V neděli hrajeme v Českých Budějovicích
Klub

V neděli hrajeme v Českých Budějovicích

Redakce

Utkání pátého ligového kola SK Dynamo České Budějovice – FK Mladá Boleslav se hraje v neděli 2. září od 17 hodin. Střetnou se v něm téměř sousedé z nahuštěného středu aktuální tabulky Gambrinus ligy. Boleslavští nejsou bez šance na jihu Čech bodovat. Mírně je favorizuje bilance vzájemných zápasů. Z dosavadních čtyř totiž třikrát v řadě vyhráli a jenom to první na podzim roku 2004 prohráli. Bookmakeři sázkových kanceláří vidí šance hodně vyrovnaně. Například Chance 2,70-2,70-2,70, Fortuna 2,40-2,85-2,91, bwin.com 2,65-2,85-2,60, unibet.com 2,60-2,90-2,80, sportingbet.cz 2,75-2,90-2,55 apod.

Po čtyřech ligových kolech jsou České Budějovice v I. Gambrinus lize jedenácté se třemi body (skóre 3:4) za jednu výhru, kterou si připsaly hned v prvním kole proti Olomouci 2:0. Potom třikrát v řadě prohrály postupně ve Zlíně 0:1, doma se Slavií Praha 1:2 a v Jablonci 0:1.
Přestože všechny tři ligové prohry byly velmi těsné, vedení SK Dynamo v čele s nedávným hráčem Karlem Poborským odvolalo trenéra Františka Cipra. Stal se tak prvním padlým koučem ročníku 2007/08 Gambrinus ligy. Nahradil jej František Straka, impulzivní trenér se zkušenostmi z Teplic, Sparty, Plzně, Ahlenu a Innsbrucku.

Mladá Boleslav má jenom o jeden bod více než České Budějovice při shodném brankovém skóre 3:4. Po prohrách s Viktorií Žižkov 0:1 a v Olomouci 0:1, remizovala v Jablonci 1:1 a na čtvrtý pokus vyhrála doma nad Kladnem 2:1. V tabulce je o dvě příčky výše než Jihočeši.

Budějovičtí v posledním mistráku prohráli v Jablonci 0:1, když dlouho drželi čisté konto především zásluhou brankáře Pavla Kučery, který do Českých Budějovic přestoupil v letošním létě z Mladé Boleslavi. „Je to jeden z nejlepších brankářů v lize,“ prohlásil o něm Cipro.
Kučera v Jablonci vychytal Baránka, Svátka i Fukala, kterému v 62. minutě vyrazil pokutový kop. Dvakrát jihočeskému brankáři pomohlo břevno. Sedm minut před koncem Fukal přeci jenom Kučeru překonal hlavou po rohu. Budějovičtí dohráli bez vyloučeného stopera Hunala. V prohraném jabloneckém utkání tým SK Dynamo České Budějovice hrál ve složení: Kučera – Plocek, Hunal, Homoláč, Šmíd – Plichta (80. Leština), Hílek, Vozábal, Černý (74. Žižka) – Radzinevičius, Zelinka (46. Bíro). Připraveni ještě byli Tischler, Jungr, Adamec, Stráský.

V letošním létě si České Budějovice radostí z výhry moc neužily. V deseti přípravných utkáních pouze třikrát vyhrály. Porazily divizní Prachatice 4:0, německý Duisburg 1:0 a v generálce na ligu Liberec 2:1. Na úvod přípravy remizovaly s rakouskou Austrií Vídeň 0:0, ale jinak šestkrát prohrály s Kladnem 0:4, na turnaji v Nové Včelnici s Olomoucí 0:1 a Viktorií Žižkov 1:4, s druholigovou Příbramí 1:2, rumunským Dinamem Bucurest 1:2 a anglickým Watfordem 0:3. A tak tři porážky ze čtyř ligových kol jsou pokračováním nepovedené červencové bilance.

Do Českých Budějovic se vrátil obloukem přes Slovácko a Most špílmachr Martin Vozábal a drží nyní žezlo střelců budějovického klubu. V přípravných zápasech dal tři a v mistrovských dva góly. V českobudějovickém dresu nemá zatím konkurenci. V přípravě Adamec dal dva a Horejš, Černý, Plichta, Jungr, Radzinevičius po jednom gólu. Ve čtyřech odehraných ligových zápasech se k dvěma Vozábalovým gólům přidal pouze jedním Radzinevičius.

Poslední ligový střet boleslavského a budějovického fotbalu vyzněl letos na jaře jasně ve prospěch Mladé Boleslavi. Na českobudějovickém trávníku se dařilo Luboši Peckovi, který se na výhře 3:0 podílel dvěma góly. Mladá Boleslav hrála ve složení: Miller – Ševinský (86. Holub), Rolko, Kopic, Palát – Dittrich (70. Brunclík), Matějovský, Rajnoch, Poláček – Kysela (82. Sedláček), Pecka. Dynamo České Budějovice nastoupilo v sestavě: Křížek – Plocek, Horejš, Kladrubský, Peroutka (74. Skála) – Poborský (46. Hrbáč), Žižka, Volešák, Černý – Táborský (58. Mrkvička), Holenda.

Z uvedených jarních sestav jsou z boleslavské Ševinský a Dittrich po operaci kolen, Palát v ruském Vladivostoku, Pecka v německém Aachenu a brankář Kučera, který seděl na lavičce, přestoupil právě do Českých Budějovic. Opačným směrem změnil dres Táborský, který je nyní hráčem Mladé Boleslavi. Z budějovické sestavy také vypadli Skála, Poborský, Kladrubský, Holenda a Volešák.

Ligová bilance Mladé Boleslavi s Českými Budějovicemi:

Podzim 2004 Čes. Budějovice – MB 3:0 (Kulič, Lafata, Vozábal)
Jaro 2005 MB – Čes. Budějovice 1:0 (Palát)
Podzim 2006 MB – Čes. Budějovice 4:2 (Pecka 2, Rajnoch, Kysela – Volešák, Táborský)
Jaro 2007 Čes. Budějovice – MB 0:3 (Pecka 2, Kysela)

Fanshop banner