Boleslav se točí v osudí Poháru UEFA
Klub

Boleslav se točí v osudí Poháru UEFA

Redakce

FK Mladá Boleslav je v osudí pro losování druhé fáze Poháru UEFA. Losuje se v úterý 9. října od 12 hodin ve švýcarském Nyonu. Průběh v přímém přenosu vysílá Eurosport.
V osudí je čtyřicet klubů, které postoupily z prvního kola. Los je rozdělí do osmi pětičlenných skupin. V nich se střetnou jednokolově, to znamená se dvěma soupeři pouze venku a se dvěma jinými pouze doma. Podzimní skupiny Poháru UEFA se hrají v těchto termínech: 1. kolo – 25. říjen, 2. kolo – 8. listopad, 3. kolo – 29. listopad, 4. kolo – 5./6. prosinec, 5. kolo – 19./20. prosinec.

Z každé pětičlenné skupiny tři nejlepší postupují do jarní fáze Poháru UEFA. K nim se přidá osm klubů ze třetích míst základních skupin Ligy mistrů. Z tohoto počtu dvaatřiceti klubů se vylosují dvojice pro 3. kolo, které se hraje v únoru 2008. Osmifinále Poháru UEFA má termíny v první polovině března, čtvrtfinále 3. a 10. dubna, semifinále 24. dubna a 1. května, finále 14. května v anglickém Manchesteru. S výjimkou finále se od 3. kola hraje vyřazovacím způsobem, kdy se kluby střetnou ve dvou utkáních (doma a venku).

Pro úterní rozlosování Poháru UEFA jsou kluby rozděleny do pěti výkonnostních košů podle koeficientu vypočítaného z výsledků v evropských soutěží za uplynulých pět let. Platí také zásada, že se v jedné skupině nepotkají kluby ze stejných zemí. Česko má v Poháru UEFA dvojí zastoupení. AC Sparta Praha je ve druhém výkonnostním koši, FK Mladá Boleslav ve čtvrtém.

1. koš:
Villarreal CF (Španělsko), Bayern Mnichov (Německo), AZ Alkmaar (Nizozemsko), Panathinaikos Atény (Řecko), FC Basilej (Švýcarsko), Girondins Bordeaux (Francie), Bayer Leverkusen (Německo), RSC Anderlecht (Belgie).
2. koš:
Tottenham Hotspur (Anglie), Lokomotiv Moskva (Rusko), Zenit Petrohrad (Rusko), AC Sparta Praha (Česko), AEK Atény (Řecko), Hamburger SV (Německo), Bolton Wanderers (Anglie), Austria Vídeň (Rakousko).
3. koš:
Spartak Moskva (Rusko), Sporting Braga (Portugalsko), Galatasaray Istanbul (Turecko), Atlético Madrid (Španělsko), Getafe CF (Španělsko), Everton FC (Anglie), ACF Fiorentina (Itálie), Stade Rennes (Francie).
4. koš:
Hapoel Tel Aviv (Izrael), CZ Beograd (Srbsko), FC Kodaň (Dánsko), Toulouse FC (Francie), Dinamo Zagreb (Chorvatsko), Panionios Atény (Řecko), 1.FC Norimberk (Německo), Mladá Boleslav (Česko).
5. koš:
Aris Soluň (Řecko), Aberdeen FC (Skotsko), FC Curych (Švýcarsko), AEL Larisa (Řecko), Aalborg BK (Dánsko), Brann Bergen (Norsko), IF Elfsborg (Švédsko), Helsingborgs IF (Švédsko).

Fanshop banner