FK Mladá Boleslav versus US Cittá di Palermo
Klub

FK Mladá Boleslav versus US Cittá di Palermo

Redakce

Úvodní utkání I. kola poháru UEFA FK Mladá Boleslav – US Cittá di Palermo se hraje ve čtvrtek 20. září 07 od 18,15 hodin na boleslavském městském stadionu. Odveta se uskuteční o dva týdny později ve čtvrtek 4. října od 20,45 hodin na Stadio Renzo Barbera v Palermu. Pro Mladou Boleslav je to první konfrontace s italským fotbalem. Palermský tým v několika posledních letech patří k novodobé špičce italské nejvyšší soutěže a má zkušený hráčský kádr s italskými reprezentanty i několika legionáři.
V den utkání se vstupenky na všechny tribuny budou prodávat v pokladnách hlavního vstupu do areálu městského stadionu dvě hodiny před výkopem, to znamená od 16,15 hodin.

 

FK Mladá Boleslav vstoupí do letošního poháru UEFA pod vedením padesátiletého trenéra Zdeňka Ščasného, jenž má zkušenosti se střety na evropské úrovni z působení ve Spartě Praha, Viktorii Žižkov a Panathinaikos Atény.
Většina boleslavských fotbalistů už má křest v evropském poháru za sebou. Hráčský kádr je zdravotně v pořádku, chybět budou jenom dlouhodobě zranění Dittrich, Ševinský a Riegel. A tak boleslavská základní sestava proti Palermu bude nejspíše vycházet z posledního ligového utkání: Miller – Brunclík, Kopic, Rolko, Hrdlička – Mendy, Rajnoch, Matějovský, Poláček – Holub, Kysela.

Podobně i složení palermského mužstva vzejde z čerstvých ligových zkušeností: Fontana – Zaccardo, Barzlagi, Rinaudo, Pisano nebo Bresciano – Diana, Migliasccio, Simplicio, Amauri – Cavani nebo Jankovic, Miccoli.
US Cittá di Palermo je po třech sehraných mistrovských zápasech se ziskem čtyř bodů na 8. příčce Serie A. Palermští v prvním kole prohráli doma s AS Roma 0:2, ve druhém kole vyhráli na hřišti AS Livorno 4:2 a ve třetím kole remizovali doma s FC Torino 1:1. Na pěti nastřílených gólech se podíleli čtyři hráči. Miccoli skóroval dvakrát, Rinaudo, Amauri a Simplicio dali po jednom góle.

US Cittá di Palermo od letošního léta trénuje Stefan Colantuono. Má k dispozici kvalitní kádr s několika legionáři a většinou velmi ostřílenými borci.
Brankář Alberto Fontana před příchodem do Palerma chytal v klubech Cesena, Bari, Atalanta, Napoli, Inter Milan, Chievo. Šestadvacetiletí obránci Cristian Zaccardo a Andrea Barzlagi získali s italským národním mužstvem zlaté medalie na posledním MS. Marco Pisano hrál v serii A od roku 2002 za Brescii, Sampdorii Janov a do Palerma přišel vloni. Čtyřiadvacetiletý Leandro Rinaudo měl premiéru s Serii A před dvěma lety v dresu Palerma, kam přišel ze Salernitany, ale v minulé sezóně kopal za Sienu, aby se letos v létě vrátil do obrany sicilského týmu. Sedmadvacetiletý rodák z australského Melbourne Marc Bresciano v prvním roce palermského angažmá v sezóně 2006/07 dal ve 34 utkáních 6 gólů.
Giulio Migliaccio přišel letos do Palerma z Atalanty. Rodák ze San Paola Fabio Enrique Simplicio hrál nejvyšší brazilskou ligu od roku 2000 čtyři sezóny, potom dva roky kopal za Parmu a nyní druhý rok za Palermo. Devětadvacetilý Aimo Stefano Diana vstoupil do serie A před sedmi lety přestupem z tehdy druholigové Brescie do Verony, později oblékal dresy Parmy, Regginy, Sampdorie Janov a od loňska je v Palermu.
Srbský rodák z Bělehradu Bosko Jankovic letos podepsal v Palermu pětiletou smlouvu po příchodu ze španělské Mallorky. Před tím v letech 2004-06 za CZ Beograd v srbské lize nastřílel 22 gólů a letos se podílel na postupu srbské jednadvacetileté reprezentace do finále ME. Zajímaly se o něho také Barcelona, Valencie a Chelsea, ale Jankovic dal přednost Palermu.
Útočící hvězdou je nejmenší muž sestavy (168 cm) osmadvacetiletý Fabrizio Miccoli, jenž do serie A poprvé naskočil v roce 2002 v dresu Perugie a později prošel Juventusem a Fiorentinou, za kterou dal v 35 zápasech 12 gólů, a v roce 2006 odešel na hostování do týmu Benfica Lisabon, kde ve 22 utkání nastřílel 10 gólů. Letos jej vedení Palerma vykoupilo z Juventusu Turín jako náhradu za Davida di Michela, se kterým se nedomluvilo na podmínkách prodloužení kontraktu. Dalšími ofenzivními hráči jsou uruguayský rodák dvacetiletý Edinson Roberto Gomez Cavani, jenž přišel do Palerma vloni z uruguyaského klubu Danubio, a Brazilec Carvalho de Oliveira Amauri, který v italské serii A působí od roku 2001 a postupně hrál za Napoli, Piacenzu, Empoli, Chievo a za Palermo v uplynulé sezóně v 18 zápasech dal 8 gólů.

Los 1. kola poháru UEFA (20. září a 4. října 2007) proti sobě svedl osmdesát předních evropských klubů v těchto duelech: Atletico Madrid – Erciyesspor, Bordeaux – Tampere, Panathinaikos Ateny – Artmedia Bratislava, Sparta Praha – BK Odense, FC Curych – Empoli, Hammarby – Braga, Larissa – Blackburn Rovers, FK Mladá Boleslav – US Cittá di Palermo, Dinamo Zagreb – Ajax Amsterdam, Stade Rennes – Lokomotiv Sofie, Mydtjylland – Lokomotiv Moskva, FC Groningen – Fiorentina, Rabotnički Skopje – Bolton, AEK Atény – Salcburk, Norimberk - Rapid Bucurest, Everton – Metallist Charkov, Zenit Petrohrad – Standart Lutych, Bayer Leverkusen – Leiria, Villarreal – BATE Borisov, FC Sion – Galatasaray Istanbul, Sochaux – Panionios Atény, Rapid Vídeň – RSC Anderlecht, Pacos de Ferreira – AZ Alkmaar, Sampdoria Janov – Aalborg, Sparta Moskva – Häcken, Brann Bergen – FC Bruggy, Bayern Mnichov – Belenenses, Aberdeen – Dněpropetrovsk, Heerenveen – Helsingborg, FC Toulouse – CSKA Sofia, Hamburk – Loveč, FK Sarajevo – FC Basilej, Austria Vídeň – Valerenga Oslo, AIK Stockholm – Hapoel Tel Aviv, Aris Soluň – Real Zaragoza, Dinamo Bucurest – Elfsborg, Tottenham Hotspur – Anorthosis Famagusta, Lens – FC Kodaň, Getafe – Twente Enschede, Grodzisk – Crvena Zvezda Beograd.

Vítězové uvedených dvojzápasových střetnutí postupují do další fáze poháru UEFA, kde budou rozlosováni do osmi pětičlenných skupin, ve kterých se hraje na podzim roku 2007 jednokolovým systémem o tři postupová místa do třetího kola poháru UEFA, který je na programu až na jaře 2008.

Fanshop banner