Zajíc: Vytváříme novou hru a to potřebuje čas
Klub

Zajíc: Vytváříme novou hru a to potřebuje čas

Redakce

Boleslavský trenér Luděk Zajíc v první srpnové neděli přivádí do fotbalové arény městského stadionu mužstvo, s nímž načíná obhajobu evropských příček v Gambrinus lize. Mužstvo přes léto prodělalo hodně změn, ale zároveň mnohé opory zůstaly na svých místech. Odešli například kanonýr Pecka a středopolař Abraham, zůstali však brankář Miller, stopeři Rajnoch, Kopic a Rolko, kapitán Matějovský a další. Přesto a nebo právě proto je očekávání předváděných výkonů a dosažených výsledků veliké. V letní přípravě se mužstvo potýkalo se sérií zranění a s malou sehraností.

Stačilo trenéru Zajícovi devět přípravných utkání k tomu, aby mužstvo poznal a dobře připravil?

„Viděl jsem tým několikrát v průběhu jara a když zvážím, že jsme v průběhu přípravy měli čtyři záložníky mimo hru kvůli zraněním, tak považuji počet sehraných utkání za odpovídající podmínkám i potřebám."

Určitě nejkvalitnějšími herními prověrkami byla střetnutí s bundesligovými týmy, jak jste byl s jejich průběhem a výsledky spokojený?

„Sehráli jsme s každým z nich po jednom slušném poločase, se Stuttgartem první a s Wolfsburgem druhý, což mě mrzí, protože jsme nedokázali odehrát na solidní úrovni pokaždé alespoň dvě třetiny utkání. Výkony a výsledky byly poplatné tomu, že například k utkání se Stuttgartem jsme hodně cestovali a širší kádry bundesligových týmů jsou nesporně kvalitnější než náš. Proti Wolfsburgu jsme první poločas prohospodařili a po přestávce museli výsledek honit."

Mrzí vás více, že hráči nezvládli únavu z nabité letní přípravy, nebo že nemají mentálně na to, aby hráli devadesát minut naplno?

„Hrát devadesát minut naplno je záležitost, na které potřebujeme ještě zapracovat, aby si hráči neulevovali a neztráceli kontrolu nad vývojem utkání, ani když vedou i proti zjevně slabšímu soupeři. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že nelze celé utkání odehrát v maximálním nasazení a v neustálém tlaku. Jsou pasáže, kdy více hraje soupeř, tím spíše, když má kvalitu a my musíme část utkání zvládnout v defenzívě a kontrole prostoru. Takže i to je potřeba vidět."

Dvakrát mužstvo hrálo se Slávisty, jednou s áčkem a podruhé s béčkem, pokaždé však vyšlo střelecky naprázdno a prohrálo. Byla to shoda okolností, nebo boleslavským hráčům soupeři v sešívaných dresech něčím nesedí?

„Věřím tomu, že je to shoda okolností, neboť na turnaji v Čelákovicích jsme měli v utkání s áčkem Slavie Praha několik dobrých příležitostí, ale neskórovali jsme. Utkání se slávistickou rezervou bylo z naší strany to nejhorší, co jsme v letní přípravě předvedli. I když slávistická rezerva má svoji kvalitu, tak jsme střetnutí s ní měli zvládnout."

Hodně vás hráči naštvali a hodně jste jim vynadal, nebo jste takový ostudný výkyv výkonnosti řešil jinak?

„Hráčům jsem v krátkosti řekl svoje, vytknul jim zásadní chyby, ale dlouhodobě jsem se v tom nepatlal a připravoval mužstvo na další utkání v očekávání, že se podobně špatný výkon nebude opakovat."

V přípravných zápasech se tým potýkal s chabou střeleckou produktivitou s výjimkou posledního utkání. Když pomineme odchod Pecky, neboť v loňské letní přípravě dal jenom dva góly, ale celé mužstvo jich nastřílelo osmnáct, v čem vidíte hlavní příčiny současné špatné koncovky?

„Je pravda, že to není jenom o Peckovi. Při porovnání jarní a letní sestavy je zřejmé, že zapracováváme tři nové záložníky a jednoho útočníka. To znamená ze šesti hráčů středové a útočné formace jsou čtyři noví, to je úplně nová hra. Navíc zapracováváme nového útočníka ke Kyselovi, který byl část přípravy pryč s reprezentační jednadvacítkou. Vytváříme novou hru, nové součinnosti, nové automatismy a to potřebuje čas. V tom vidím hlavní příčiny nízké produktivity současného mužstva."

Našel jste už optimální sestavu středové řady?

„Nehledali jsme optimální sestavu, my jsem hráli s hráči, kteří byli momentálně zdravotně k dispozici."

Měl jste po poslední přípravě proti Larnace jasno, kdo v ligové premiéře nastoupí v základní sestavě, nebo jste o ní ještě celý týden přemýšlel?

„Potřebné varianty jsme si v přípravě prověřili a pro premiéru už záleželo jen na zdravotním stavu hráčů."

Fanshop banner