s Elfsborgem, 5. prosince doma s AEK Athény a 20. prosince v Itálii s Fiorentinou.

Villareal CF je na španělské fotbalové mapě od roku 1923 a letos byl klubem s nejvyšším výkonnostním koeficientem, to znamená prvním na pomyslném žebříčku čtyřiceti klubů v osudí Poháru UEFA. Domácí utkání hraje na stadionu El Madrigal s kapacitou 23 500 diváků, ale ten boleslavské fotbalisty hostit nebude, neboť mužstvo klubu z východního pobřeží iberského poloostrova v rámci skupiny Poháru UEFA přijede do středních Čech. Po sedmém kole nejvyšší španělské soutěže Primera Division byl v tabulce třetí za Realem Madrid a FC Barcelona.

IF Elfsborg je doma v Boras Areně pro 17 tisíc diváků v druhém největším švédském městě Goteborgu. Klub existuje od roku 1904 a byl pětkrát švédským mistrem (1936, 1939, 1940, 1961, 2006) a dvakrát vyhrál švédský pohár (2001, 2003). Z toho vyplývá, že má zkušenosti s evropskými pohárovými soutěžemi. Účast v letošní Lize mistrů prohrál se španělskou Valencií. Za loňský rok, kdy získal IF Elfsborg titul, byl jeho kouč Magnus Haglund vyhlášený nejlepším švédským trenérem. Dvě kola před koncem švédské nejvyšší soutěže Allsvenskan, která se hraje systémem jaro-podzim, na páté příčce zaostával šest bodů za vedoucím IFK Goteborg. Ze čtyřiadvaceti utkání deset sehrál nerozhodně, čímž držel neoficiální statut remízového krále.

AEK Athény FC považuje boleslavský trenér Zdeněk Ščasný za nejsilnější řecký tým současnosti. Svědčí o tom jeho bezchybný vstup do nejvyšší soutěže A Ethniki Katigoria. Ve čtyřech úvodních kolech čtyřikrát vyhrál a bez ztráty bodu tabulku vedl. V předchozí sezóně boj o titul prohrál s Olympiakosem Pireus a umístil se na druhé příčce před třetím Panathinaikosem Athény, loňským přemožitelem Mladé Boleslavi ve skupině Poháru UEFA. V dresu AEK Athény FC do Pojizeří přijede pětatřicetiletý brazilský útočník Rivaldo, jenž po letošním přestupu z Olypiakos Pireus v novém aténském působišti podepsal kontrakt do roku 2009, a také řecký reprezentant Traianos Dellas, který českou reprezentaci gólem v prodloužení nepustil do finále ME 2004.

ACF Fiorentina existuje od roku 1926. Domácí utkání hraje na Stadio Artemio Franchi s kapacitou 47 350 sedaček, kde boleslavský tým ukončí letošní program C skupiny Poháru UEFA. V obraně má českého reprezentanta Tomáše Ujfalušiho, v útoku rumunského kanonýra Adriana Mutu. V italské Serii A byla Fiorentina po sedmi ligových kolech čtvrtá jenom dva body před Palermem, které v prvním kole Poháru UEFA vyřadila právě Mladá Boleslav.

Fanshop banner