Boleslav i Sparta potřebují narovnat sebevědomí
Klub

Boleslav i Sparta potřebují narovnat sebevědomí

Redakce

Utkání 7. kola I. Gambrinus ligy AC Sparta Praha – FK Mladá Boleslav se hraje v pondělí 24. září od 17,15 hodin na pražské Letné. Aktuální čtvrté místo Sparty Praha a deváté Mladé Boleslavi v ligovém pořadí neodpovídají představám obou klubových vedení. Boleslavská nespokojenost stála místo trenéra Luďka Zajíce a nově angažovaný Zdeněk Ščasný povede na Letné boleslavský tým teprve k druhému ligovému utkání. A to proti klubu, kterému ve své předchozí kariéře dvakrát pomohl k mistrovskému titulu. Bookmakeři výrazně favorizují Spartu (bwin.com 1,40-3,85-7,25; Fortuna 1,41-3,8-7,21; Chance 1,42-4,00-6,50; Tipsport 1,40-4,10-6,50 apod.).

Sparta Praha začala nový ligový ročník těsnou výhrou nad Libercem 1:0, remizovala v Plzni 0:0, porazila doma Zlín 2:1, jasně přehrála Viktorii Žižkov 4:1, vyhrála nad Olomoucí 1:0 a poprvé prohrála až v Teplicích 1:2. Tam byl v divokém závěru utkání vyloučen Řepka a z lavičky náhradníků vykázán Abraham. Oba kvůli disciplinárním trestům nemohou proti Mladé Boleslavi nastoupit. Proto by sestava Sparty mohla vypadat takto: Poštulka – Pospěch, Brezinský, Kadlec, Kladrubský – Kisel, Horváth, Hušek, Matušovič – Došek, Kulič nebo Slepička.

Mladá Boleslav pokazila ligový začátek domácí prohrou s Viktorií Žižkov 0:1, po které následovala další porážka v Olomouci 0:1. První bod si připsala za remízu v Jablonci 1:1 a první vítězství doma nad Kladnem 2:1. Následovala smolná remíza v Českých Budějovicích 2:2 a další nerozhodný výsledek doma s Mostem 1:1. Boleslavští nemohou počítat s dlouhodobými marody (Dittrich, Ševinský, Riegel) a složení mužstva se tedy od posledních dvou zápasů moc nezmění: Miller – Voříšek, Kopic, Rolko, Hrdlička – Mendy, Matějovský, Rajnoch, Poláček – Kysela, Táborský.

Sparta Praha i Mladá Boleslav v uplynulém týdnu vstoupily nepovedeně do evropského poháru. Sparta Praha doma remizovala s dánským Odense BK 0:0 a Mladá Boleslav doma dokonce prohrála s italským Citta di Palermo 0:1. Příznivcům ani jednoho z klubů se to nezamlouvalo a po právu očekávají výsledkovou satisfakci při nejbližší příležitosti. Tou je nejbližší ligový duel.

Z dosavadních šesti vzájemných zápasů o prvoligové body Mladá Boleslav vyhrála čtyři a Sparta dva. Celkové skóre vyznívá mírně pro Mladou Boleslav 11:9. Z mimořádné střelecké potence vyplývá, že při střetnutí Mladé Boleslavi se Spartou Praha padá hodně gólů, neboť aritmetický průměr na jedno utkání je více než tři góly.
Nejnebezpečnějším boleslavským fotbalistou pro sparťanskou branku byl Luboš Pecka, který dal Pražanům šest gólů z jedenácti boleslavských. Ze sparťanské strany se Došek a Kulič trefili dvakrát do boleslavské branky.
Marek Kulič se za dobu svého působení v Mladé Boleslavi nedokázal v zápasech se Spartou Praha prosadit a po přestupu hned v prvním utkání proti Mladé Boleslavi dvakrát překonal Kučeru chytající v době, kdy si Miller léčil zlomeninu prstu.
To Tomáš Poláček, který se v dresu Sparty Praha na podzim 2005 podílel jednou trefou na letenské výhře 4:2, se po přestupu do Mladé Boleslavi ještě proti sparťanské obraně střelecky neprosadil. Má tedy co dohánět...
Nejvýraznějšího vítězství dosáhla Mladá Boleslav před rokem, kdy po výhře 3:0 přispěla k propuštění trenéra Grigy ze sparťanských služeb. V letošním jaře Sparta dosáhla dosud rekordní výhry nad Boleslaví 4:1 nevídaným finišem v závěrečné čtvrthodince, když do 76. minuty prohrávala.

Ligová bilance Mladé Boleslavi se Spartou Praha:
Podzim 2004 Sparta – MB 0:1 (Rojka)
Jaro 2005 MB – Sparta 2:1 (Rojka, Pecka – Jun)
Podzim 2005 Sparta – MB 4:2 (Došek, Poláček, Herzán, Slepička – Simr, Pecka)
Jaro 2006 MB – Sparta 2:0 (Pecka, Vaculík)
Podzim 2006 MB – Sparta 3:0 (Pecka 2, Vaculík)
Jaro 2007 Sparta – MB 4:1 (Kulič 2, Matušovič, Došek – Pecka)
Podzim 2007 Sparta – MB ???

Při letošním jarním utkání hrála Mladá Boleslav proti Spartě Praha ve složení: Kučera – Ševinský, Rajnoch, Kopic (86. Rolko), Palát – Dittrich, Matějovský, Abraham, Poláček (84. Ordoš) – Kysela, Pecka. AC Sparta Praha hrála v sestavě: Blažek – Pospěch, Kučera, Drobný, Kadlec – Zabavník (51. Matušovič), Horváth (66. Jun), Hušek, Šimák (46. Kolář) – Došek, Kulič. Utkání sledovalo více než 14 tisíc diváků v hledišti a další tisíce u televizních obrazovek.

 

Fanshop banner