Matějovského nominaci provázely zmatky a neprofesionalita
Klub

Matějovského nominaci provázely zmatky a neprofesionalita

Redakce

Boleslavský kapitán Marek Matějovský odletěl s reprezentačním mužstvem do Vídně k přátelskému utkání Rakousko – Česko. Trenér Karel Brückner jej nominoval dodatečně místo zraněného Tomáše Rosického. Právě za hráče londýnského Arsenalu a reprezentačního kapitána by měl být Matějovský alternativou tvořivého středopolaře v současném českém národním týmu. Kolem Matějovského nominace se však děly tak zvláštní projevy nekompetentnosti svazových a reprezentačních činovníků, až se představitelé FK Mladá Boleslav veřejně ohradili.

Boleslavský sportovní ředitel Zdeněk Kudela připomněl, že vedení FK Mladá Boleslav oficiálním prohlášením na tiskovce v loňském létě iniciovalo zvýšený zájem reprezentačního trenéra Karla Brücknera o fotbalisty z Gambrinus ligy bez rozdílu klubové příslušnosti. Což svědčí o tom, že boleslavským činovníkům nejde o prosazování vlastních klubových zájmů, ale o profesionální vztahy v celém tuzemském fotbale. Zmatky kolem Matějovského nominace však svědčí spíše o tom, že přinejmenším ve spolupráci vedení ligy, reprezentačního úseku a fotbalových klubů profesionalita schází.

Po posledním kvalifikačním utkání ve Walesu měl totiž trenér Brückner boleslavskému hráči Matějovskému přislíbit, že jej nechá hrát ve dvou třetinách příštího přípravného utkání a totéž řekl i boleslavskému sportovnímu řediteli Kudelovi s vysvětlením, že v Rakousku při přátelském utkání bude boleslavský kapitán zkoušený jako potencionální náhrada za Rosického.
Když byl boleslavský klub kontaktován jabloneckým klubem s požadavkem odložení ligového utkání Jablonec-Mladá Boleslav z neděle na pondělí kvůli tomu, aby jablonečtí měli dostatek času na odpočinek a regeneraci po předchozím čtvrtečním utkání poháru UEFA, reagovalo vedení boleslavského klubu sdělením, že Matějovský bude nominován do mezistátního utkání a že je tedy potřeba znát reakci reprezentačního trenéra Brücknera. V Mladé Boleslavi totiž měli poměrně nedávnou neblahou zkušenost, kdy trenér Brückner nepovolal tehdy nejlepšího ligového střelce Luboše Pecku s vysvětlením, že jej nominoval ke středečnímu reprezentačnímu utkání, když ještě v pondělí měl hrát ligový zápas.

K jabloneckému požadavku šéf Gambrinus ligy Lubas boleslavskému řediteli Kudelovi původně sdělil, že Matějovský bude nominován a utkání v Jablonci se nebude v žádném případě hrát v pondělí, ale v původním nedělním termínu. Když však vyšla oficiální reprezentační nominace, Matějovský v ní nebyl a zhruba půl hodiny po jejím zveřejnění na boleslavský klub přišlo sdělení, že ligové utkání Jablonec–Mladá Boleslav se nebude hrát v neděli, ale až v pondělí.
Když Kudela po trenéru Brücknerovi žádal vysvětlení, proč jemu i hráči tvrdil, že bude nominován a nestalo se tak, třískl reprezentační trenér telefonem a odmítl se o tom s klubovým představitelem bavit. Při opakovaném pokusu o kontakt se Kudela od reprezentačního trenéra dozvěděl, že Matějovského má za prvního náhradníka a že podle jeho dosavadních zkušeností je velká pravděpodobnost jeho dodatečné nominovace.
Co však v takovém případě bude s jeho pondělním startem v ligovém utkání? Šéf ligy Lubas odmítl situaci řešit s vysvětlením, že odjíždí na dovolenou.

Vrcholem nominačních zmatků a nekompetentností bylo, že o dodatečném povolání Matějovského do reprezentace za zraněného Rosického se dozvěděl hráč z telefonického kontaktu na poslední chvíli před ligovým utkáním a zcela bez související komunikace s vedením boleslavského klubu.
„Myslíme si, že to nebylo férové jednání,“ zlobí se sportovní ředitel Zdeněk Kudela. „Zmatky a nejasnosti kolem nominace bezesporu nepříjemně poznamenaly soustředění hráče na ligový zápas ,“ míní trenér Luděk Zajíc. „Pan Brückner lže, opakovaně lže hráčům i představitelům klubu, alespoň tedy tomu boleslavskému ano,“ rozčílil se boleslavský generální ředitel Jaromír Šeterle, který navíc označil současného reprezentačního trenéra za člověka neschopného dovést národní fotbalový tým České republiky k očekávaným výsledkům a úspěchům.

 

Poslechněte si originální vyjádření sportovního ředitele FK Mladá Boleslav Zdeňka Kudely a stanovisko generálního ředitele FK Mladá Boleslav Jaromíra Šterleho.

Get the Flash Player to see this player.

Fanshop banner